Sedmica u svetu: Tihi početak kopnene ofanzive Izraela, humanitarna katastrofa u Gazi i masovno ubistvo u SAD

29.10.2023

21:00

0

Turska je pozivala na mir i osuđivala akcije Izraleskih odbambrenih snaga, a o ratu u Ukrajini pričalo se znatno manje

Sedmica u svetu: Tihi početak kopnene ofanzive Izraela, humanitarna katastrofa u Gazi i masovno ubistvo u SAD
Copyright MAXAR Profimedia AP/Christophe Ena/Androscoggin County Sheriff's Office

U nedelji za nama (23-29. oktobra) Izrael je počeo da sprovodi kopnenu ofanzivu Pojasa Gaze, koji je bio odsečen od sveta nakon masovnih napada, pa je ostao i bez interneta, dok je pomahnitali muškarac ubio bar 18 ljudi u Mejnu. Turska je pozivala na mir i osuđivala akcije Izraleskih odbambrenih snaga, a o ratu u Ukrajini pričalo se znatno manje.

Izraelska agresija i sravnjena Gaza

Borbe u Pojasu Gaze i Izraelu intenzivirale su se ove nedelje, kada je broj poginulih Palestinaca dostigao skoro 8.000. Među stradalima je dosta dece, a svesni strahota koje ih čekaju, Palestinci su počeli na rukama mališana da pišu njihova imena kako bi mogli da ih identifikuju u slučaju da budu neprepoznatljivi.

AP Photo/Ali Mahmoud
 

Drugi komandant Iranske revolucionarne garde Ali Fadavi zapretio je napadom na Izrael, rekavši da će gađati grad Haifu, napadnute su američke baze u Siriji, a iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahijan izjavio je da su Sjedinjene Američke Države poslale Iranu dve poruke u vezi sa eskalacijom sukoba na Bliskom istoku.

Izraelka Johved Lifšic (85), koju je oslobodio Hamas, opisala je kako je oteta i kroz šta je sve prošla, a internet je obišao njen snimak u kom se vraća da se pozdravi sa militantom, a Izrael je otkrio zbog čega je odugovlačio sa kopnenom invazijom.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu nastavio je da insistira da će Hamas biti uništen, dok se njegov sin baškario u Majamiju, što je razbesnelo Izraelce koji se bore, dok su ostali bili kivni na njegovog oca zbog nespremnosti za napad 7. oktobra.

Profimedia
 

Isplivali su novi detalji i snimci nastali 7. oktobra, američki novinar Simor Herš otkrio je da nije samo Hamas tada učestvovao u napadu na Izrael, a turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da Hamas nije teroristička nego oslobodilačka grupa i nazvao je podržavanje bombardovanja Gaze mentalnom bolešću.

U napadima na američke baze na Bliskom istoku povređene su 24 osobe, dok je jedna preminula, Izraelska vojska (IDF) je u racijama širom Zapadne obale uhapsila 58 pripadnika Hamasa, a Netanjahu se naljutio na generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonia Gutereša.

Španska ministarka za socijalna prava i liderka stranke Podemos Ione Belara rekla je da je Netanjahu van kontrole i pozvala na zasutavljanje genocida, američki predsednik Džo Bajden nagovestio je da će raditi na formiranju države Palestine, a prestavnici Hamasa pregovarali su u Moskvi o prekidu borbi, zbog čega je Izrael kritikovao Rusiju.

Profimedia/Ashraf Amra / Anadolu
 

Izraelski vojnici napadnuti su u bazi na arhipelagu Dahlak u Crvenom moru, koji pripada Eritreji, američki avioni napali su iranske baze u Siriji, a objavljene su i fotografije iz svemira koje pokazuju neverovatan nivo razaranja u Gazi.

Izraelske vazdušne i kopnene snage pojačale su svoje operacije u Pojasu Gaze tokom noći u petak, čime je počela kopnena ofanziva, pa se IDF pohavlila i snimcima iz Pojasa Gaze. Stejt department je pozvao amerikance da napuste Liban, a ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da Rusija osuđuje terorizam, ali i napade na civile.

AP Photo/Yousef Masoud
 

U analizama portala 24sedam možete pročitati zašto bi baš Turska mogla da bude posrednik između Izraela i Hamasa, šta je Gvozdena žaoka, oružje koje su izraelske snage prvi put upotrebile u aktuelnom ratu, kolika je opasnost da će se sukob Izraela i Palestine proširiti na druge zemlje u regionu, kao i  šta se zna o brigadama Kasam, vojnom krilu Hamasa.

Dezinformacija o Putinu i ukrajinski vapaj za oružjem

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski postavio je zadatak svojim trupama tražeći da osvoje makar 500 metara teritorije svakog dana od ruske vojske, dok su o ruskom lideru Vladimiru Putinu kružile glasine da je bolestan, pa čak i da je umro.

Parker Song/Pool Photo via AP, File
Vladimir Putin

Ukrajinski ministar šokirao rekavši da odbrambena industrija celog sveta ne proizvodi onoliko oružja koliko je potrebno Kijevu, Ukrajina je kritikovala Ilona Maska zbog poziva na okončanje konflikta, dok je mađarski premijer Viktor Orban istakao da Ukrajina nema šanse da pobedi Rusiju.

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev istakao je da smatra da se Zapad veoma umorio od Ukrajine i da se okrenuo Izraelu, Ukrajinci su dronovima napali rusku nuklearku, a Vašington je priznao da ne može da shvati kako je Rusija uspela da stvori tako moćnu protivvazduhoplovnu odbranu u zoni specijalne vojne operacije.

Amerika na nišanu masovnog ubice

U gradu Luistonu u američkom Mejnu došlo je u sredu uveče do pucnjave u kojoj je život izgubilo najmanje 18 osoba, nakon čega je usledila potera za osumnjičenim Robertom Kardom. Tek posle dva dana potrage on je pronađen mrtav, a pre toga je nađeno njegovo pismo koje je napisao sinu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike