Prvi svetski rat okončan je u kompjenjskom vagonu: Danas je simbol mira, ali i podsetnik svima da se takvo zlo ne ponovi

11.11.2023

09:00

0

Autor: M.M.

U posebnom vagon-restoranu francuskog maršala Ferdinanda Foša, postignut je sporazum koji je označio prekid vatre, povlačenje nemačke vojske i početak mirnodopske ere

Prvi svetski rat okončan je u kompjenjskom vagonu: Danas je simbol mira, ali i podsetnik svima da se takvo zlo ne ponovi
Kompjenjski vagon - Copyright Profimedia

Pre tačno 105 godina svet je svedočio istorijskom događaju koji je označio kraj četvorogodišnjeg krvavog Prvog svetskog rata.

U 11 časova 11. novembra 1918. godine potpisan je sporazum iz Kompjenja, zvanično okončavajući sukobe između Centralnih sila, predvođenih Nemačkom i Austrougarskom, i saveznika, u koje su spadale Rusija, Francuska i Velika Britanija.

Mesto ovog ključnog istorijskog trenutka bio je Kompjenj, francuski grad smešten na samoj liniji fronta. U tom gradu, u posebnom vagon-restoranu francuskog maršala Ferdinanda Foša, postignut je sporazum koji je označio prekid vatre, povlačenje nemačke vojske i početak mirnodopske ere.

Profimedia
 

Taj vagon je postao poznat kao "vagon mira".

Osim što je predstavljao zvanični kraj Prvog svetskog rata, "kompjenjski vagon" je imao dublje značenje i tokom Drugog svetskog rata.

Originalni vagon su 1945. godine uništile nacističke trupa SS-a, ali danas se u Kompjenju nalazi verna replika tog vagona, podsećajući svet na strahote rata i važnost mira.

Kako se 11. novembar obeležava u svetu?

U Velikoj Britaniji, Kanadi, Australiji i Francuskoj 11. novembar se oebeležava kao dan sećanja na veterane iz Prvog, ali i Drugog svetskog rata.

U Britaniji i zemljama Komonvelta običaj je da se u 11 sati žrtvama oda počast minutom ćutanja u vreme kad je primirje 1918. stupilo na snagu.

Praznik se naziva Dan sećanja ili Dan primirja, a u Velikoj Britaniji se obeležava od prve godišnjice, 11. novembra 1919.

Profimedia
 

Tada je kralj Džordž V tražio da cela zemlja stane na dva minuta kako bi se odala počast žrtvama.

Danas se tog dana prisećaju i stradalih u ostalim ratovima - u Zalivu, na Foklandima ili u Iraku i Avganistanu.

Simbol ovog praznika u Velikoj Britaniji je crveni cvet maka, koji raste na nekadašnjim bojnim poljima - u Belgiji i na severu Francuske.

Ovaj cvet se pominje u ratnoj poemi Na poljima Flandrije, kanadskog pisca Džona Mekrea.

Na razorenim i opustelim poljima - gde su vojnici masovno sahranjivani, a biljni i životinjski svet tenkovima i bojnim otrovima uništen - prvi je nikao krvavocrveni mak.

Na obeležavanju 100 godina od potpisivanja primirja 2018. održana je velika parada u Parizu, a među gostima je bila i kancelarka Nemačke Angela Merkel.

U Americi se ovaj praznik zove Dan veterana.

Kako se obeležava u Srbiji?

Profimedia
 

U Srbiji se ovaj praznik zvanično obeležava od 2012. godine.

Dan primirja je državni praznik i obeležava se neradno - ne rade državni organi i pojedine firme, a deca ne idu u školu.

Zaposleni koji tog dana rade imaju pravo na uvećanu zaradu najmanje 110 odsto osnovice, prema Zakonu o radu.

Ipak, ova odredba se ne odnosi na radnike koje imaju ugovore o privremenim i povremenim poslovima, ugovor o delu ili autorski ugovor, već samo na one koji su zaposleni na određeno ili neodređeno vreme.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike