Malo "humani", malo više ratoborni: Dostavljena prva pomoć u američko pristanište u Gazi, a iza kulisa se nastavlja isporuka oružja Izraelu

17.05.2024

13:05

1

Pentagon je objavio da će u početku oko 90 vozila dnevno stizati u enklavu preko plutajućeg doka, a da će kasnije taj broj porasti na 150

Malo "humani", malo više ratoborni: Dostavljena prva pomoć u američko pristanište u Gazi, a iza kulisa se nastavlja isporuka oružja Izraelu
Copyright Tanjug/AP Photo/Abdel Kareem Hana

Prvi kamioni s humanitarnom pomoći koji su koristili privremeno pristanište koje su izgradile SAD u Pojasu Gaze stigli su u ovu palestinsku enklavu, objavila je američka vojska.

Tokom operacije nijedan pripadnik vojske nije stupio na kopno, prema saopštrenju američke Centralne komande (CENTCOM) na platformi Iks.

Ova inicijativa je deo kontinuirane multinacionalne akcije za slanje dodatne pomoći palestinskim civilima u Gazi putem morskog koridora, koji je isključivo humanitarne prirode i uključuje pomoć koju doniraju različite države i humanitarne organizacije.

Zbog toga što Gaza nema dovoljno duboku luku za veće teretne brodove, privremeno pristanište će služiti kao centralno mesto za dostavu pomoći.

Pentagon je ranije objavio da će u početku oko 90 vozila dnevno stizati u Gazu preko plutajućeg doka, a kasnije će taj broj porasti na 150 vozila dnevno.

Nedostatak osnovnih potrepština doveo je do humanitarne krize u Pojasu Gaze nakon sedam meseci rata između Izraela i Hamasa.

Bez obzira na humanitarnu masku koju pokušavaju da izgrade, Sjedinjene Američke Države nastavljaju da šalju oružje Izraelu, koje on koristi u napadima na izolovanu palestinsku enklavu u kojoj je poginulo više 35.000 ljudi od obnovljenih neprijateljstava 7. oktobra.

Iako je Vašington tvrdio da će obustaviti ovu vrstu pomoći Tel Avivu u slučaju pokretanja invazije na Rafu, u kojoj se sklonilo više od milion ljudi, ispostavilo se da su i nakon toga isporuke nastavljene, a da su obećanja Bajdenove administracije nastavila da se nižu u korist finansijske podrške Izraelu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike