Prah i pepeo: Fotografije iz svemira pokazuju neverovatne razmere razaranja u Gazi

27.10.2023

15:52

0

Za 21 dan ratovanja Izrael je neselektivno gađao stambene objekte, rušio cele četvrti i doveo do velikog broja civilnih žrtava

Prah i pepeo: Fotografije iz svemira pokazuju neverovatne razmere razaranja u Gazi
Copyright MAXAR

Tronedeljni sukob na Bliskom istoku odneo je skoro 9.000 života na obe strane, s tim što je pet puta više ljudi poginulo u Pojasu Gaze.

Nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra krenula je nezapamćena operacija odmazde i granatiranja Pojasa Gaze, koja je opravdavana ciljem da se uništi paravojna palestinska grupa, iako je stradao veći broj civila.

Za 21 dan ratovanja Izrael je neselektivno gađao stambene objekte, rušio cele četvrti i tako doveo do velikog broja civilnih žrtava koje ni na koji način nisu povezane sa Hamasom.

Slike sa satelita MAXAR pokazuju količinu razaranja u gradu Gazi, čija je četvrtina, prema palestinskim izvorima, potpuno uništena.

U snimku koji je objavila palestinka novinska agencija WAFA na svom profilu na Fejsbuku može se videti kako su određeni kvartovi izgledali pre i posle bombardovanja.

 

 

Od većine njih ostali su samo prah i pepeo, a pod ruševinama je, prema saznanjima SZO, najmanje 1.000 tela.

Prema poslednjim informacijama, u Pojasu Gaze poginulo je 7.326 ljudi, među kojima je 3.038 dece i 1.726 žena. Sa druge strane, Izrael je izbrojao više od 1.400 žrtava.

Sva dešavanja na Bliskom istoku možete iz minuta u minut pratiti u našem blogu uživo.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike