Američki obaveštajac šokiran moćnom ruskom PVO: „Mi i dalje ne znamo šta se dešava"

27.10.2023

23:46

0

Kako je dodao, višeslojna i složena ruska protivvazduhoplovna odbrana obara sve protivničko što poleti u zoni borbenih dejstava

Američki obaveštajac šokiran moćnom ruskom PVO: „Mi i dalje ne znamo šta se dešava"
Ruska vojska - Copyright Russian Defense Ministry Press Service photo via AP

Vašington ne može da shvati kako je Rusija uspela da stvori tako moćnu protivvazduhoplovnu odbranu u zoni specijalne vojne operacije, izjavio je bivši obaveštajac američke vojske Skot Riter u intervjuu novinaru Garlandu Niksonu.


„Mi i dalje ne znamo šta se dešava. Znamo samo da se ukrajinski lovci obaraju. Punimo nebo našim radarima i sistemima 'avaks', sve pratimo, ali ne možemo da shvatimo šta se dešava. Zato Rusi znaju“, rekao je ekspert.

Kako je dodao, višeslojna i složena ruska protivvazduhoplovna odbrana obara sve protivničko što poleti u zoni borbenih dejstava.

Riter je uveren da će sistem PVO, koji su napravili ruski naučnici i inženjeri, obezbediti Moskvi vazdušnu nadmoć u „ratu budućnosti“. Bivši obaveštajac predviđa da će, u slučaju hipotetičkog sukoba, svi napredni avioni američkog Ratnog vazduhoplovstva bukvalno „ispariti u vazduhu“.

„Avaksi“ su specijalizovani da sakupljaju informacije o letovima, na primer o borbenim avionima u niskom letu. Oni su se aktivno koristili kao podrška vojnim akcijama NATO, recimo u Avganistanu.
Podsetimo, Ministarstvo odbrane Rusije na današnjem brifingu saopštilo je da su ruski lovci i PVO sistemi od 1. oktobra uništili 31 avion i tri helikoptera ukrajinske vojske.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike