Misterija se otkriva: Konačno znamo kako izgleda tlo ispod leda Antarktika, naučnici istražili oblast "manje poznatu od Marsa"

28.10.2023

09:15

0

Klima na Zemlji je na putu da dostigne temperature koje su bile tipične za vreme kada je pejzaž verovatno nastao pre 34 do 14 miliona godina

Misterija se otkriva: Konačno znamo kako izgleda tlo ispod leda Antarktika, naučnici istražili oblast "manje poznatu od Marsa"
Topljenje leda na Antarktiku - Copyright NASA

Drevni pejzaž skriven ispod ledenog pokrivača istočnog Antarktika najmanje 14 miliona godina otkriven je pomoću satelitskih podataka i aviona opremljenih radarom koji prodire kroz led.

Naučnici su koristili tehnike daljinskog otkrivanja da mapiraju 32.000 kvadratnih kilometara zemlje i otkrili su pejzaž koji su formirale reke pre stvaranja kontinentalnog ledenog pokrivača istočnog Antarktika koji je nekada ličio na brda i doline današnjeg severnog Velsa, prema studiji objavljenoj u utorak u časopisu "Nature Communications".

Istraživači su počeli da analiziraju istoriju ledenog pokrivača i kako je evoluirao tokom vremena, a razumevanje kako je zemlja izgledala pre nego što je bila sakrivena ispod zamrznutih slojeva važno je poglavlje u toj priči, objasnio je glavni autor studije Stjuart Džejmison, profesor na odseku za geografiju na Univerzitetu u Daramu.

- Zemlja ispod ledenog pokrivača istočnog Antarktika manje je poznata od površine Marsa - rekao je Džejmison u saopštenju.

- A to je problem jer taj pejzaž kontroliše način na koji led na Antarktiku teče i kontroliše način na koji bi mogao reagovati na prošle, sadašnje i buduće klimatske promene - dodao je on.

Profimedia/NASA
 

Dobro očuvana priroda pejzaža čini ga posebno posebnim. Retkost je naći relativno neizmenjene pejzaže ispod kontinentalnog ledenog pokrivača - obično bi kretanje leda kako varira u veličini i pomeranju erodiralo i samlelo pejzaž, rekao je Džejmison.

Šta se nalazi ispod antarktičkog leda

Otkrivanje uzroka zbog kog je ovaj specifičan drevni pejzaž ostao uglavnom neoštećen moglo bi pomoći naučnicima da bolje predvide buduću dinamiku ledenog pokrivača istočnog Antarktika, koji bi mogao da podigne nivo mora za otprilike 60 metara ako bi se otopio.

Klima na Zemlji je na putu da dostigne temperature koje su bile tipične za vreme kada je pejzaž verovatno nastao pre 34 do 14 miliona godina - između 3 i 7 stepeni Celzijusa više nego danas - prema studiji.

Ledeni pokrivač istočnog Antarktika se prvi put formirao pre oko 34 miliona godina, ali je kasnije varirao u veličini, ponekad otkrivajući zemlju ispod.

 

 

Džejmison je rekao da opstanak pejzaža implicira da su temperature u podnožju ledenog pokrivača bile izuzetno niske i stabilne nad ovim blokovima drevnog terena, uprkos nekim periodima klimatskog zagrevanja.

- U drugim oblastima zapravo bismo očekivali da postoji tečna voda, tačno između leda i zemlje, što pomaže da se ona kruni i menja. Na ovoj lokaciji to nemamo. Tako da to delimično objašnjava kako je nešto moglo da opstane tako dugo - objasnio je Džejmison u telefonskom intervjuu.

Geofizički podaci koje su prikupili naučnici dali su naznake o tome šta se nalazi ispod leda debelog 2 kilometra.

- Podaci efektivno mere veoma male promene u obliku vrha leda i u osnovi kada ih pregledamo, izgleda kao da je tamo, ispod ledenog pokrivača, niz međusobno povezanih dolina. U osnovi vidimo duh tog pejzaža sa vrha - rekao je Džejmison.

Istraživački tim ne zna koje su biljke i divlje životinje nekada naseljavale tu oblast, ali dokazi o rekama sugerišu da je bila prisutna tekuća voda, zbog čega je vrlo verovatno da je pejzaž bio obrastao vegetacijom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike