Palestinska deca svoja imena ispisuju na rukama kako bi ih lakše identifikovali ako stradaju: Veoma tužne scene iz Gaze (VIDEO)

23.10.2023

09:45

0

Autor: N.P.

Dečaci i devojčice su jedni drugima ispisivali imena na rukama

Palestinska deca svoja imena ispisuju na rukama kako bi ih lakše identifikovali ako stradaju: Veoma tužne scene iz Gaze (VIDEO)
Ispisivanje imena na rukama nekada je jedini način identifikacije u Gazi - Copyright Youtube/TRT World

Deca u Gazi su primorana da svoja imena pišu na rukama, kako bi bila lakše identifikovana u slučaju da nastradaju u izraelski vazdušnim napadima.

Kamere su snimile tužne scene, dečaci i devojčice su jedni drugima ispisivali imena na rukama. I niko se nije bunio. Jednostavno su prihvatil svoju sudbinu.

- Ja neću umreti - reklo je jedno dete.

Nakon napada palestinskog Hamasa na Izrael 7. oktobra, kada je ubijeno najmanje 1.400 ljudi, izraelska vojska je počela intenzivno da bombarduje Pojas Gaze.

U vazdušnim napadima je poginulo više od 4.000 Palestinaca, a Izrael najavljuje kopnenu invaziju Gaze.

Portparol Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tarik Jašarević pozvao je Izrael da preispita naredbu o evakuaciji severa Pojasa Gaze, ocenjujući da je "skoro nemoguće" sprovesti tu naredbu. 

- Postoje pacijenti koji jednostavno ne mogu da se pomeraju, mnogi su na mehaničkim respiratorima, ima novorođenčadi u inkubatorima, ljudi u nestabilnom stanju i veoma ih je teško pomeriti - rekao je Jašarević za BBC.

Lekari u Pojasu Gaze saopštili su da je zbog nedostatka goriva desetine prevremeno rođenih beba u inkubatorima u smrtnoj opasnosti.

AP Photo/Ali Mahmoud
 

Pojedine bolnice su saopštile da goriva za generatore imaju samo za nekoliko sati. 

Najmanje sedam od skoro 30 bolnica u Gazi zatvoreno je zbog štete nastale usled izraelskih udara i nedostatka struje i vode. 

Lekari u ostalim bolnicama saopštili su da su na ivici, dok je agencija UN za palestinske izbeglice u nedelju navela da goriva za kritične potrebe ima za tri dana.

Izrael je zabranio dopremanje goriva u Gazu iz bojazni da će ono završiti u rukama militantne palestinske grupe Hamas.
 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike