Herš: Obaveštajna služba SAD nije unapred znala da će upravo „Krokus” biti meta terorističkog napada

03.04.2024

22:58

0

To je bila „namerno izmišljena” medijska informacija, kako bi se Rusija optužila za „neuspeh”, rekao je novinar

Herš: Obaveštajna služba SAD nije unapred znala da će upravo „Krokus” biti meta terorističkog napada
Simor Herš - Copyright Profimedia

Obaveštajna služba Sjedinjenih Američkih Država nije unapred znala da će upravo „Krokus siti hol” postati meta terorističkog napada, izjavio je američki novinar Simor Herš.

Pozivajući se na informisane izvore, novinar je istakao da je u upozorenju o mogućem napadu bilo reči o javnom mestu gde se okuplja „veliki broj ljudi”.


Heršovi izvori su time opovrgli objavu izdanja „Vašington post” u kojoj se navodilo da su vlasti Sjedinjenih Američkih Država, navodno, dve nedelje ranije tačno znale gde će se dogoditi teroristički akt i prenele su taj podatak ruskim specijalnim službama.

Prema njegovim rečima, to je bila „namerno izmišljena” medijska informacija, kako bi se Rusija optužila za „neuspeh”.
AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 


Herš je, takođe, naveo suprotan primer, kada su izraelske vlasti, zaista dobile obaveštajne podatke o SAD da Hamas sprema napad u oktobru 2023. godine, ali su ih ignorisale.

Ranije su se u brojnim američkim medijima, uključujući Njujork Tajms i Vašington post, pojavile objave da su vlasti SAD, navodno, dve nedelje ranije upozoravale Rusiju da se sprema teroristički akt u „Krokus siti holu”.

Izvor u ruskom nadležnom resoru izjavio je da informacije u američkim medijima da je Vašington, navodno, upozoravao Rusiju na pripremu za teroristički akt u Krokusu, nema veze sa stvarnošću.

Ranije je direktor Spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin izjavio da je Rusija dobila određene informacije od američke strane o mogućim pretnjama terorističkim napadom u „Krokus siti holu“, ali da su informacije bile previše opšte.

Napad na „Krokus siti hol“

Prema poslednjim informacijama, broj poginulih u terorističkom napadu u „Krokus siti holu“ poginule 144 osobe, od čega šestoro dece, a povređena je 551 osoba. Osmoro dece u napadu je izgubilo oba roditelja, a starateljstvo nad njima preuzimaju rođaci.

Četvorica terorista, koji su krvavi pir počinili za svega 18 minuta, presretnuti su u Brjanskoj oblasti, na manje od 100 kilometara od rusko-ukrajinske granice, dok su belim „renoom“ pokušavali da pobegnu u Ukrajinu.

Profimedia
 


Iz njihovih izjava proizlazi da je napad izveden za novac, ali jasnu sliku o tome koji su bili njihovi motivi za napad i ko su nalogodavci jednog od najkrvavijih terorističkih napada u istoriji Rusije za sada nije moguće složiti.

Moskovski sud odredio im je pritvor do 22. maja. Optuženi su za terorizam i priznali su krivicu, a za to delo preti im doživotna robija.

Ukrajina je jedina zemlja koja nije osudila teroristički napad u „Krokus siti holu“, a stručnjaci ocenjuju da to pokazuje zločinačku prirodu aktuelnog režima u Kijevu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike