Moćni dodatak vojnom arsenalu Rusije: Kako funkcioniše TOS-2, koji se prošle nedelje pokazao na bojnom polju u Ukrajini?

23.10.2023

09:17

0

Zbog šasije na točkovima agilniji je od svojih prethodnika na gusenicama, a takođe je i mnogo lakši od njih

Moćni dodatak vojnom arsenalu Rusije: Kako funkcioniše TOS-2, koji se prošle nedelje pokazao na bojnom polju u Ukrajini?
Copyright Profimedia

Prošle sedmice svet se upoznao sa novim dodatkom ogromnog vojnog arsenala Rusije, koji uliva strah neprijateljskim borcima koji bi mogli da se nađu na njegovom nišanu.

Video-snimak koji je nedavno objavilo Ministarstvo odbrane pokazuje raspoređivanje ruskog teškog sistema višecevnog bacača raketa TOS-2 Tosočka u zoni ukrajinskog sukoba, gde je ovo oružje već uništilo ukorenjenu formaciju ukrajinskih trupa.

 

 

TOS-2 je najnovija iteracija ruskih sistema naoružanja „teških bacača plamena” koji su u suštini raketne artiljerijske jedinice koje ispaljuju termobaričnu municiju, od kojih je prva, TOS1 Buratino, razvijena 1970-ih i delovala je tokom sovjetske vladavine i vojne intervencije u Avganistanu 1980-ih godina.

Koja je razlika između TOS-1 i TOS-2?

Dok su TOS-1 i njegov naslednik TOS-1A Solntsepiok postavljeni na šasiju tenkova T-72, ​​TOS-2 je montiran na oklopne kamione Ural 6x6 za sve terene.

Zbog šasije na točkovima TOS-2 je agilniji od svojih prethodnika na gusenicama, a takođe je i mnogo lakši od njih, težak samo 20 metričkih tona u poređenju sa TOS-1A od 46 metričkih tona.

Profimedia
TOS-1

Nova elektronska oprema za odbranu omogućava TOS-2 određeni stepen zaštite od neprijateljskog preciznog naoružanja, a njegov ugrađeni sistem za automatizovanu kontrolu vatre pruža značajno povećanje preciznosti.

TOS-2 takođe ne zahteva namensko vozilo za utovar raketa, pošto ovaj sistem naoružanja ima ugrađenu utovarnu dizalicu.

Koliki je domet rakete TOS-2?

Nova vrsta municije koju koristi omogućava Tosočki da pogađa mete sa veće udaljenosti: dok TOS-1A može da gađa termobarično oružje na udaljenosti do 6 kilometara najviše, TOS-2 može da se dostigne domet od najmanje 10 kilometara (do 14–15 kilometara, ako je verovati nekim vojnim stručnjacima).

Profimedia
 

TOS-1A sa 24 cevi može da zapali površinu do 40.000 kvadratnih metara, TOS-2 sa svojih 18 cevi može da transformiše površinu od 60.000 kvadratnih metara u vatreni pakao.

Termobarična municija koju koristi TOS-2 čini ovaj sistem naoružanja savršenim oruđem za eliminisanje neprijateljske pešadije, kako na otvorenom, tako one ukopane, za čišćenje neprijateljskih utvrđenja i za pretvaranje neprijateljskih lako oklopnih vozila u spaljene gomile starog metala.

Koliko termobaričnih raketnih bacača ima Rusija?

Tačan broj lansera TOS-1 i TOS-2 koje Rusija trenutno ima teško je proceniti samo na osnovu podataka iz otvorenih izvora, posebno kada su ruski vojni i bezbednosni zvaničnici postali razumljivo zatvoreni u vezi sa takvim stvarima usred tekućeg ukrajinskog sukoba.

Međutim, 2018. godine jedan ruski medij je izvestio da se očekivalo da će moskovska vojska u to vreme dobiti „više od 70“ oružanih sistema TOS-1A.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike