Iran: Dobili smo dve poruke od SAD povodom rata u Izraelu

24.10.2023

11:46

0

Iranski zvaničnik je kritikovao Vašington i američkog predsednika Bajdena

Iran: Dobili smo dve poruke od SAD povodom rata u Izraelu
Iranski šef diplomatije - Copyright AP Photo/Vahid Salemi

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahijan izjavio je da su Sjedinjene Američke Države poslale Iranu dve poruke u vezi sa eskalacijom sukoba na Bliskom istoku.

- Prva poruka glasi da SAD nisu zainteresovane za širenje rata, a u drugoj poruci se od Irana traži uzdržanost i insistira se da i Iran takođe zatraži od drugih zemalja i drugih strana da budu uzdržane - rekao je  Amir-Abdolahijan tokom konferencija za novinare u Teheranu, ali nije otkrio kako i kada su dostavljene poruke zvaničnog Vašingtona.

Prema njegovim rečima, SAD kažu da nisu zainteresovane za širenje rata, ali su slanjem hiljada pošiljki oružja i "punom podrškom cionističkom režimu" u protekle dve nedelje pokazale da su uključene u širenje i eskalaciju sukoba.

AP Photo/Ariel Schalit
Izraelsko bombardovanje Gaze

Iranski ministar spoljnih poslova osudio je američkog predsednika Džoa Bajdena zbog, kako je rekao, "licemernog stava" SAD u vezi sa ljudskim pravima u Pojasu Gaze.

Amir-Abdolahian je upitao da li je "smrt više od 5.000 civila, žena i dece, više od 20.000 ranjenih i stotine hiljada beskućnika rezultat brige o ljudskim pravima o kojima je gospodin Bajden govorio".

Dok se Izrael priprema za očekivani kopneni upad u Pojas Gaze, pojačani su diplomatski napori da se spreči da rat protiv Hamasa eskalira u širi regionalni sukob.

Od upada Hamasa u Izrael 7. oktobra, aktivno se razmenjuje vatra na severnoj granici Izraela sa Libanom, gde se Izraelske odbrambene snage sukobljavaju sa Hezbolahom, islamističkim pokretom koji podržava Iran i koji ima svoju glavnu bazu na granici Izraela i Libana.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike