Putin otkrio razloge za masakr u Moskvi: Glavni cilj izvršilaca krvavog terorističkog čina bilo je nanošenje štete našem jedinstvu

04.04.2024

15:45

0

Drugi ciljevi ne postoje, istakao je ruski lider

Putin otkrio razloge za masakr u Moskvi: Glavni cilj izvršilaca krvavog terorističkog čina bilo je nanošenje štete našem jedinstvu
Copyright Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da postoje razlozi da se veruje da je glavni cilj izvršilaca terorističkog napada u Krokus siti holu bio da nanesu štetu jedinstvu zemlje.

- S tim u vezi, naravno, sudeći po istrazi koja je u toku, imamo sve razloge da verujemo da je glavni cilj izvršilaca ovog krvavog, strašnog terorističkog akta u Moskvi bilo upravo nanošenje štete našem jedinstvu. Drugi ciljevi se ne vide, oni jednostavno ne postoje - rekao je Putin na XII kongresu Saveza samostalnih sindikata Rusije.

Do pucnjave i požara došlo je 22. marta uveče pre koncerta u dvorani u moskovskom predgrađu Krasnogorsk. Nekoliko maskiranih i nemaskiranih muškaraca upalo je u salu pucajući na ljude iz neposredne blizine i bacajući zapaljive uređaje.

Prema poslednjim podacima Ministarstva za vanredne situacije, poginule su 144 osobe, a 24. mart je proglašen nacionalnim Danom žalosti.

Četiri izvršioca terorističkog napada privedena su 23. marta u regionu Brjanska. Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je da su pokušali da pobegnu i da su krenuli ka Ukrajini, gde im je pripremljen "prozor" za prelazak granice sa ukrajinske strane.

Ruski lider je naveo da je privedeno ukupno 11 osoba, a agencije za sprovođenje zakona rade na otkrivanju celokupne baze podrške teroristima. Prema njegovim rečima, teroristički čin su izvršili radikalni islamisti.

Direktor Federalne službe bezbednosti (FSB) Aleksandar Bortnikov primetio je da islamisti sami nisu mogli da pripreme ovaj teroristički akt i da su morali da imaju pomoć. On je napomenuo da preliminarni podaci privedenih potvrđuju ukrajinski trag, a da ruske specijalne službe smatraju da iza terorističkog napada stoje SAD, Britanija i Ukrajina.

Putin je istakao da se Rusija suočila ne samo sa pažljivo planiranim terorističkim aktom, već i sa pripremljenim i organizovanim masovnim ubistvom nevinih ljudi.

Predsednik RF sada je istakao da će svi počinioci, organizatori i nalogodavci ovog zločina biti osuđeni na pravičnu i neizbežnu kaznu, napominjući da je jedinstvo ruskog multietničkog društva ključni uslov za uspeh zemlje.

- Najvažniji uslov za naš zajednički uspeh jeste jedinstvo multietničkog društva. To je glavni, fundamentalni uslov našeg uspeha - rekao je Putin.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike