Izraelski doseljenici rade na istrebljenju: "Svi pričaju o Gazi, a nas niko ne pominje, kradu nam zemlju, pale kuće, seku masline" (VIDEO)

21.10.2023

22:12

0

Autor: M. Vu.

Palestinski stanovnici Zapadne obale tvrde da izraelski doseljenici koriste situaciju da uđu u sela i proteraju, pa čak i ubiju palestinske civile

Izraelski doseljenici rade na istrebljenju: "Svi pričaju o Gazi, a nas niko ne pominje, kradu nam zemlju, pale kuće, seku masline" (VIDEO)
Ilustracija - Copyright AP Photo/Mohammed Dahman

Palestinac Abed Vadi se pripremao za sahranu. Dobio poruku koju mu je poslao prijatelj. Bila je to fotografija grupe maskiranih muškaraca kako poziraju sa sekirama, kantom za benzin i motornom testerom. Sliku je pratio tekst na hebrejskom i arapskom jeziku.

"Svim pacovima u kanalizaciji sela Kusra; čekamo vas i nećemo vas poštedeti. Dolazi dan osvete", pisalo je.

Samo dan ranije, 11. oktobra, izraelski doseljenici su upali u kuću u selu Kusra i ubili tri Palestinca, piše Džoel Gunter, reporter BBC-ja sa Zapadne obale.

Kusra se nalazi u severnom delu Zapadne obale u blizini Nablusa. Meštani Kusre su planirali da odu u bolnicu udaljenu pola sata i vrate se sa telima mrtvih. Da bi to uradili, morali su da putuju preko zemlje pune izraelskih naselja, gde je rizik od nasilja drastično porastao u dve nedelje otkako je Izrael ušao u rat sa Hamasom.

 

 

Vadi je spustio slušalicu i nastavio da se oblači. Neće ga sprečiti pretnja, rekao je sebi. Već je previše čuo.

Tada nije mogao da zna da će za nekoliko sati izraelski doseljenici napasti pogrebnu povorku i da će njegov rođeni brat i mladi nećak biti ubijeni.

Prema UN-u, sedmica koja je usledila nakon napada Hamasa bila je najsmrtonosnija za Palestince na Zapadnoj obali od 2005. Najmanje 75 Palestinaca je do sada ubijeno od strane izraelske vojske i doseljenika.

Napad na sahrani

Palestinski stanovnici Zapadne obale tvrde da dok je pažnja sveta privučena katastrofom koja se odvija u Gazi, izraelski doseljenici koriste situaciju da uđu u sela i proteraju, pa čak i ubiju palestinske civile.

U najmanje tri slučaja, kako pokazuju video snimci i svedoče seljani, doseljenici su ili nosili vojne uniforme ili su bili u pratnji izraelske vojske u napadima, a trojica pomenutih muškaraca koji su poginuli u Kusri otišli ​​su da brane svoju porodicu u jednoj kući na obodu sela, izjavilo je nekoliko stanovnika za BBC.

 

 

Palestinci svedoče da su izraelski doseljenici tada otvorili vatru na palestinske komšije koji su pritekli u pomoć, pri čemu su ubili trojicu mladića - Hasana Abu Sorura (16), Obajda Abu Soura (17) i Musaba Abu Redu (25) - i teško ranivši još nekoliko.

 

 

Moat Odeh, star 21 godinu, kasnije je ubijen u sukobima sa vojnicima. Među ranjenima su otac i njegova šestogodišnja ćerka, koji su živeli u kući, a pogođeni su mecima u lice i stomak, kazale su dve osobe koje su mrtve i ranjene primile u obližnjoj klinici.

Sutradan je zakazana sahrana za ove četiri žrtve.

Dok su se automobili i kola hitne pomoći kretali putem Nablus-Ramala, konvoj je upao u zasedu izraelskih doseljenika. U sukobu koji je usledio, prema video snimcima i iskazima očevidaca, doseljenici su kamenovali konvoj, neki članovi pogrebnog konvoja bacali su kamenje, a izraelski doseljenici i vojnici su odgovorili paljbom.

U "haosu i teškoj, nasumičnoj pucnjavi", Abed Vadi je izgubio trag svom bratu Ibrahimu, 63-godišnjem lokalnom političaru iz pokreta Fatah, kao i Ibrahimovom sinu Ahmedu, 24-godišnjem studentu prava. Tek na snimku se vidi kako Ahmed beži iz pucnjave, pre nego što je Ahmed pokošen mecima na putu.

 

 

Rekli su mi da je moj nećak upucan dva puta u stomak i jednom u vrat, a moj brat je upucan u struk, prema srcu. U našem konvoju za sahranu nije bilo oružja. Normalno da bismo postavili  palestinsku zastavu da se vijori sa automobil, ali sada zbog straha nismo ni oni to uradili“, rekao je Vadi.

 

 

Selo ispunjeno strahom

Stanovnici Kusre rekli su za Bi-Bi-Si da je selo obuzeo strah. Prošlog vikenda počela je sezona branja maslina u tom kraju, ali stanovnici koji zarađuju od berbe rekli su da neće ići u gajeve na periferiji sela zbog straha od pucnjave.

Prema podacima UN, već je došlo do značajnog porasta nasilja izraelskih doseljenika ove godine, čak i pre napada Hamasa. Svakog meseca prijavljeno je oko 100 incidenata, a 400 ljudi je proterano iz svoje zemlje između januara i avgusta.

Izraelska organizacija za ljudska prava B'Tselem rekla je za Bi-Bi-Si da je od napada dokumentovala „usklađene i organizovane napore doseljenika da iskoriste činjenicu da je sva međunarodna i lokalna pažnja usmerena na Gazu i severni Izrael da pokušaju da okupiraju zemlje u Zapadna obala“.

Delimične podatke koje je prikupio B‘Tselem, koji pokrivaju prvih šest dana nakon napada Hamasa. U to vreme, bilo je najmanje 46 odvojenih incidenata u kojima su doseljenici pretili, fizički napadali ili oštetili imovinu Palestinaca na Zapadnoj obali.

„Mnoge pastoralne porodice i zajednice su pobegle zbog pretnje“, rekao je Roj Jelin, portparol B'Tselema. "Doseljenici su dali meštanima rok da odu i rekli im da će im, ako to ne urade, naneti štetu. A neka sela su se potpuno ispraznila."

 

 


Jedno od tih sela bilo je Vadi al-Sik, u blizini Ramale, gde je ranije živela zajednica palestinskih beduina od oko 200 ljudi.

„Mesecima smo se suočavali sa uznemiravanjem i napadima doseljenika danonoćno, ali od početka rata napadi su se povećali“, rekao je Abdul Rahman Kaabna, farmer iz Vadi al-Sika.

Dana 9. oktobra, grupa od otprilike 60 doseljenika, od kojih su mnogi bili obučeni u vojne uniforme, napala je zajednicu, izjavila su za BBC tri sada prognana stanovnika.

„Napali su nas oružjem i uplašili sve“, rekao je Kaabna. „Onda su nam dali sat vremena da izađemo sa ovcama i zapretili nam smrću ako ne odemo.

Stanovnici su hodali više od 10 km da pobegnu, rekao je drugi stanovnik Ali Arara.

Doseljenici su nam sve pokrali iz domova. Moja ćerka je bila prestravljena, tukli su nas i ostavili bez ičega“, rekao je on.

Prema B'Tselemu i Iesh Dinu, još jednoj izraelskoj grupi za ljudska prava koja prati nasilje na Zapadnoj obali, zastrašivanje i prisilno raseljavanje zabeleženo u Vadi al-Siku ponavljaju se u zajednicama širom teritorije od 7. oktobra.

U jednom od najšokantnijih incidenata snimljenih na video snimku, izraelski naseljenik je ušao u palestinsko selo Al-Tuvani u blizini Hebrona i pucao u stomak nenaoružanog Palestinca iz neposredne blizine, dok je izraelski vojnik posmatrao.

Incident je počeo kada su dva naoružana doseljenika, u pratnji vojnika, napala kuću na obodu sela.

„Tri Izraelca su došla u moju kuću, bili su naoružani, a jedan je nosio vojnu uniformu. Ušli su u kuću, jedan od njih me je gurnuo, udario me pištoljem po glavi i rekao da će pucati u mene“, rekao je Musab Rabai.

Komšije su reagovale na njegove vapaje za pomoć, rekao je. Među njima je bio i Zakriha Adra, otac četvoro dece. Na video snimku koji je snimio Adrin rođak, Bazel, vidi se kako naseljenik navodno tuče Rabaija i izraelskog vojnika koji stoji na maloj udaljenosti od grupe palestinskih suseda. Naoružani naseljenik tada iznenada prilazi Adri, udara ga puškom i puca u stomak sa samo nekoliko metara udaljenosti. Snimak otkriva, kako piše Bi-Bi-Si, da tokom čitavog incidenta Adra drži ruke mirno uz telo.
 

 

Izrael je odbio da komentariše

Prema navodima porodice, Adra je sada u bolnici u kritičnom stanju. "Preživeo je, ali mu je metak naneo mnogo štete u stomaku", rekao je Bazel, njegov rođak.

Musab Rabai, čija je kuća napadnuta, rekao je da je pucnjava bila kulminacija višednevnog pretećeg ponašanja i uništavanja imovine od strane doseljenika.

Oni od subote stoje po selu naoružani oružjem i buldožerom ruše drveće. Muškarci ovde u selu spavaju u smenama, samo po nekoliko sati, tako da je uvek neko budan u slučaju da doseljenici napad“, dodao je on.

Bi-Bi-Si je zatražio od Ješa saveta, krovne organizacije za naseljenike na Zapadnoj obali i drugde, da komentariše ovu priču, ali su oni to odbili.

Moti Jogev, vršilac dužnosti šefa Saveta Binjamin, koji takođe predstavlja naseljenike u regionu, rekao je da nasilni doseljenici „pripadaju marginama“ zajednice naseljenika.

„Ako postoje, treba ih tretirati kao i svakog drugog kriminalca“, rekao je on.

Izraelska vojska i izraelska policija nisu odgovorile na zahteve novinara za komentar.

„Najtragičnije je to što nasilje ovih ekstremnih doseljenika ne izaziva nikakav odgovor izraelske vojske“, rekao je Dov Kenin, bivši izraelski političar koji je postao mirovni aktivista. „A nasilje ima svoju svrhu, da se oslobodi ovih malih palestinskih zajednica, da ih protera iz njihovih domova."

"Biće gore"

Mnogi Palestinci strahuju da će se situacija na Zapadnoj obali samo pogoršati. Izraelski ministar nacionalne bezbednosti Itar Ben Gvir najavio je prošle nedelje da će vlada kupiti 10.000 pušaka za naoružavanje izraelskih civila, uključujući i one u naseljima na Zapadnoj obali.

„Uvek smo videli pušku u rukama doseljenika. Ali sada se nešto promenilo. Činilo se kao da su doseljenici postali agresivniji, radikalniji. Zapaljene su seoske kuće, posečene masline, polomljeni automobili, zemlja je ukradena. A ovo je samo naše selo. „Kada biste pogledali svako selo, videli biste istu stvar. U svakom biste našli bes i bol“, zaključio je Abed Vadi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike