Ruski akademik objašnjava: Zašto Amerika nema šanse u novom Hladnom ratu

02.08.2021

13:18

0

Zapad gubio na snazi tokom vremena, rekao je Sergej Karaganov

Ruski akademik objašnjava: Zašto Amerika nema šanse u novom Hladnom ratu
Copyright Youtube/Harvard Kennedy School's Institute of Politics

– Sovjetski savez je možda izgubio prvi Hladni rat, ali je Rusija u prednosti u revanšu protiv SAD i, ovoga puta, ima sve šanse da izađe kao pobednik – tvrdi Sergej Karaganov, nekadašnji savetnik ruskih predsednika Borisa Jeljcina i Vladimira Putina.

Akademik smatra da je Moskva mnogo snažnija nego što je bila tokom kasnog sovjetskog perioda, a da je Zapad gubio na snazi .

Pročitajte još

Inače, Karaganov je decenijama bio jedan od vodećih ruskih teoretičara spoljne politike, a trenutno predsedava Fakultetom svetske ekonomije i međunarodnih odnosa na Visokoj školi ekonomije, prestižnom univerzitetu u Moskvi.

Poznat je i po “Karaganovoj doktrini” koja kaže da Moskva mora da brani ljudska prava etničkih Rusa koji žive nadomak granice.

– Postoji nekoliko faktora koji nam dozvoljavaju da govorimo o dobrim šansama za uspeh – objasnio je.

Pixabay/Image by Artur Janas

Prvo, kako tvrdi, tokom Hladnog rata SSSR je brinuo zbog nepriatelja na više frontova. Danas, kada je Peking na strani Moskve, Rusija može da koristi Kinu kao strateški resurs. Drugo, zemlja je mnogo uspešnija nego pred slom Sovjetskog saveza, a treće, Zapad je značajno manje moćan.

– Međutim, da bismo pobedili, čak i oslabljeni, ali i dalje moćni Zapad, moramo da sledimo prave politike, kako u zemlji tako i u inostranstvu – upozorio je.

Dodao je i da se određeni “tereti” Sovjetskog saveza ne primenjuju na Rusiju. Postoji potreba Moskve da “hrani pola sveta” iako lokalno kuburi sa nestašicama hrane, a kako kaže, to je nekada bio teret, a danas je prednost.

– Gruzija je primila najviše novca po glavi stanovnika u SSSR, a Ukrajina je primila najviše novca, celokupno gledano. Nije slučajnost da su, posle gubitka ovih subvencija, sve postale dramatično siromašnije – rekao je.

Kada je reč o Kini, Karaganov taj odnos naziva “polusavezom”.

Pixabay

Ruski akademik je inače poznat po tome što pozitivno ocenjuje i hrabri odnose Moskve i Pekinga, a zalaže se za još čvršće veze.

– Znajući rusku istoriju i psihologiju našeg naroda i političke klase, mislim da naš suverenitet nećemo prodati nikome. Uzdam se u mudrost kineske političke klase. Da sam ja Kinez, nikad ne bih učinio nešto protiv Rusije – naveo je.

Ipak, Kina nije jedini njihov bliski partner. Karaganov kaže da se prijateljski odnosi neguju sa većinom arapskih zemalja, Indijom, Iranom, kao i sa nekim članicama EU, poput Mađarske i Austrije.

Pročitajte još

– Videćemo ko će biti partner ‘velike Amerike’, (SAD i severne Evrope), a ko na strani ‘velike Evroazije’. Veliko pitanje je kome će se Nemačka prikloniti – zaključio je ruski akademik, prenosi RT.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike