Porodice poginulih u napadu u Moskvi podnele prijavu protiv vlasnika "Krokusa"

04.04.2024

17:31

0

Izneti su dodatni argumenti za krivicu vlasnika "Krokus siti hola" - rekao je advokat oštećenih

Porodice poginulih u napadu u Moskvi podnele prijavu protiv vlasnika "Krokusa"
Copyright Profimedia

Advokati porodica poginulih i povređenih u terorističkom napadu na koncertnu dvoranu "Krokus siti hol" u Moskvi 22. marta, podneli su Istražnom komitetu Rusije novu prijavu protiv vlasnika dvorane, rekao je za RIA Novosti predsednik advokatske firme Trunov, Ajvar i partneri, advokat Igor Trunov.

- Izneti su dodatni argumenti za krivicu vlasnika "Krokus siti hola" - rekao je advokat i pojasnio da je reč o krivičnom delu "proizvodnja, skladištenje, prevoz ili promet dobara i proizvoda, obavljanje poslova ili pružanje usluga koje ne ispunjavaju uslove bezbednosti".

Profimedia
 

Trunov tvrdi da su materijali kojima su bili ukrašeni zidovi koncertne hale mogli da doprinesu brzom razvoju požara, a po standardima Ministarstva za vanredne situacije, njihova upotreba je zabranjena u takvim prostorijama.

Po pravilniku tog ministarstva, na koje se advokat poziva, u salama kapaciteta više od 800 ljudi, otvor bine mora biti zaštićen protivpožarnom zavesom sa granicom otpornosti na vatru od najmanje EI 60 (materijal može da izdrži vatre najmanje 60 minuta), a toplotna izolacija zavese mora biti od nezapaljivih materijala.

- Sve ove informacije podležu proveri... radi rešavanja pitanja postojanja krivičnog dela i pokretanja krivičnog postupka protiv vlasnika koncertne sale Krokus siti hol - zaključio je Trunov.

Advokati su u utorak zatražili pokretanje prvog krivičnog postupka po članu "pružanje usluga koje ne ispunjavaju uslove bezbednosti".

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

Predsednik Istražnog komiteta Aleksandar Bastrikin rekao je ranije da će moguće kršenje protivpožarnih propisa biti jedna od oblasti istrage. Iz svedočenja očevidaca proizilazi da je požar izbio nakon što su teroristi počeli da sipaju i pale benzin koji su unosili u flašama. Sin vlasnika Krokus grupe, Emin Agalarov, izjavio je da su svi bezbednosni sistemi u Krokusu funkcionisali, a protivpožarni sistem nije otkazao. On je naglasio da bez poštovanja standarda zaštite od požara objekat ne može biti pušten u funkciju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike