Da li su novinari u Gazi namerno na meti izraelske vojske?

13.11.2023

21:13

0

Autor: N.P.

Izrael je nedavno optužio novinare da su unapred znali za napad Hamasa, čime im se dodatno stavlja meta na čelo, i to bukvalno

Da li su novinari u Gazi namerno na meti izraelske vojske?
Copyright Profimedia

Najmanje 39 novinara je poginulo za nešto više od mesec dana u izraelskom bombardovanju Pojasa Gaze, što je opisano kao "najsmrtonosniji mesec za reportere".

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) saopštio je da je 39 novinara, među njima 34 Palestinca, ubijeno od 7. oktobra.

Najmanje četiri Izraelca i jedan Libanac su takođe na listi žrtava.

Organizacija sa sedištem u Parizu, Reporteri bez granica (RSF), istakla je da je broj stradalih novinara u Gazi 41.

Profimedia
Kolege odaju počast Muhamedu Abu Hatabu koji je sa porodicom poginuo u bombardovanju

Više ratnih novinara je poginulo samo u prvom mesecu rata između Hamasa i Izraela nego ikada ranije, otkad se beleži takva statistika od 1992. godine.

U ratu u Ukrajini, od februara 2022, stradalo je 17 reportera, a poslednji je bio francuski kamerman Frederik Lekler-Imhof, koji je poginuo u maju ove godine.

CPJ je saopštio da su 283 reportera poginula u Iraku od 2003. godine, kada je započeta invazija predvođena SAD. U prvih mesec dana poginulo je njih 11, tačnije, od marta do aprila 2003.

U prvih mesec dana sirijskog rata, započetog 2011, nije stradao nijedan novinar, ali se od tada brojka drastično povećala, a Sirijska mreža za ljudska prava procenjuje da je 715 izveštača izgubilo život u tamošnjem sukobu.

Profimedia
Novinari u izraelskom Sderotu traže zaklon

Poređenja radi, tokom Vijetnamskog rata, koji je trajao dve decenije, zabeleženo je da je ubijeno 63 novinara, a tokom Drugog svetskog rata (1939-45) njih 69.

Iako se podrazumeva da se ratni reporteri izlažu posebnom riziku, to ne znači da ne treba uopšte da budu zaštićeni ili da treba da budu na meti bombi.

Izrael je nedavno optužio novinare da su unapred znali da će Hamas napasti tu zemlju 7. oktobra, pa ih je proglasio saučesnicima u zločinu. Time im je stavljena meta na čelo, i to bukvalno, zbog čega su vodeći svetski mediji morali da se oglase snažno negodujući.

Skandalozne tvrdnje na račun reportera u Gazi

Grupa "HonestReporting" (Istinito izveštavanje), koja sebe opisuje kao organizaciju koja se bori protiv dezinformacija o Izraelu i cionizmu, sugerisala je da su palestinski frilens fotografi unapred znali za napad 7. oktobra, zbog čega su veoma brzo bili tog dana na licu mesta kako bi sve dokumentovali.

Te tvrdnje navele su nekoliko izraelskih zvaničnika da pozovu da novinari treba da budu ubijeni.

Određen broj vodećih svetskih medijskih kuća, CNN, "Njujork tajms", AP i Rojters, morali su da negiraju da su bili unapred obavešteni o napadu na Izrael.

AP Photo/Yousef Masoud
Fotografija Jusefa Masuda prikazuje Palestince na izraelskom tenku 7. oktobra

- Da li je zamislivo da pretpostavimo da su "novinari" tek tako bili tog jutra na granici bez prethodne koordinacije sa teroristima. Ili su i oni bili deo plana? - navela je grupa "HonestReporting".

Palestinski reporteri uspeli su, između ostalog, da zabeleže kako borci Hamasa sa kidnapovanim Izraelcima beže u Gazu, penju se na onesposobljene izraelske tenkove i slično.

Gil Hofman, izvršni direktor "HonestReportinga" i nekadašnji novinar "Džerusalem posta", priznao je da grupa nema dokaza koji potkrepljuju njihove tvrdnje.

- Legitimno je bilo pitati tako nešto - rekao je.

Uprkos imenu "istinito/pošteno izveštavanje", Hofman je rekao da oni i ne tvrde da su novinarska organizacija.

"Njujork tajms" je saopštio da Jusef Masud, čije su slike izraelskog zarobljenog tenka koristile novine i agencija AP, nije znao za napad. On je prve snimke načinio 90 minuta nakon što je napad započet.

Rojters je objavio fotografije Muhameda Fajka Abu Mustafe i Jasera Kudiha, dva slobodna novinara sa kojima pre nisu sarađivali. Prva fotografija je objavljena više od 45 minuta nakon što je Izrael saopštio da su na njegovu teritoriju upali militanti.

Izvršna urednica agencije AP Džuli Pejs rekla je da je od prvog ispaljivanja rakete iz Gaze ka Izraelu bilo jasno da se događa nešto ozbiljno.

- To je događaj koji se brzo razvijao na veoma maloj teritoriji. Skupljali smo informacije na način koji je tipičan za velike događaje, i trebalo je da odgonetnemo o čemu se radi i da informišemo svet o tome - rekla je. Kako je dodala, deo tog procesa se svodi na pozive frilensera sa terena koji imaju da ponude fotografije i snimke.

AP je koristio i fotografije Hasana Eslaiaha, Ali Mahmuda i Hatema Alija, navodi se.

"Njujork tajms" je saopštio da su optužbe da je bilo ko unutar novina unapred znao nešto o napadima "neistinite i sramne" i da novinare u Izraelu i Gazi stavljaju u rizik. Odlazak u konfliktne zone dovoljno frilensere stavlja u nepovoljan položaj, naveli su iz redakcije "Njujork tajmsa".

- To je ključna uloga slobodnih medija u ratno vreme. Izuzetno smo zabrinuti što nepotkrepljene optužbe i pretnje ugrožavaju frilensere i podrivaju rad koji služi javnom interesu - naveli su.

Izraeleski političari Deni Danon, nekadašnji ambasador Izraela u UN, i Beni Ganc, bivši ministar odbrane, osudili su novinare koji su znali za napade, poručivši da se oni "ne razlikuju od terorista i da ih onda tako treba i tretirati".

Da li novinari treba da budu zaštićeni u ratnim zonama?

Da. Prema međunarodnom humanitarnom pravu, svako namerno targetiranje novinara i civila se smatra ratnim zločinom. Novinari bi trebalo da imaju slobodu i zaštitu kako bi obavljali svoj posao.

Međutim, u prvim nedeljama rata, izraelska vojska je u saopštenju međunarodnim medijskim agencijama navela da ne može da garantuje bezbednost reporterima u Pojasu Gaze.

Reporteri bez granica saopštili su da je 10 novinara u Gazi ubijeno dok su bili na radnim zadacima, a da je 48 medijskih prostorija uništeno. Najmanje 10 novinara je ubijeno u svojim domovima, zajedno sa porodicama. Istražuje se da li su namerno ubijeni zbog svog izveštavanja.

Na meti i porodice novinara

Izveštač Al Džazire Vael Dahduh izgubio je suprugu Amnu, sina Mahmuda (15) i ćerku (7).

- Ovo što se događa je jasno. Ovo je serija napada na decu, žene i civile. Strahovali smo da će Izrael kazniti ove ljude, i to se, nažalost, dogodilo - relao je Dahduh.

Inače, njegova porodica je poginula u izbegličkom naselju, u oblasti koja je trebalo da bude bezbedna od izraelskog bombardovanja.

Novinar palestinske agencije Wafa, Muhamed Abu Hasira, poginuo je u svom domu u Gazi zajedno sa 42 člana porodice.

AP Photo/Ali Mahmoud
Palestinski novinar teši rođaku koja je povređena u izraelskom bombardovanju

Muhamed al Jaja poginuo je u svojoj kući sa suprugom i dve ćerke u naselju Nasr na severu Pojasa Gaze.

Janiv Zohar, izraelski fotograf, ubijen u napadu Hamasa na kibuc Nahal Oz zajedno sa ženom i dve ćerke.

Isam Abdalah, Rojtersov novinar iz Libana, stradao je u izraelskom bombardovanju 13. oktobra.

Dva izraelska novinara ubijena su u kibucu, nadomak granice sa Gazom.

Primera, nažalost, ima još.

Osim toga, česti prekidi u komunikacijama otežavaju novinarski posao, pa je sve teže sagledati situaciju u Gazi.

RSF je pozvao da se stranim novinarima dozvoli ulaz u Gazu kako bi se slobodno izveštavalo.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) pozvala je izraelske vlasti da preuzmu punu odgovornost za zaštitu novinara koji prate rat.

- Zahtevamo eksplicitnu posvećenost Izraela da će njihova vojska preduzeti svaki korak da osigura da broj preminulih novinara ne raste. Ovo je jednostavno nedopustivo i izraelska vlada mora da prihvati svoju odgovornost - naveli su.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike