Naučnici „stvaraju“ soj kovida koji napada mozak i ima stopu ubijanja od 100%, simptomi - bele oči i umor: "Rizik da se prelije na ljude"

16.01.2024

21:43

0

Autor: M. Vu.

Svaki glodar koji je bio zaražen patogenom uginuo je u roku od osam dana, što su istraživači opisali kao "iznenađujuće" brzo

Naučnici „stvaraju“ soj kovida koji napada mozak i ima stopu ubijanja od 100%, simptomi - bele oči i umor: "Rizik da se prelije na ljude"
Lekari u borbi protiv korone - Copyright Profimedia

Kineski naučnici eksperimentišu sa mutiranim sojem koronavirusa koji je 100 posto smrtonosan za miševe - uprkos zabrinutosti da bi takvo istraživanje moglo izazvati još jednu pandemiju.

Naučnici u Pekingu - koji su povezani sa kineskom vojskom - klonirali su virus sličan kovidu pronađen u pangolinima, poznat kao GKS_P2V, i koristili ga da inficiraju miševe.

Miševi su 'humanizovani', što znači da su projektovani da eksprimiraju protein koji se nalazi kod ljudi, sa ciljem da se proceni kako bi virus mogao da reaguje kod ljudi.

Svaki glodar koji je bio zaražen patogenom uginuo je u roku od osam dana, što su istraživači opisali kao "iznenađujuće" brzo.

Tim je takođe bio iznenađen kada je otkrio visok nivo virusnog opterećenja u mozgu i očima miševa - što sugeriše da se virus, uprkos tome što je povezan sa kovidom, umnožava i širi telom na jedinstven način.

Profimedia
 

Pišući u naučnom radu koji još nije objavljen, oni su upozorili da otkriće „podvlači rizik od prelivanja GKS_P2V na ljude“.


Stručnjak: Stvari bi mogle da krenu naopako

Profesor Fransoa Balu, stručnjak za zarazne bolesti sa Univerzitetskog koledža u Londonu, napisao je na Tviteru (Ks): „To je užasna studija, naučno potpuno besmislena".

„Ne vidim ništa od nejasnog interesa što bi se moglo naučiti iz nasilnog inficiranja čudne rase humanizovanih miševa nasumičnim virusom. Nasuprot tome, mogao sam da vidim kako takve stvari mogu da krenu naopako..."

Profesor Ričard Ebrajt, hemičar sa Univerziteta Rutgers u Nju Brunsviku, Nju Džersi, rekao je za DailiMail.com da se svesrdno slaže sa ocenom profesora Balua.

Profimedia
 

On je dodao: „Preprint ne precizira nivo biološke bezbednosti i mere predostrožnosti koje se koriste za istraživanje.

„Nedostatak ovih informacija izaziva zabrinjavajuću mogućnost da je deo ili čitavo ovo istraživanje, poput istraživanja u Vuhanu 2016-2019 koje je verovatno izazvalo pandemiju kovid-19, nepromišljeno sprovedeno bez minimalnog ograničenja biološke bezbednosti i praksi neophodnih za istraživanje sa potencijalni patogeni pandemije."

Prema studiji koju je sproveo Univerzitet hemijske tehnologije u Pekingu, virus je otkriven 2017. pre izbijanja kovida.

Otkriven je u Maleziji kod pangolina - ljuskavih sisara koji su poznati kao nosioci koronavirusa i za koje se uveliko spekulisalo da su posredni domaćini koji su preneli kovid sa slepih miševa na ljude.

Istraživači su klonirali virus i pohranili višestruke kutije u laboratoriju u Pekingu, gde je nastavio da se razvija.

Nejasno je kada je novootvorena studija sprovedena. Ali istraživači su rekli da je moguće da je virus prošao kroz „mutaciju koja povećava virulenciju“ u skladištu, što ga je učinilo smrtonosnijim.

RINA
 

Za novo istraživanje, osam miševa je zaraženo virusom, osam je zaraženo inaktiviranim virusom, a osam je korišćeno kao kontrolna grupa.

Svi miševi zaraženi virusom su umrli. Oni su podlegli infekciji između sedam i osam dana nakon zaraze.
 

Užasni simptomi

Simptomi su uključivali potpuno bele oči, brz gubitak težine i umor.

Istraživači su pronašli "značajne količine" virusa u mozgu, plućima, nosu, očima i dušnicima glodara.

Do šestog dana, virusno opterećenje je "značajno smanjeno" u plućima, ali se mozak životinja smanjio i postojao je "izuzetno visok" nivo virusa u njihovom mozgu.

Rezultati sugerišu da virus inficira preko respiratornog sistema, a zatim migrira u mozak - za razliku od kovida koji izaziva infekcije nižih plućnih organa i upalu pluća u teškim slučajevima. Međutim, bilo je primera da se kovid nalazi u moždanom tkivu teško bolesnih pacijenata.

„Teška infekcija mozga u kasnijim fazama infekcije može biti ključni uzrok smrti kod ovih miševa“, rekli su istraživači.

Zaključili su: „Ovo je prvi izveštaj koji pokazuje da virus pangolina povezan sa SARS-CoV-2 može izazvati 100 posto smrtnosti kod hACE2 miševa, što ukazuje na rizik da se GKS_P2V prelije na ljude.

Međutim, originalni soj kovida takođe je ubio 100 posto kod miševa u nekim studijama, što znači da novi rezultati možda neće biti direktno primenljivi na ljude.

Pixabay
 

Dr Genadi Glinski, penzionisani profesor medicine na Stanfordu, rekao je na društvenim mrežama: „Ovo ludilo mora biti zaustavljeno pre nego što bude prekasno.“

Slična istraživanja o manipulaciji virusima sprovodi Univerzitet u Bostonu.

Utvrđeno je da su istraživači stvorili novi soj kovida koji je imao stopu smrtnosti od 80 posto među miševima.

To je izazvalo raspravu širom zemlje o tome da li su eksperimenti bili ilegalni oblik istraživanja poznat kao "dobitak funkcije" - što uključuje namerno činjenje virusa smrtonosnijim ili zaraznijim kako bi se proučavala njihova evolucija.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike