Šta je AMBER alert i kako je nastao? Otmica i brutalno ubistvo devojčice u Americi doveli do pokretanja sličnog sistema u Srbiji

27.03.2024

16:38

0

Amber Hagerman je ubijena pre 27 godina, a njen ubica i dalje nije uhvaćen

Šta je AMBER alert i kako je nastao? Otmica i brutalno ubistvo devojčice u Americi doveli do pokretanja sličnog sistema u Srbiji
AMBER alert - Copyright AP Photo/Rich Pedroncelli

Nestanak devojčice Danke Ilić (2) podigao je celu Srbiju na noge kada je prvi put aktiviran sistem "Pronađi me", osmišljen za brže pronalaženje nestale dece.

Domaća verzija "AMBER alerta", sistem "Pronađi me" počeo je sa radom u Srbiji 25. oktobra i kreiran je radi hitnog obaveštavanja javnosti o nestanku dece.

Ovaj sistem nastao je po uzoru na sličan, koji je razvijen u Sjedinjenim Američkim Državama nakon otmice i ubistva devetogodišnje devojčice iz Teksasa.

Amber Hagerman je ubijena pre 27 godina, a njen ubica i dalje nije uhvaćen.

Sistem AMBER alert, koji je tada kreiran, doprineo je spasavanju više od 1.000 dece.

Otmica i ubistvo Amber Hagerman

Devetogodišnja Amber Hagerman vozila se biciklom na parkingu napuštene prodavnice u Arlingtonu u Teksasu kada je 13. januara 1996. kidnapovana.

Svedok je rekao policiji da je video čoveka kako izlazi iz crnog kamioneta, skida je sa bicikla i silom je gura u svoje vozilo dok ga ona udara i vrišti. U treptaju oka vozač je sa Amber pobegao sa lica mesta.

Printscreen Youtube/FOX 4 Dallas-Fort Worth
Amber Hagerman

Četiri dana kasnije čovek koji je šetao svog psa pronašao je devojčicino telo u potoku oko šest kilometara od mesta na kom je oteta. Rezultati autopsije otkrili su da je umrla od posekotina na vratu, navodi AP.

Do januara prošle godine policija je primila i istražila više od 7.000 dojava u vezi sa ovim slučajem.

- Nedostaje mi svaki dan. Bila je tako puna života i želim da znam, zašto, zašto ona? Bila je samo devojčica - rekla je prošle godine Amberina majka Dona Vilijams.

Policija je saopštila da postoji ograničen broj dokaza u slučaju, ali da se nada da će im nove DNK tehnologije pomoći da uhvate ubicu.

- Voleo bih da mogu da Doni i Rikiju i ostalim članovima njihove porodice dam odgovor na pitanje koje bi želeli da znaju i dovesti osobu koja je ovo uradila Amber pred lice pravde - rekao je prošle godine narednik Ben Lopez iz Arlingtonske policijske uprave.

Šta policija zna o počiniocu

Policija veruje da je počinilac belac ili Latinoamerikanac koji je 1996. godine imao između 20 i 30 godina.

AP Photo/LM Otero
 

Veruje se da je niži od metar i 80 i da je tada imao prosečnu građu i smeđu ili crnu kosu.

Imao je crni kamionet iz osamdesetih ili devedesetih sa kratkim međuosovinskim razmakom, jednostrukom kabinom i čistim zadnjim prozorom. Nije bilo hroma ili pruga i nije bilo vidljivih oštećenja na kamionu.

- Želim da jasno stavim do znanja da verujemo da će ovaj slučaj biti rešen. Verujemo da nema šanse da je ubica u ovom slučaju mogao da počini zločin a da niko nije video, čuo ili imao neka saznanje o tome šta se dogodilo - naveo je detektiv Grant Gildon iz policijske uprave Arlington.

Sistem AMBER alert pokrenut je 1996. godine

Amberina smrt inspirisala je Dajan Simon iz Dalasa u Teksasu da pozove oblasnu radio-stanicu i pita da li bi lokalni emiteri mogli da se udruže sa policijom kako bi dobili informacije odmah nakon otmice deteta, jer bi to moglo da promeni hiljade života, navodi NBC news.

Kasnije te godine, Dallas Fort-Worth Broadcaster je uspostavio koordinisani sistem sa policijom kako bi mogli da upozore javnost kada je dete kidnapovano i u opasnosti. Upozorenje nosi Amberino ime, ali je i skraćenica od "America's Missing: Broadcast Emergency Response".

San Jose Police Department via AP
 

Druge države i zajednice su ubrzo osmislile sopstvene planove AMBER kako se ideja proširila širom nacije. Od 1. maja 2022. program "AMBER Alert" je doprineo spasavanju 1.114 nestale dece u Americi, a upozorenja za hitne slučajeve dovela su do spasavanja 123 dece. Postoje 82 plana "AMBER Alerta" širom Sjedinjenih Američkih Država.

Sistem se primenjuje u svih 50 država, Distriktu Kolumbija, Komonveltu Portorika i Devičanskim ostrvima SAD. Sistem se koristi na međunarodnom nivou u 31 zemlji.

Koji su kriterijumi za izdavanje AMBER upozorenja?

Svaka država ima svoje kriterijume za izdavanje AMBER upozorenja.

Zakonom PROTECT (Zakonom o zaštiti), usvojenim 2003. godine, uspostavljena je uloga AMBER koordinatora upozorenja u okviru Ministarstva pravde SAD.

Uputstva Ministarstva o kriterijumima za izdavanje AMBER upozorenja navedena su u nastavku:

- Organi za sprovođenje zakona s razlogom veruju da je došlo do otmice.

San Jose Police Department via AP
Buš potpisuje Zakon o zaštiti

- Agencija za sprovođenje zakona smatra da je dete u neposrednoj opasnosti od teške telesne povrede ili smrti.

- Postoji dovoljno informacija o žrtvi i otmici da organi za sprovođenje zakona izdaju "AMBER alert" kako bi pomogli u pronalasku deteta.

- "AMBER alert" se primenjuje u slučaju otmice dece stare do 17 godina ili mlađe.

- Ime deteta i drugi podaci nalaze se u sistemu Nacionalnog centra za informisanje o kriminalu (NCIC).

Kako ovaj sistem funkcioniše u Srbiji, možete pročitati u zasebnom tekstu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike