Formiraće se država Palestina? Bajden obećao da će raditi na tome po završetku rata u Izraelu

26.10.2023

15:28

0

Prema njegovim rečima, postoji stvarna nada za bolju budućnost među liderima na Bliskom istoku

Formiraće se država Palestina? Bajden obećao da će raditi na tome po završetku rata u Izraelu
Mapa Izraela i Palestine - Copyright Profimedia

Američki predsednik Džozef Bajden istakao je da je neophodno postići rešenje o dve države za Izrael i Palestinu kako bi se okončao sukob između Izraela i Hamasa u Gazi.

On naglasio da se ne sme vratiti na status kvo koji je postojao pre napada 7. oktobra i podvukao važnost zajedničke saradnje svih strana, uključujući Izrael, Palestince, regionalne partnere i globalne lidere, kako bi se postigao mir.

- To takođe znači da kada se ova kriza završi, mora postojati vizija šta sledi i, po našem mišljenju, to mora biti rešenje dve države - rekao je Bajden.

Takođe, Bajden je izjavio da Hamas ne predstavlja većinu palestinskog naroda i da koristi civile kao "živi štit". Naglasio je i je neophodna integracija Izraela sa Bliskim istokom nakon rešenja sukoba.

Prema njegovim rečima, postoji stvarna nada za bolju budućnost među liderima na Bliskom istoku.

- Uveren sam da je jedan od razloga zbog kojih je Hamas napao, a nemam dokaza za to, moji instinkti mi govore, napredak koji smo postigli ka regionalnoj integraciji Izraela i regionalnoj integraciji uopšte. Ne možemo da ostavimo taj posao iza sebe - kazao je Bajden.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike