Izrael sravnio sa zemljom jednu od najstarijih pravoslavnih crkava na svetu! 18 mrtvih, 150 povređenih, traga se za preživelima (FOTO/VIDEO)

20.10.2023

12:59

0

Autor: M. Vu.

Arhiepiskop tiberijadski Aleksije rekao je za grčki javni servis ERT da su pogođene kancelarije i druge prostorije oko crkve i da se čeka buldožer

Izrael sravnio sa zemljom jednu od najstarijih pravoslavnih crkava na svetu! 18 mrtvih, 150 povređenih, traga se za preživelima (FOTO/VIDEO)
u toku je spasavanje preživelih iz ruševina - Copyright Profimedia

Crkvu Svetog Porfirija, koja je pogođena u noćašnjim izraelskim napadima, u 12. veku izgradili su krstaši i najstarija je aktivna crkva u Gazi i među najstarijima na svetu. Pripada Jerusalimskoj patrijaršiji, koja je osudila napad u kojem je crkva oštećena.

Prema poslednjim informacijama, poginulo je 18 ljudi, a pretpostavlja se da je oko 150 pod ruševinama. U toku je akcija spasavanja preživelih koji leže pod zidinama crkve.

 

 

Arhiepiskop tiberijadski Aleksije rekao je za grčki javni servis ERT da su pogođene kancelarije i druge prostorije oko crkve i da se čeka buldožer. Dodao je da je u crkvi u tom trenutku bilo oko 400 ljudi.

 

 

Red Svetog Đorđa, povezan sa crkvom, izdao je saopštenje potvrđujući udar.

- Arhiepiskop je lociran i živ je, ali ne znamo da li je povređen - navodi se u saopštenju Reda Svetog Đorđa.

Eksplozija je pogodila "dve crkvene sale u kojima su bile smeštene izbeglice, uključujući decu i bebe koje su spavale".

 

 

Iz Patrijaršije su naveli da ostaju posvećeni verskoj i moralnoj dužnosti u obezbeđivanju podrške i zaklona svima kojima je to potrebno, uprkos stalnim izraelskim zahtevima za evakuacijom civila i pritiscima na crkve.

 

 

- Ciljanje crkava i njihovih objekata, među kojima su i skloništa koja štite nevine civile, naročito decu i žene koji su izgubili svoje domove tokom izraelskih vazdušnih udara na stambene oblasti u poslednjih 13 dana, čine ratni zločin koji se ne sme ignorisati - navodi se u saopštenju Jerusalimske patrijaršije.

Jerusalimska patrijaršija je autokefalna pravoslavna crkva i ima jurisdikciju u Izraelu, Palestini i Jordanu. Većina arhijereja su Grci, a crkva ima oko 130.000 vernika.

Odbrambene snage Izraela saopštile su da je zid crkve u oblasti oštećen kao ishod njihovog napada i da je u toku revizija incidenta.

 

 

Originalna struktura Crkve Svetog Porfirija datira iz 5. veka, dok je trenutna zgrada izgrađena u 12. veku. Smeštena u istorijskoj četvrti grada, nazvana je po bivšem episkopu Gaze, Svetom Porfiriju, i nalazi se na mestu gde se veruje da je preminuo 420. godine nove ere. Karakterišu je debeli zidovi i bogato ukrašeni enterijer, a crkva je dugi niz godina bila mesto utočišta i zajednice za svoje članove, koji su verska manjina u Pojasu Gaze.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike