Iran obećao da će se osvetiti Izraelu: Nateraćemo ih da zažale

02.04.2024

16:40

0

U napadu je ubijeno sedam pripadnika Revolucionarne garde, uključujući dva generala i šest Sirijaca

Iran obećao da će se osvetiti Izraelu: Nateraćemo ih da zažale
Copyright AP Photo/Omar Sanadiki

Iran je obećao da će odgovoriti na "izraelski napad" u kom je u ponedeljak uništena zgrada iranskog konzulata u glavnom gradu Sirije, Damasku.

Vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnej rekao je da će Izrael "zažaliti zbog ovog zločina", dok je predsednik Ebrahim Raisi insistirao da to "neće ostati bez odgovora".

Iranska državna televizija javila je da je ubijeno sedam pripadnika Revolucionarne garde, uključujući dva generala i šest Sirijaca.

Izraelska vojska je saopštila da ne komentariše izveštaje stranih medija, ali je neimenovani visoki zvaničnik izraelske vlade rekao novinskoj agenciji Rojters da su ubijeni "stajali iza mnogih napada na izraelsku i američku imovinu i da su planirali dodatne napade". Takođe je insistirao da ambasada "nije bila meta".

Njujork tajms je citirao četiri izraelska zvaničnika koji su potvrdili da je Izrael izveo napad, ali su poricali da zgrada ima diplomatski status.

Izrael je priznao da je poslednjih godina izveo stotine napada na ciljeve u Siriji za koje kaže da su povezani sa Iranom i savezničkim naoružanim grupama koje "naoružava, finansira i obučava Revolucionarna garda".

 

 

Udari su, kako se izveštava, pojačani od početka rata u Gazi u oktobru prošle godine, kao odgovor na prekogranične napade Hezbolaha i drugih grupa koje podržava Iran u Libanu i Siriji.

Iran je do sada izbegavao direktnu konfrontaciju sa Izraelom tokom sukoba, ali se napad izveden u ponedeljak smatra ozbiljnom eskalacijom.

Iranski predsednik je u utorak rekao da su komandanti Revolucionarne garde bili u Siriji "kao viši savetnici u odbrani svetog hrama“, što se očigledno odnosi na poštovano mesto na periferiji Damaska na kom se veruje da se nalazi grobnica Sajide Zejnab, ćerke prvog šiitskog muslimanskog imama.

Iranian Presidency Office via AP
Ebrahim Raisi

- Pošto nije uspeo da uništi volju fronta otpora, cionistički režim je ponovo stavio slepa ubistva na svoj dnevni red da bi se spasio. Mora da zna da nikada neće ostvariti svoje ciljeve i da ovaj kukavički zločin neće ostati bez odgovora - dodao je Raisi.

Kasnije je iranski vrhovni vođa takođe obećao da će osvetiti smrt Revolucionarne garde, koju je opisao kao "težak gubitak" za svoju zemlju.

- Zli režim će biti kažnjen rukama naših hrabrih ljudi. Nateraćemo ih da zažale zbog ovog i drugih sličnih zločina - rekao je ajatolah Hamnej.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike