Orban rekao ono što političari EU ne smeju da priznaju: Ukrajina nema šanse da pobedi, Putin neće dozvoliti neuspeh

27.10.2023

10:59

0

Premijer Mađarske smatra da je potreban "plan B"

Orban rekao ono što političari EU ne smeju da priznaju: Ukrajina nema šanse da pobedi, Putin neće dozvoliti neuspeh
Viktor Orban - Copyright Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da Ukrajina nema realne šanse da pobedi na bojnom polju, naglašavajući da o tome govore vojni eksperti, iako se političari u Evropi ne usuđuju da to priznaju.

U razgovoru za radio "Košut" mađarski premijer je istakao potrebu za razmatranjem alternativnih planova za Ukrajinu, budući da se sadašnja strategija čini neuspešnom.

Prema njegovom viđenju, plan je bio da se Ukrajina podrži finansijski i vojno dok vodi odbrambeni rat. Međutim, nedavna ukrajinska kontraofanziva, prema Orbanovom mišljenju, nije uspela, i sad je očigledno da Ukrajina neće moći da pobedi na bojnom polju.

- Prema planu, Ukrajina je trebalo da vodi odbrambeni rat, a mi, EU, da joj dostavljamo novac i vojnu pomoć. Pre nekoliko meseci objavljeno je da počinje ukrajinska kontraofanziva i da je taj cilj bio realističan i da su pobedili na frontu onda su mogli da traže novac ali ta strategija je doživela krah - rekao je mađarski premijer.

Orban je takođe izrazio neslaganje sa zahtevima Evropske unije da članice šalju sredstva svojih poreskih obveznika za vojnu pomoć Ukrajini.

Orban je naglasio da vojni eksperti već prihvataju činjenicu da Kijev nema šanse da pobedi, iako političari i dalje oklevaju da je priznaju.

- Sramota je reći da to nije uspelo. Jasno je da Ukrajinci neće pobediti, da Rusi neće doživeti poraz na frontu i nema nikakve sumnje da ruski predsednik Vladimir Putin neće dozvoliti neuspeh - istakao je Orban i dodao da je u takvoj situaciji potrebno zaustaviti se.

- Treba nam plan B za Ukrajinu - zaključio je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike