Zvezdin preokret u režiji Darka i Mitka, za kasniju titulu! Na Đurđevdan pre 29 godina odigran 100. "večiti derbi" (FOTO/VIDEO)

06.05.2024

07:55

0

Autor: D. N.

Bjeković junior bio jedini strelac za Partizan u derbiju specifičnom po mnogo čemu

Zvezdin preokret u režiji Darka i Mitka, za kasniju titulu! Na Đurđevdan pre 29 godina odigran 100. "večiti derbi" (FOTO/VIDEO)
Copyright MN Press

Svaki "večiti derbi" je priča za sebe, ali je ovaj, na koji ćemo da vas podsetimo, bio nešto drugačiji. Pre svega zbog simbolike broja. Tačno na današnji dan, na Đurđevdan, 1995. godine, odigran je 100. po redu.

U prvom "trocifrenom" izdanju najvažnije utakmice našeg klupskog fudbala, igralo se na stadionu Crvene zvezde, a domaćin je posle preokreta bio bolji od Partizana. Rezultat je bio 2:1, a kasnije se ispostavilo i da je ovaj trijumf bio ključan za osvajanje titule.

Tada je SR Jugoslavija bila pod sankcijama, pa evropskih utakmica nije bilo. Pa je derbi imao još veći značaj, a o tome svedoči podatak o broju navijača na beogradskoj "Marakani". Bilo ih je oko 80 hiljada, mada neki izveštaji kažu i 90.

Uz to, trka za prvaka je bila neizvesna jer je uključena bila i Vojvodina. Tako da su svi preduslovi za ono najbolje od našeg fudbala u tom trenutku bili na mestu.

U prvom poluvremenu nije bilo golova, ali jeste prilika. Bilo je pokušaja Dejana "Ramba" Petkovića i Srđana Bajčetića, za Zvezdu, kao i Dragana Ćirića i Darka Tešovića za Partizan. Sadašnji trener Partizana, Albert Nađ je pogodio stativu.

Drugo poluvreme je počelo bakljadom Grobara na južnoj tribini, pa se sa početkom kasnilo desetak minuta.

MN Press
 

U 71. minutu poveo je Partizan, golom Nenada Bjekovića mlađeg, posle akcije u kojoj je učestvovao i Savo Milošević. Posle karambola u kaznenom prostoru Zvonka Milojevića, tačnije ispred samog gola, napadač crno-belih se najbolje snašao i ubacio loptu u mrežu.

MN Press
 

Ali radost crno-belih nije dugo trajala. U 79. minutu, Mitka Stojkovskog je oborio Dražen Bolić, a Branimir Babarogić pokazao na belu tačku. Darko Kovačević je bio uspešniji od Gorana Pandurovića.

MN Press
 

U 84. minutu, ponovo isti akteri. Kovačević je šutirao, Pandurović nije uspeo da je uhvati, a na odbijenu loptu je natrčao Stojkovski. I slavlje crveno-belih je moglo da počne.

Crveno-beli koje je tada sa klupe vodio Ljupko Petrović pobegli su Vojvodini na tri boda razlike, da bi na kraju poredak bio sledeći. U ligi koja je tada brojala 20 klubova (iz Srbije i Crne Gore) Zvezda je sezonu završila sa 42 boda, Partizan sa 38, a Vojvodina sa 37

Pogledajte i najvažnije detalje.

Prisetimo se i sastava.

CRVENA ZVEZDA: Milojević, Stefanović, G. Đorović, Radmanović, Stojkovski, Bajčetić, Adžić (od 61. Živković), Krupniković, Kovačević, Petković (od 82. Perović), Sakić. Trener: Ljupko Petrović.

MN Press
 

PARTIZAN: Pandurović, Mirković, Saveljić, Nađ, Bolić, Đurić, Tešović, Ćurčić (od 80. Trenevski), Bjeković, Ćirić, Milošević. Trener: Ljubiša Tumbaković.

MN Press
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike