"Preduzmimo nešto, zaustavimo genocid"! Španska ministarka: Netanjahu je van kontrole, treba da ga izvedu pred Haški sud (VIDEO)

26.10.2023

11:37

0

Hitan apel uputila je u snimku koji je objavila na društvenoj mreži

"Preduzmimo nešto, zaustavimo genocid"! Španska ministarka: Netanjahu je van kontrole, treba da ga izvedu pred Haški sud (VIDEO)
Copyright Profimedia

Španska ministarka za socijalna prava i liderka stranke Podemos Ione Belara iznela je svoj stav o sukobu Izraela i Hamasa u objavi na Iksu, nekadašnjem Tviteru.

- Netanjahu, na čelu Države Izrael, potpuno je van kontrole. Proglasio je UN nepoželjnim. Bitno je da međunarodna zajednica prestane da mu povlađuje i da mu se suprotstavi. Ponavljam: ekonomske sankcije i embargo na oružje - napisala je ona u sredu uveče.

Nakon toga objavila je snimak na svom nalogu na Iksu u kom je navela "četiri stvari koje bi evropske države mogle da urade da zaustave genocid u Palestini".

- Danas smo saznali da je Netanjahu proglasio Ujedinjene nacije naepoželjnim, što znači da osoblje UN neće imati vize za putovanje u Izrael. To je posledica činjenice da se ni Netanjahu ni Država Izrael ne smatraju odgovornim za nezakonitu okupaciju palestinskih teritorija u poslednjim decenijama - rekla je ona i dodala:

- Evropske države bi odmah mogle da urade četiri stvari. Prvo da prekinu diplomatske odnose sa Izraelom. Drugo, da uvedu snažne ekonomske sankcije, kao što je učeinjeno s Putinom. Treće, da uvedu embargo na oružje. Četvrto, kao što je učinjeno u slučaju rata u Ukrajini, da izvedu Netanjahua i sve političare odgovorne za bombardovanje civila pred Međunarodni krivični sud. Preduzmimo nešto, i dalje je moguće zaustaviti genocid!

Od početka sukoba između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze je stradalo više od 6.500 ljudi, dok kojih je najmanje 2.360 dece. U navodnoj nameri da unište Hamas, Izraelske odbrambene snage su neselektivno granatirale Gazu, sravnivši i mnoge stambene zgrade sa zemljom, što je dovelo do nekoliko hiljada povređenih i mrtvih.

Najnovije vesti iz Izraela i Pojasa Gaze možete čitati iz minuta u minut u našem blogu uživo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike