Nova varijanta kovida "hara" Amerikom! Tri simptoma najčešća, i izaziva hronični bronhitis

09.12.2023

00:30

0

Sve varijante kovida koje su postale dominantne u SAD tokom prošle godine su potomci omikrona

Nova varijanta kovida "hara" Amerikom! Tri simptoma najčešća, i izaziva hronični bronhitis
Ilustracija - Copyright AP Photo/Mark Baker

Nova varijanta kovida-19 pod nazivom HV.1 postala je dominantna vrsta u Sjedinjenim Državama i sada čini skoro jednu trećinu slučajeva širom zemlje. Veoma zarazna podvarijanta omikrona kruži u SAD od leta. U oktobru, HV.1 je velikom brzinom i pretekao druge varijante, da bi na kraju postao najrasprostranjeniji soj, prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

Tokom dvonedeljnog perioda koji se završava 11. novembra, HV.1 je činio 29% novih infekcija kovidau SAD, prema CDC-u. Posle HV.1, sledeća najčešća varijanta bila je EG.5, koja je činila oko 22% slučajeva, a zatim slede FL.1.5.1 ili "Fornak" i KSBB.1.16 ili "Arcturus". Za razliku od svojih prethodnika, HV.1 tek treba da dobije privlačan nadimak.

Sve varijante kovida koje su postale dominantne u SAD tokom prošle godine su potomci omikrona, koji je počeo da kruži u novembru 2021. godine.

Pojava HV.1 pokazuje kako je virus SARS-CoV-2, koji izaziva kovid, u stanju da mutira i stvori nove, veoma zarazne varijante.

Vladavina HV.1 dolazi kada SAD ulaze u gustu sezonu respiratornih virusa i zdravstveni zvaničnici uvode ažurirane vakcine protiv kovida. Iako novi pojačivač i dalje nudi zaštitu od novijih varijanti, vrlo mali broj Amerikanaca je do sada dobio priliku, preneo je Tudej.

- Prema podacima CDC-a, trenutno se čini da slučajevi korone i hospitalizacije opadaju nakon porasta obolelih letos. Međutim, očekuje se da će se infekcije ponovo povećati ove zime, kao što je bio slučaj prethodne tri zimske sezone - rekao je za Tudej Vilijam Šafner, profesor zaraznih bolesti na Univerzitetskom medicinskom centru Vanderbilt.

Alexander Zemlianichenko Jr/ Russian Direct Investment Fund via AP
 

Kako HV.1 nastavlja da se širi, mnogi su znatiželjni da li je nova varijanta zaraznija ili teža od prethodnih sojeva, da li izaziva različite simptome i kada bi trebalo da dobiju ažuriranu vakcinu protiv korone. Evo šta do sada znamo o HV.1.

Šta je HV.1 - nova COVID varijanta?

HV.1 je deo porodice omikrona.

- Skoro da možete misliti o HV.1 kao o unuku omikrona - rekao je Šafner.

HV.1 je podloza omikrona KSBB.1.9.2 i direktni potomak EG.5, prema CDC stablu loze SARS-CoV-2.

- Kovid porodica virusa voli da mutira. Svi smo to naučili do sada. Iako je HV.1 mutiran, i dalje je veoma blizak postojećim podvarijantama omikrona - kaže Šafner.

Uglavnom, naučnici nisu zabrinuti zbog novih varijanti poput HV.1, koje izgledaju veoma slično sojevima koje smo već ranije videli, preneo je NBC Njuz.

- Jedna od karakteristika cele ove porodice omikrona je da su veoma prenosivi - rekao je Šafner.

Ponekad mutacije mogu omogućiti da se nova varijanta širi efikasnije ili brže, prema CDC-u.

Simptomi HV.1

Simptomi uzrokovani infekcijom HV.1 slični su onima izazvanim nedavnim varijantama, rekao je Šafner, koje uključuju:

Profimedia
 

Upaljeno grlo, zapušenost nosa, curenje nosa, kašalj, umor, glavobolja, bolovi u mišićima i groznica.

- Čini se da su zapušenost nosa, bol u grlu i suv kašalj trenutno tri najistaknutija simptoma - rekao je Šafner.

Lekari sve češće navode da se čini da simptomi kovida prate obrazac koncentracije u gornjim disajnim putevima, počevši od upale grla i praćene zapušenjem ili curenje iosa, izvestile su NBC vesti.

Kašalj obično nije primarni simptom, ali može da potraje.

- Izgleda da virus proizvodi neku vrstu hroničnog bronhitisa, tako da možete imati sindrom kašlja koji traje duže od perioda kada ste se oporavili od drugih simptoma - kaže Šafner.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike