Putin obilaskom Bliskog istoka uspaničio Zapad: Posete UAE i Saudijskoj Arabiji još jednom pokazale moć Rusije

07.12.2023

21:09

0

Svet je ponovo video da je nemoguće izolovati Moskvu, iako je Zapad to pokušavao skoro dve godine

Putin obilaskom Bliskog istoka uspaničio Zapad: Posete UAE i Saudijskoj Arabiji još jednom pokazale moć Rusije
Copyright Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin i saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman razgovarali su u sredu o daljoj saradnji po pitanju cena nafte kao članovi OPEK+, saopštio je Kremlj, dok se u saudijskom izveštaju o sastanku navodi da je prestolonaslednik pohvalio zajedničku koordinaciju između dve zemlje „koja je pomogla da se otklone tenzije na Bliskom istoku“.

Putin i prestolonaslednik, koji je vladar najvećeg svetskog izvoznika sirove nafte, imali su dogovorene razgovore nekoliko sati nakon što je lider Kremlja posetio suseda Saudijske Arabije u Zalivu, Ujedinjene Arapske Emirate.

Očekivalo se da će Putin, koji je retko napuštao Rusiju od slanja trupa u Ukrajinu u februaru 2022, takođe razgovarati o Ukrajini i sukobu u Gazi.

Saudijska novinska agencija citirala je prestolonaslednikovu izjavu: „Delimo mnoge interese na kojima zajedno radimo u korist Rusije, Kraljevine Saudijske Arabije, Bliskog istoka i sveta."

Putin je na početku razgovora, prikazanog na ruskoj televiziji, zahvalio Bin Salmanu na pozivu, kom se rado odazvao, iako je prvobitno bilo očekivano da će on posetiti Moskvu.

Glavni saveznik na Bliskom istoku

Sergei Savostyanov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Odnosi između Rusije i Ujedinjenih Arapskih Emirata su na vrhuncu svih vremena, rekao je Putin u sredu tokom svoje državne posete Abu Dabiju, gde mu je priređen spektakularan doček.

Govoreći na ceremoniji dobrodošlice koju je priredio predsednik UAE Mohamed bin Zajed al Nahjan, ruski lider je pohvalio uspešne poslovne i energetske veze između dve zemlje.

- Danas, zahvaljujući vašem stavu, naši odnosi su dostigli neviđeno visok nivo - rekao je Putin.

Ruski predsednik je opisao UAE kao „glavnog trgovinskog partnera Moskve u arapskom svetu“, napominjući da je trgovinski promet između njih porastao za 67 odsto u 2022, i izrazio je nadu da će se taj trend ubrzati.

Putin je dalje naveo da dve zemlje aktivno proširuju industrijsku saradnju dok su uključene u nekoliko velikih zajedničkih naftnih i gasnih poduhvata. Oni takođe sarađuju u okviru naftne grupe OPEK+, dodao je.

Na diplomatskom frontu ruski lider je napomenuo da su dve strane razgovarale o aktuelnim tenzijama širom sveta, posebno o ratu između Izraela i Hamasa, ali i o sukobu u Ukrajini.

Predsednik šeik Mohamed opisao je odnose sa Rusijom kao „istorijske“, napominjući da se oni razvijaju u brojnim oblastima u korist obeju nacija.

Sergei Savostyanov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

UAE su bile ključni trgovinski partner Rusije na Bliskom istoku od početka sukoba u Ukrajini u februaru 2022. godine.

Jačanje Rusije na globalnoj sceni

Poseta Vladimira Putina Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima predstavlja značajan korak u jačanju uticaja Rusije na Bliskom istoku i na globalnoj političkoj sceni, ističu stručnjaci iz Rusije.

Analitičari političkih prilika naglašavaju da će ovi susreti ruskog predsednika biti ključan događaj u međunarodnim odnosima tokom ove godine.

Ruski eksperti ocenjuju posetu Bliskom istoku kao istorijski važnu, posebno u kontekstu eskalacije tenzija između arapskog sveta i Izraela, kao i rešavanja dugotrajnog palestinsko-izraelskog sukoba.

U svetlu trenutnih događanja u Palestini, naročito u Gazi, stručnjaci očekuju da koordinacija Rusije i zalivskih zemalja deluje umirujuće na situaciju, pružajući potencijal za smanjenje napetosti u Izraelu i na Zapadu, koji pruža bezuslovnu podršku Tel Avivu.

Ruska analitičarka Irina Fjodorova istakla je važnost rešavanja palestinsko-izraelskog konflikta i zaustavljanje nasilja kao ključne teme Putnovih razgovora na Bliskom istoku.

Profimedia
Vladimir Putin i Mohamed bin Salman

- Svesni smo da je sastanak s liderima Saudijske Arabije, UAE i, dan kasnije, s predsednikom Irana zapravo susret s ključnim igračima koji mogu značajno da utiču na trenutnu situaciju. Naravno, shvatamo da je bez učešća Izraela teško postići rešenje, ali zajedničko delovanje zemalja arapskog sveta s Rusijom, uz mogućnost izrade puta zasnovanog na odlukama UN, može naterati čak i Izrael da ublaži tenzije u regionu - kazala je Fjodorova za Sputnjik.

Ona takođe sugeriše da je iza zatvorenih vrata moglo biti razgovarano o hitnom zaustavljanju nasilja, prekidu vatre i izradi plana koji će se temeljiti na preporukama UN.

Ova poseta jasno ukazuje na to da Rusija razvija partnerstvo s vodećim državama Persijskog zaliva, članicama OPEK-a, čije cene nafte značajno utiču na svetsko tržište. Međutim, ističe se da, osim ekonomske saradnje, postoji i diverzifikacija u sferi visokih tehnologija.

Takođe se može povezati s ruskim predsedavanjem BRIKS-om od januara 2024. godine, pri čemu će se Emirati i Saudijska Arabija, zajedno s Iranom čiji će predsednik Ebrahim Raisi posetiti Moskvu 7. decembra, pridružiti toj organizaciji početkom iduće godine.

Trn u oku Zapada

Ruski stručnjaci istakli su i značaj podrške arapskih zemalja Rusiji u spoljnoj politici, posebno u kontekstu specijalne vojne operacije u Ukrajini. Naročito se ističe podrška UAE, čije su investicione aktivnosti u Rusiji ostale aktuelne i nakon uvođenja zapadnih sankcija.

Profimedia
 

Bilateralna saradnja između Rusije, UAE i Saudijske Arabije danas je od posebnog značaja, a Emirati ostaju glavni spoljnoekonomski partner Rusije u arapskom svetu.

Stručnjaci ističu da se trgovinsko-ekonomske i političke veze između Rusije i arapskih zemalja razvijaju nezavisno od stavova Zapada, jer persijske monarhije odlikuje pragmatizam.

- Osim toga, nisu svi u ovim monarhijama impresionirani načinom na koji se Zapad ponaša. Ne čudi činjenica da je poseta ruskog predsednika Emiratima izazvala histeriju na Zapadu, a posebno u ovom slučaju kada su videli da je dočekan uz boje ruske zastave na nebu, počasnom paljbom itd. Čak i da se sve to nije dogodilo, bilo bi histerije. Budimo iskreni, sve što prati ruskog predsednika po pravilu će asocirati na smrad i đubre iz ugla zapadnih demokratija - kazao je za pomenuti portal ruski ekspert Armen Gasparjan.

Tokom sastanka sa predsednikom UAE, Putin je ocenio da su odnosi između Rusije i Emirata dostigli neviđeno visok nivo, dok je domaćin istakao Putinovu ulogu u tome. Trgovina između ove dve zemlje, izuzev nafte, porasla je za skoro 109 odsto u 2022. godini, što svedoči o posebnosti njihovog odnosa. Emirati planiraju da nastave saradnju sa Rusijom u oblasti energetike, infrastrukturnih projekata i naprednih tehnologija.

Nije moguće izolovati Rusiju

Putinove posete bliskoistočnim zemljama pokazale su da one izuzetno poštuju ruskog predsednika. Putinov automobil je u Abu Dabiju imao pratnju duž cele rute od aerodroma do palate, a zastave Rusije i UAE krasile su put, uz konjičke jedinice i vojnike na kamilama.

 

 

Njegov avion je pratila grupa ruskih lovaca SU-35S tokom celog puta od Moskve do Abu Dabija, dodatno naglašavajući značaj ove diplomatske posete.

Osim toga, Putin je na sastanku u Kremlju u četvrtak razgovarao sa iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem, a na sastanku je bilo reči o transportu, energetici, zajedničkim trgovinsko-ekonomskim projektima, kao i o ključnim međunarodnim i regionalnim pitanjima.

Ove posete su značajne i iz perspektive geopolitičkih odnosa. Ruski eksperti ističu da ukazuju na neuspeh pokušaja izolacije Rusije i na rušenje barijera koje je Zapad stvarao skoro dve godine.

- Nije moguće izolovati Rusiju, samo u glavi predsednika SAD i u Evropksoj komisiji postoje takva shvatanja. U realnoj politici to je nemoguće - istakao je Gasparjan.

Putinova poseta Iranu i Kini, kao i ove najnovije posete, pokazuju rastući uticaj Moskve i poverenje koje nezapadne zemlje imaju u liderstvo Vladimira Putina, zaključio je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike