Reporter iz Gaze ne odustaje od izveštavanja iako su mu brojne kolege ubijene: Čini mi se da Izrael namerno gađa novinare, to im je taktika

09.11.2023

19:48

0

Prema poslednjim podacima, najmanje 40 izveštača je izgubilo život u aktuelnom talasu nasilja

Reporter iz Gaze ne odustaje od izveštavanja iako su mu brojne kolege ubijene: Čini mi se da Izrael namerno gađa novinare, to im je taktika
Copyright Profimedia

Novinari u Gazi se bore da rade svoj posao sa ozbiljno ograničenim pristupom internetu i nestašicom goriva koja ih sprečava da se kreću brzo. Oni rade u stalnoj opasnosti od vazdušnih udara, koji su do sada odneli više od 10.000 života u Pojasu Gaze.

Prošlo je više od mesec dana otkako su se militanti Hamasa infiltrirali u Izrael i izveli najsmrtonosniji napadu na jevrejsku državu od njenog nastanka 1948. godine.

Više od 1.400 Izraelaca je ubijeno 7. oktobra, a više od 7.000 je ranjeno. Izrael je u znak odmazde poveo rat protiv Hamasa, obećavajući da če ubiti sve odgovorne za masakr. Takođe je obećao da če iskoreniti islamski pokret koji vlada Gazom od 2007. godine.

Proteklih pet nedelja Izrael je hiljadama bombi zasuo Gazu, dom 2,3 miliona ljudi. Broj poginulih u palestinskoj priobalnoj enklavi skoro je dostigao 11.000. Hiljade ljudi su i dalje pod ruševinama.

Među ubijenima su i palestinski novinari. Prema poslednjim podacima, najmanje 40 je izgubilo život u aktuelnom talasu nasilja.

Dvojica koji se i dalje trude da izveštavaju o dešavanjima u skoro potpunim neuslovima, Rami Almugari i Mansur Šuman, ispričali su koliko im je posao sada otežan i kako vide smrt na sve strane, a a tvrdili su i da izraelski vojnici namerno napadaju novinare.

Profimedia
 

- Bilo je izuzetno izazovno raditi kao reporter, a takođe je veoma opasno. Sama činjenica da radite kao novinar može vam ugroziti život, a znamo da je oko 46 novinara već ubijeno u njihovim kućama i kancelarijama. Takođe, ne zaboravite novinarku Al Džazire Širin Abu Akleh, koju su oni hladnokrvno ubili 2022. Čini mi se da Izrael namerno gađa novinare u okviru taktike zastrašivanja i kako bi sprečilo širenje informacija. Prekidaju komunikacione usluge i ciljaju one koji izveštavaju o situaciji. Ali ja snažno verujem u Boga i verujem da treba da nastavim da radim pravu stvar, a to je objavljivanje vesti široj javnosti - kazao je Mansur.

Sa druge strane, Almugari smatra da su novinari samo izloženiji od drugih, ali ne i da su mete.

- Mogu vam reći da vas sama činjenica što ste novinar definitivno dovodi u opasnost. Stalno prelazite sa jedne strane na drugu, razgovarate sa ljudima, posećujete razorena mesta i tako ste izloženiji. Mislim da se novinari ne izdvajaju niti namerno gađaju. Svi su u opasnosti, svi moraju da preduzmu mere predostrožnosti, ali su novinari ugroženiji, jer su po prirodi posla izloženiji - rekao je Rami.

- Mogu vam reći da su novinari povezani sa Hamasom u prošlosti bili meta i ubijeni. Izrael je 2021. upao u stan jednog novinara koji je bio povezan sa grupom i koji je radio za lokalni radio. Ne mogu da kažem da se to sada dešava. Ali intenzivni udari sve čine ranjivim, a izgleda da Izrael pokušava da pošalje poruku da treba da se uzdržimo od izlaska, kako ne bismo bili meta - dodao je on, ističući da je ovaj rat "izazovniji od bilo čega što su do sada iskusili".

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike