Iranski lider došao u Moskvu: Imaće sa Putinom važan sastanak (VIDEO)

07.12.2023

14:55

0

Održaće se i radna večera

Iranski lider došao u Moskvu: Imaće sa Putinom važan sastanak (VIDEO)
Iranski vođa Ebrahim Raisi u poseti Rusiji - Copyright Twitter/Russia Today

Iranski predsednik Ebrahim Raisi stigao je u Moskvu gde će se sastati sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, saopštio je ambasador Islamske Republike u Rusiji Kazem Džalali.

Iranski šef države je neposredno pre polaska rekao da će strane razgovarati o sukobu između Izraela i Hamasa i potrebi prekida vatre, političkoj, trgovinskoj i ekonomskoj saradnji Moskve i Teherana, interakciji u industriji, energetici i poljoprivredi.

Ranije je iz Kremlja saopšteno da će lideri Irana i Rusije razgovarati o aktuelnoj agendi bilateralne saradnje sa akcentom na implementaciji predstojećeg rusko-iranskog projekta u oblasti trgovine i ekonomije, uključujući transport i energetiku. 

Pored toga, dva predsednika će imati razmenu mišljenja o ključnim međunarodnim i regionalnim pitanjima.

Prema rečima pomoćnika ruskog predsednika Jurija Ušakova, Putin i Raisi bi mogli da se dotaknu tema ukrajinskog sukoba i eskalacije na Bliskom istoku.

U pregovorima će učestvovati nekoliko predstavnika ruskih i iranskih delegacija.

Očekuje se da će sastanak početi izjavama u kojima će Putin i Raisi okarakterisati stanje bilateralnih odnosa i izneti ključne tačke predstojećeg razgovora, koji će, prema rečima Ušakova, biti prilično dug.

Razgovori će se zatim nastaviti u formatu radne večere. 

Putin se sa Raisijem poslednji put sastao na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju u Samarkandu, u septembru prošle godine, kada su razgovarali o radu na novom velikom sporazumu između zemalja i perspektivama saradnje.
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike