Doček dostojan kralja: O onome što su UAE priredili Vladimiru Putinu bruji ceo svet (VIDEO)

06.12.2023

17:33

0

Prvo putovanje ruskog lidera u region od početka rata u Ukrajini 2022. godine fasciniralo je korisnike društvenih mreža

Doček dostojan kralja: O onome što su UAE priredili Vladimiru Putinu bruji ceo svet (VIDEO)
Copyright Sergei Savostyanov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin posetio je Ujedinjene Arapske Emirate, gde je imao spektakularan doček od samog dolaska na aerodrom, na putu do palate i u samoj palati u kojoj je održan sastanak sa predsednikom Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom.

Putinovo prvo putovanje u region od početka rata u Ukrajini 2022. godine fasciniralo je korisnike društvenih mreža, koji su iznenađeni raskošnim načinom na koji je ruski lider primljen.

Odmah po dolasku na aerodrom u Abu Dabiju pred njim su se poređali najviši zvaničnici Abu Dabija, koji su ga srdačno dočekali sa osmehom i koji su se redom rukovali s njim.

Nakon toga je luksuznim automobilom prebačen do predsedničke plate, dok su iznad njega leteli avioni koji su na nebu srtali rusku zastavu, koja se "vijorila" dugo nakon što je sastanak počeo.

Na putu do plate duž celog puta bili su poređani vojnici, na samom ulazu u zdanje ruskog lidera čekala su dva reda muzičara koja su ga pozdravila tradicionalnim kompozicijama, a u samoj palati Putin je sedeo u centralnom delu prostorije sa predsednikom UAE.

Ministar spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik Abdulah bin Zajed Al Nahjan, susreo se s Putinom i izjavio da su razgovarali o "važnosti jačanja dijaloga i saradnje kako bi se osigurali stabilnost i napredak", prenosi AP.

Na početku razgovora s predsednikom UAE Putin je predložio razgovor o energetskoj saradnji, sukobu na Bliskom istoku i "krizi u Ukrajini". Pohvalio je odnose između Rusije i UAE i čestitao državi na domaćinstvu klimatskih pregovora UN COP28.

Uprkos nalogu Međunarodnog krivičnog suda (MKS) za hapšenje Putina zbog njegove uloge u ratu u Ukrajini, ruski predsednik je posetio Emirate, znajući da ni Saudijska Arabija ni UAE nisu potpisnici ugovora MKS-a i stoga nisu obavezni da ga hapse.

Ruski lider planira sastanak s prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom u Saudijskoj Arabiji, a ova poseta ima za cilj da ojača poziciju Rusije kao posrednika u sukobu na Bliskom istoku, istovremeno izazivajući Sjedinjene Američke Države. Putin sugeriše da bi Rusija, zahvaljujući svojim prijateljskim vezama s Izraelom i Palestincima mogla da bude posrednik u rešavanju konflikta.

Putin će nastaviti svoju diplomatsku misiju sastankom s predsednikom Irana, Ebrahimom Raisijem, koji će se u četvrtak održati u Kremlju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike