RAT NA BLISKOM ISTOKU Oko 15.000 dece ubijeno u Pojasu Gaze od 7. oktobra; Brigade Al-Kuds: Tri naša borca su poginula u Libanu

09.05.2024

07:00 >> 00:07

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU Oko 15.000 dece ubijeno u Pojasu Gaze od 7. oktobra; Brigade Al-Kuds: Tri naša borca su poginula u Libanu
Copyright Profimedia

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 213. dan! 

Oklopna vozila i tenkovi Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) ušli su u grad Rafa na jugu Pojasa Gaze. Zatvoreni su prelazi Rafa i Kerem Šalom. Međunarodne agencije za pomoć upozorile su da je time onemogućeno pružanje pomoći civilima unutar te oblasti i da je Gaza "na ivici gladi".

Hamas upozorava da izraelsko zauzimanje prelaza Rafa predstavlja opasnu eksalaciju koja ugrožava živote stotine hiljada raseljenih civila u tom gradu i objekte pod zaštitom međunarodnog prava.

Turska poručuje - Ofanziva u Rafi još jedan ratni zločin Izraela.

Kako je tekao još jedan Ratni dan možete da čitate u našem blogu uživo:

23.50 - Oko 15.000 dece ubijeno u Pojasu Gaze od 7. oktobra 2023. godine

Najmanje 15.000 dece umrlo je u Pojasu Gaze otkako je 7. oktobra 2023. godine izbila još jedna eskalacija izraelsko-palestinskog sukoba, saopštila je danas na svom Telegram kanalu pres-služba palestinski vlasti u okupiranoj enklavi. U saopštenju pres-službe palestinskih vlasti se navodi da je najmanje 30 dece umrlo od neuhranjenosti, prenosi TASS. Pored toga, oko 17.000 maloletnika je izgubilo jednog ili oba roditelja zbog sukoba u Pojasu Gaze.

21.52 - SAD: Nismo odobrili izraelsku ofanzivu na Rafu

Upitan da li je Vašington dao zeleno svetlo za izraelski napad na Rafu, u kojem su izraelske snage zauzele palestinsku stranu graničnog prelaza Rafa, portparol Stejt departmenta Metju Miler je rekao: „To se nije dogodilo uz naše odobrenje“.

Miler je u utorak rekao da je ofanziva "ograničena" i upozorio Izrael da je ne širi, ali uprkos tome, izraelske snage intenziviraju svoje napade na Rafu.

21.21 - Brigade Al-Kuds: Tri naša borca su poginula u Libanu

Palestinski islamski džihad saopštio je da su tri njegova borca ubijena u Libanu.

 

 

Brigade Al-Kuds, vojno krilo palestinske grupe, identifikovale su borce kao Mahmuda Blauna, Ahmada Halavu i Mohamada Džavada.

Rečeno je da su ubijeni tokom borbi u južnom Libanu u blizini izraelske granice.

Palestinski islamski džihad, koji je u savezu sa Hezbolahom, preuzeo je odgovornost za ranije napade na Izrael pokrenute sa libanske teritorije.

Hezbolah razmenjuje prekograničnu vatru sa izraelskim snagama od izbijanja rata u Gazi.

20.36 - Više Palestinaca je ubijeno i ranjeno u izraelskim napadima

Jedan broj Palestinaca je ubijen u izraelskim vazdušnim i artiljerijskim napadima širom Pojasa Gaze, uključujući i Rafu, javila je palestinska novinska agencija Vafa.

 

 

Sedam ljudi je poginulo, a drugi su ranjeni u izraelskom granatiranju koje je pogodilo nekoliko civila u blizini džamije Al-Ajbaki u naselju Al-Daraj u istočnom gradu Gaze, javila je agencija.

Nekoliko civila je takođe ubijeno i ranjeno u izraelskim napadima na kuću porodice Radi u novom kampu zapadno od izbegličkog kampa Nuseirat.

20.41 - Ostin: Predsednik SAD odlučio da se zaustavi isporuka municije Izraelu

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je da je odluka predsednika SAD Džozefa Bajdena da suspenduje isporuke municije Izraelu doneta zbog izraelskih planova da se izvrši ofanziva na grad Rafa na jugu Pojasa Gaze, bez prethodno sprovedenih mera za zaštitu civila.

 

 

"Bili smo vrlo jasni od samog početka da Izrael ne bi trebalo da pokrene veliku ofanzivu na Rafu bez da uzime u obzir i zaštitu civila koji se nalaze na tom području. Nakon što smo ponovo procenili situaciju, zaustavili slanje municije za Izrael", rekao je Ostin na saslušanju u Senatu i potvrdio da još nije doneta konačna odluka "šta će biti sa tom pošiljkom".

Američka administracija zaustavila je prošle nedelje pošiljku oko 3.500 bombi Izraelu zbog zabrinutosti povodom najavljene kopnene ofanzive na Rafu, preneo je ranije danas Asošijeted pres pozivajući se na neimenovanog zvaničnika iz administracije.

19.31 - SZO: U južnoj Gazi preostalo goriva za tri dana rada bolnica

Na jugu Pojasa Gaze preostalo je dovoljno goriva pomoću kojeg rade zdravstvene ustanove za tri dana, a danas je odbijena isporuka u ovu oblast, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

U saopštenju je navedeno da je jedna od tri bolnice u gradu Rafa, Abu Jusef el Nadžar, prethodno prestala da radi usled nedostatka goriva, a da je deo opreme iz ove ustanove premešten u terenske bolnice.

AP Photo/Hatem Ali
 

 

"SZO je unapred pozicionirala neke zalihe u skladišta i bolnice, ali bez distribucije pomoći u Gazu, ne možemo održimo našu podršku bolnicama", rekao je generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejiesus.

18.18 - Direktor CIA stigao u Izrael na sastanak sa Netanjahuom

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns stigao je u Izrael na sastanak sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom. 

17.53 - Treća masovna grobnica pronađena u bolnici El Šifa u Gazi

Palestinski medicinski timovi pronašli su treću masovnu grobnicu unutar bolnice El Šifa u gradu Gaza, a otkriveno je 62 tela, saopštila je Kancelarija za medije Gaze.

16.37 - IDF: Bombardovano preko 20 meta Hezbolaha

Izraelski borbeni avioni i artiljerija pogodili su više od 20 ciljeva Hezbolaha u južnom Libanu, saopšti IDF.

 

 

Među mete su bile zgrade koje koristi Hezbolah i dodatna infrastruktura, navodi vojska Izraela.

IDF kaže da je identifikovala sekundarne eksplozije nakon napada, što ukazuje da su lokacije korišćene za skladištenje municije.

15.48 - Guteres: Napad na Rafu u punom obimu bio bi ljudska katastrofa

Generalni sekretar UN Antonio Guteres kaže da bi napad na Rafu u punom obimu "bio ljudska katastrofa".

"Još bezbroj civilnih žrtava. Nebrojeno više porodica koje su ponovo primorane da pobegnu – bez ikakvih bezbednih mesta", naveo je Guteres na Iks-u.

 

 

U međuvremenu, posledice će se osetiti daleko šire, na okupiranoj Zapadnoj obali i širom regiona, objavio je Generalni sekretar UN.

14.40 - Rusija za sada ne vidi perspektivu za mirovno rešenje u Gazi

Rusija je saopštila da ne vidi nikakvu perspektivu za mirovno rešenje u Gazi ili na širem Bliskom istoku, i rekla da izraelska operacija u Rafi eskalira sukob.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kaže da je sukob izazvao "humanitarnu katastrofu".

13.33 - Katar osuđuje izraelski upad u Rafu i poziva na međunarodnu intervenciju

Ministarstvo spoljnih poslova Katara saopštilo je da oštro osuđuje upad Izraela u Rafi i pozvalo na međunarodnu intervenciju kako bi se sprečila invazija na grad.

Katar poziva međunarodnu zajednicu da spreči "genocid" u Rafi nakon što je Izrael zauzeo prelaz između Gaza i Egipta, i pretnji širom operacijom.

Katar, koji je posredovai između Izraela i Hamasa, apeluje na hitnu međunarodnu akciju kako bi se sprečila invazija na grad i počinjenje zločina "genocida".

12.45 - Ponovo otvoren prelaz Kerem Šalom

Izrael je ponovo otvorio prelaz Kerem Šalom na granici sa Pojasom Gaze, a kamioni koji iz Egipta donose pomoć prolaze bezbednosne inspekcije.

Ovaj prelaz je zatvoren u nedelju nakon što su u granatiranju poginula četiri izraelska vojnika.

10.10 - IDF napao Hezbolah u šest oblasti na jugu Libana

IDF je saopštio da je tokom noći izveo napade na položaje Hezbolaha u šest različitih oblasti u južnom Libanu.

Borbeni avioni pogodili su zgrade koje koristi Hezbolah u Kafr Kili, Ajta eš-Šabu, Hijamu i Marun al-Rasu, saopštila je vojska.

Ostala infrastruktura Hezbolaha pogođena je u Huli i Aitarunu.

IDF dodaje da su trupe takođe napale oblasti u blizini Tair Harfe i Džebajna kako bi "uklonile pretnje“.

7.37 - Lekari bez granica pozvali Izrael da prestane s napadima na Rafu

Izvršna direktorka međunarodne humanitarne organizacije Lekari bez granica (MSF) Avril Benoa izjavila je danas da izraelski vojni napad na grad Rafu u južnom delu Pojasa Gaze, gde je više od 1.5 miliona civila, stanovnika i raseljenih, zarobljeno na malom delu zemlje, predstavlja rizik da se to mesto pretvori u groblje.

Ona je pozvala Izrael da odmah prekine sa svojim napadima, dodajući da bi dalja vojna eskalacija predstavljala direktan napad na ''zarobljeno stanovništvo''. ''Vojna eskalacija u Rafi ugušila bi ionako krhku humanitarnu reakciju u trenutku kada zdravstvene i humanitarne potrebe rastu'', ocenila je izvršna direktorka Lekara bez granica.

07.10 - AP:SAD obustavile pošiljku od 3.500 bombi Izraelu pre ofanzive na Rafu

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena obustavila je prošle nedelje pošiljku oko 3.500 bombi Izraelu zbog zabrinutosti o tada potencijalnoj kopnenoj ofanzivi na Rafu, prenosi danas Asošijeted pres pozivajući se na neimenovanog zvaničnika iz administracije.

Ovaj zvaničnik je pojasnio da nije donesena konačna odluka o dostavljanju bombi, a da je obustavljena pošiljka uključivala 1.800 bombi teških po 900 kilograma i 1.700 bombi teških 226 kilograma. "Kako je delovalo da se izraelski lideri približavaju odluci prošlog meseca o takvoj operaciji, počeli smo pažljivo da razmatramo predložene transfere određenog oružja Izraelu koje bi moglo biti upotrebljeno u Rafi", rekao je taj zvaničnik. Izraelski ratni kabinet je u ponedeljak odlučio da izvede planiranu operaciju u Rafi da bi se ''izvršio vojni pritisak na Hamas'', i pored ranijeg saopštenja Hamasa da je ta palestinska militantna grupa pristala na egipatsko-katarski predlog o prekidu vatre.

Iz izraelskog kabineta je saopšteno da je cilj ''operacije'' u Rafi da se postigne napredak u oslobađanju talaca, kao i drugi ratni ciljevi.

07.00 - SZO: Zatvaranje Rafah čini 'katastrofalnu situaciju mnogo gorom'

Ričard Brenan, regionalni direktor za hitne slučajeve Svetske zdravstvene organizacije za istočni Mediteran, rekao je da uticaj sada zatvorenog prelaza Rafa „čini katastrofalnu situaciju daleko gorom“.

Pomoć je već bila "daleko ispod onoga što je potrebno" u proteklih nekoliko meseci, a hrana, osnovne zalihe vode i kanalizacija su "sada daleko manje dostupni ljudima u Gazi", rekao je Brenan.

„Danas smo očekivali da ćemo evakuisati 140 kritično bolesnih pacijenata, ali sada je ta linija spasa zatvorena za pacijente“, rekao je on, napominjući da je i kretanje humanitarnih radnika zaustavljeno.

06.51 - Netanjahu „će platiti vrlo značajnu ličnu cenu“

Ori Goldberg, izraelski politički komentator, rekao je da su se obe strane dogovorile o trenutnom predlogu prekida vatre koji je na stolu, ali izraelski zvaničnici odustaju kako bi odugovlačili.

AP Photo/Evan Vucci
 

„Na temelju izraelske prakse u prošlim ratovima, ovo je poza u poslednjem trenutku. Ovo je pokušaj da se ispadne snažan i takođe pokušaj da se umiri Netanjahuova baza, desničarski elementi unutar Izraela”, rekao je za Al Jazeeru.

Ali činjenica da je izraelska delegacija sada u Kairu na razgovorima pokazuje da joj je „preostalo malo manevarskih mogućnosti”.

„Mislim da je Netanjahuu vrlo jasno stavljeno do znanja da će platiti vrlo, vrlo značajnu ličnu cenu ako se nešto ne dogodi vrlo brzo“, rekao je Goldberg. „Izraelsko-američki odnosi verovatno su najgori ikada."

Kako je protekao jučerašnji dan u Pojasu Gaze možete pročitati u našem blogu uživo.

Najvažnije činjenice

- Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.100 ljudi.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

U izraelskim napadima u Gazi je stradalo više od 31.000 ljudi.

- Jemenski Huti su počeli da napadaju brodove u Crvenom moru, izražavajući tako podršku palestinskom narodu, ali je ugrožena jedna od najvažnijih svetskih trgovačkih ruta.

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi. Izrael je najverovatnije 7. oktobra primenio i kontroverznu Hanibalovu direktivu.

- Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra 2023. godine.

- Južna Afrika je podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv Izraela zbog "sprovođenja genocida u Gazi". MSP je potom naredio Izraelu da preduzme mere za sprečavanje genocida.

- Izrael je 24. marta pristao na puštanje do 800 zatvorenika, Hamas će osloboditi 40 talaca.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike