Simor Herš otkrio detalje o kojima se ćuti: U napadu na Izrael nije učestvovao samo Hamas

25.10.2023

10:40

0

Nagrađivani novinar je otkrio informacije koje je dobio iz više izvora

Simor Herš otkrio detalje o kojima se ćuti: U napadu na Izrael nije učestvovao samo Hamas
Simor Herš - Copyright Profimedia

Američki novinar Simor Herš smatra da su pregovori o taocima u Pojasu Gaze otežani zbog toga što zarobljenike ne drži samo Hamas, nego i druge palestinske grupe.

- Ozbiljni problemi, o kojima se nije javno govorilo od napada 7. oktobra, jesu to što (vojno krilo Hamasa) „Brigade Izedina el Kasama" nisu bile jedine koje su napadale i uzimale taoce - napisao je Herš u kolumni na platformi Sabstek (Substack).

On je to rekao pozivajući se na američkog zvaničnika koji je izjavio da se zna da su u napad na vojne objekte i naselja na jugu Izraela umešane „Brigade mučenika El Akse“, koje su se prvobitno pozicionirale kao paravojno krilo Fataha.

Citirajući izvore iz Hamasa, Herš je napisao da je u napadu učestvovalo i civilno stanovništvo Pojasa Gaze.

Osim toga, pisao je i da izraelsko diskutuje o tome da li poplavi široki sistem tunela Hamasa pre nego što tamo pošalje svoje trupe.

- Izrael trenutno stalnim bombardovanjem pretvara grad Gazu u ruševine i planira da pokrene kopnenu invaziju u bliskoj budućnosti - napisao je novinar, pozivajući se na američki izvor.

Novinar nagrađen Pulicerovom nagradom istakao je i da bi to moglo da ukazuje na činjenicu da je Izrael spreman da zanemari živote talaca koji bi na taj način bili u opasnosti.

Vojno krilo palestinskog pokreta Hamas objavilo je 7. oktobra početak operacije „Potop El Akse“ protiv Izraela. Izraelska vojska nakon toga je saopštila da pokreće operaciju „Gvozdeni mačevi“ protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Od tada se Pojas Gaze granatira sa malim pauzama, dok Hamas povremeno bombarduje lokacije u Izraelu. Od početka sukoba stradalo je skoro 6.000 Palestinaca, dok je u Izraelu preminulo više od 1.400.

Bez obzira na trostruko već broj ubijenih, Zapadne zemlje podržavaju operaciju Izraela, koji tvrdi da neće stati dok ne uništi Hamas.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike