RAT NA BLISKOM ISTOKU Hezbolah potvrdio da je lansirao dronove na izraelsku vojnu bazu; Napad doseljenika na konvoj pomoći za Gazu

16.05.2024

17:14 >> 00:25

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU Hezbolah potvrdio da je lansirao dronove na izraelsku vojnu bazu; Napad doseljenika na konvoj pomoći za Gazu
Ilustracija - Copyright Profimedia

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 220. dan!

Izraelska vojska granatirala je kuće kod izbegličkog kampa Nuseirat pri čemu je poginulo najmanje 36 osoba.

SAD veruju da Izrael ima dovoljno vojnika na jugu Gaze za ofanzivu u Rafi, dok odluka o početku šire akcije, kako tvrde, još nije doneta. 

Egipat baš zbog plana o udaru na grad razmatra smanjenje diplomatskih odnosa sa Tel Avivom, ali ne i potpuni prekid. Uprkos naporima da do napada u punom obimu ne dođe, izraelski tenkovi su na ulicama pojedinih naselja u Rafi, iz koje je izbeglo oko 450.000 Palestinaca.

Katarski premijer naglašava da su zbog situacije na jugu palestinske enklave pregovori o prekidu vatre u pat poziciji.

Kako je tekao još jedan ratni dan iz minuta u minut čitajte u našem blogu:

00.24 - Video prikazuje izraelski napad na kuću u Rafi


Palestinski novinar Alamudin Sadik je na svom Instagram profilu objavio snimak na kojem se vidi kako projektil izraelske vojske pogađa kuću u Rafi, gde je Izrael pokrenuo kopnenu ofanzivu i intenzivira vazdušne napade.

Ovaj video je verifikovala Al Džazirina jedinica za proveru činjenica.

23.40 - Hezbolah potvrdio da je lansirao dronove na izraelsku vojnu bazu

Libanska islamistička militantna grupa Hezbolah potvrdila je da je danas izvela napad dronovima na izraelsku vojnu bazu zapadno od grada Tiberijad, u najdubljem udaru na teritoriju Izraela od početka razmene vatre sa Izraelom zbog rata u Pojasu Gaze.

Hezbolah je saopštio da je ciljao deo nadzornog sistema koji koristi izraelsko vazduhoplovstvo, kao i da je roj dronova "precizno pogađao svoje ograničene ciljeve, a Hezbolah postigao šta je želeo u ovoj ograničenoj operaciji", prenosi Rojters.

23.09 - Žan Pjer: Bajdenova administracija radi na izvlačenju američkih lekara iz Gaze

Administracija predsednika Džozefa Bajdena je angažovana na izvlačenju američkih lekara iz Pojasa Gaze, izjavila je sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer.

Grupa američkih lekara iz Palestinsko-američkog medicinskog udruženja je potvrdila ove nedelje za Vašington Post da su blokirani u Gazi nakon što je Izrael zatvorio granični prelaz Rafa, prenosi Rojters.

"Pomno pratimo ovu stvar i radimo na tome da izvučemo američke građane iz Gaze", rekla je Žan Pjerova i potvrdila da se američka adinistracija po tom pitanju "direktno angažovala sa Izraelom".

22.22 - IDF: Pogođen položaj Hezbolaha u južnom Libanu

Izraelska vojska je saopštila da su njeni borbeni avioni pogodili infrastrukturu Hezbolaha u južnom Libanu.

 

 

Izraelske oružane snage (IDF) su navele da su izraelski avioni pogodili zgradu, iz koje je ranije danas raketirana Gornja Galileja.

Pored toga, u oblasti Džabal Rezlane pogođena je zgrada koja pripada Hezbolahovim elitnim snagama "Radvan", a druga zgrada Hezbolaha je pogođena u Blidi, navodi IDF.

21.34 - Al Džazira: Napad doseljenika na konvoj pomoći za Gazu

Doseljenici su napali kamione s humanitarnom pomoći dok su išli u pravcu Gaze preko Jerusalima, javlja dopisnik Al Džazire.

Oni su napali vozača kamiona u blizini vojnog punkta Beit El, severno od grada Ramala.

20.45 - Galant pozvao izraelsku vladu da donese odluku o posleratnom upravljanju u Pojasu Gaze

Izraelski ministar odbrane Joav Galant pozvao je vladu da donese odluku o posleratnom upravljanju u Pojasu Gaze, rekavši da neće podržati neograničenu izraelsku vojnu vladavinu nad palestinskom teritorijom.

Ranije danas, Benjamin Netanjahu je rekao da je pričanje o "danu posle" rata tačka o kojoj je bespredmetno sada razgovarati jer rat neće završiti sve do poraza Hamasan.

17.13 - Netanjahu: Izrael nije vazalna država SAD

Benjamin Netanjahu rekao je izraelskom bezbednosnom kabinetu da ta zemlja "nije vazalna država“ SAD dan nakon što je Džo Bajden upozorio da će veliki napad na Rafu preći "crvenu liniju“, navodi se u izveštaju.

Izraelski vođa je dugo pričao tokom sastanka sa svojim bezbednosnim kabinetom, izvestio je Aksios, u kojem je svoj sukob sa predsednikom SAD oko Rafe uporedio sa izraelskim premijerom Davidom Ben Gurionom, koji je proglasio nezavisnost 1948. godine zbog prigovora američkog državnog sekretara Džordža Maršala.

16.49 - Britanski propalestinski aktivisti protestiraju protiv isporuke oružja Izraelu

Demonstranti u Velikoj Britaniji organizovali su demonstracije ispred kompanija koje se bave proizvodnjom oružja kako bi pozvali na obustavu isporuke oružja Izraelu.

U Glazgovu je grupa propalestinskih aktivista blokirala ulaz u fabriku "Thales", tražeći prekid isporuke municije i oružja Izraelu.

 

 

16.18 - Ministarstvo zdravlja Gaze: Više od 35.200 Palestinaca ubijeno od početka rata

Najmanje 35.233 osobe su ubijene u Gazi u izraelskim napadima od 7. oktobra, prema najnovijim podacima Ministarstva zdravlja te teritorije u sredu.

Najmanje 79.141 je ranjeno, pokazuju najnoviji podaci.

13.33 - Irska će u maju priznati Palestinu kao državu

Ministar spoljnih poslova Irske rekao je da će njegova zemlja priznati Palestinu kao suverenu državu do kraja meseca.

- Priznaćemo državu Palestinu pre kraja meseca. Konkretan datum je i dalje neodređen, jer smo još u razgovorima sa nekim zemljama u vezi sa zajedničkim priznavanjem palestinske države - rekao je Mihol Martin.

12.35 - Sirene se oglasile širom palestinskih teritorija u znak sećanja na Nakbu

Sirene su se oglasile širom palestinskih gradova na 76 sekundi obeležavajući 76 godina od “Nakbe” 1948.

Dok su se sirene oglašavale u Ramali na Zapadnoj obali, "svi su ćutali sa podignuta dva prsta", javlja Al Džazira.

12.27 - Netanjahu odbacio odluku UN-a da promoviše priznanje Palestine

Profimedia
Benjamin Netanjahu

Netanjahu kaže da Izrael odbacuje odluku UN da promoviše priznavanje Palestine kao države
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je u sredu da je njegova vlada jednoglasno odbacila odluku UN da promoviše priznanje palestinske države, saopštila je njegova kancelarija.

„Nećemo im dozvoliti da uspostave terorističku državu iz koje bi nas mogli još više napasti“, prenosi Rojters Netanjahuov ured. „Niko nas, Izrael, neće sprečiti da iskoristimo naše osnovno pravo da se branimo – ni Generalna skupština UN, ni bilo koji drugi entitet.

11.30 - EU poziva Izrael da odmah prekine napad na Rafu

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj objavio je izjavu u kojoj upozorava Izrael da bi neuspeh u okončanju vojne operacije u najjužnijem gradu Pojasa Gaze potkopao veze s blokom.

- Evropska unija poziva Izrael da se uzdrži od daljeg pogoršavanja ionako teške humanitarne situacije u Gazi i ponovo otvori prelaz Rafa. Bude li Izrael nastavio svoju vojnu operaciju u Rafi, to će neizbežno ozbiljno opteretiti odnose EU sa Izraelom - navodi se.

 

 

Borelj je rekao da ofanziva u Rafi "dodatno ometa distribuciju humanitarne pomoći" i stvara "više internog raseljavanja, izloženosti gladi i ljudske patnje".

11.16 - Policija uklonila propalestinski kamp sa švajcarskog univerziteta

Univerzitet u Bernu saopštio da je švicarska policija delovala i uklonila desetine propalestinskih studentskih demonstranata okupljenih u jednoj od njegovih zgrada. Švajcarska policija delovala je nakon zahteva Uprave univerziteta koja je studentski postupak opisala kao “neprihvatljiv”.

Od nedelje uveče desetine demonstranata zauzele su prostorije univerziteta, uključujući i restoran. Zahtevali su "akademski bojkot izraelskih institucija" i ignorisali su ultimatum univerziteta da napuste zgradu.

11.01 - "Operacija u Rafi ometa humanitarne operacije"

Međunarodni komitet spasa (IRC) saopštio je da se suočava sa "značajnim prekidima" u humanitarnim operacijama zbog nedavnih izraelskih kopnenih operacija u Rafi.

U saopštenju, organizacija je rekla da "zatvaranje prelaza Rafa i blokada ulaska humanitarnih radnika i pomoži, uključujući gorivo, značajno ometaju našu sposobnost da pružimo osnovne usluge i pomoć onima kojima je očajnički potrebna“.

10.07 - Izrael intenzivirao operacije u izbegličkom kampu Džebalija

 

 

Izraelska vojska je potvrdila da je povukla neke trupe iz oblasti Zejtun u severnoj Gazi, ali kaže da nastavlja da deluje tamo i da je intenzivirala svoje operacije u izbegličkom kampu Džabalija, kao i da sprovodi, kako je opisala, „ciljane operacije u specifične oblasti istočnog Rafa“.

U poruci na svom zvaničnom Telegram kanalu, ID je naveo da je preko noći započeo „operaciju protiv terorističkih operativaca i infrastrukture u centru logora Džabalija“ i da je „eliminisao veliki broj terorista“.

9.52 - Izraelski zvaničnik: Možda je nemoguće vratiti sve zarobljenike

Zvi Sukot, član izraelskog Kneseta koji predstavlja krajnje desnu Stranku verskog cionizma, kaže da bi moglo biti nemoguće da se oslobode svi izraelski zarobljenici u Gazi i da bi zabrinutost za “nacionalnu bezbednost” trebalo da ima prednost.

- Voleo bih da je moguće vratiti sve taoce. Nisam siguran da jeste. Moramo učiniti sve da ih vratimo, ali ne ništa što će drastično naštetiti nacionalnoj bezbednosti - rekao je Sukot za izraelski Radio 103FM.

8.45 - Demontranti blokirali auto-put u Izraelu

Tajms of Izrael izveštava da oko 200 demonstranata, uključujući neke rođake onih koje Hamas drži kao taoce u Gazi, blokiraju auto-put u blizini Ramat Hašarona u Izraelu pozivajući na povratak talaca.

 

 

8.34 - Napadnuta klinika UN-a

Al Džazira izvještava da je najmanje deset Palestinaca ubijeno u izraelskom napadu na kliniku UNRWA u naselju Sabra u gradu Gazi.

 

7.21 - Bajden šalje novi paket vojne pomoći Izraelu vredan milijardu dolara

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena saopštila je ključnim zakonodavcima da će poslati više od milijardu dolara dodatnog oružja i municije u Izrael, izjavila su tri kongresna pomoćnika.

To je prva isporuka oružja Izraelu koja je otkrivena otkako je administracija ovog meseca stavila na čekanje još jedan transfer oružja, koji se sastoji od 3.500 bombi teških više od 900 kilograma, prenosi AP.

Usled zabrinutosti za civilne žrtve u Gazi, Bajdenova administracija je saopštila da je pauzirala transfer kako bi sprečila Izrael da koristi tu municiju u svojoj ofanzivi u prepunom gradu Rafi na jugu Gaze.

Profimedia
 

7.00 - UN: Najmanje 56 odsto ubijenih u ratu u Pojasu Gaze su žene i deca

Žene i deca predstavljaju najmanje 56 odsto od desetaka hiljada ljudi ubijenih u ratu u Pojasu Gaze, navode iz UN-a.

Mistarstvo zdravlja Gaze saopštilo je ranije danas da je od 7. oktobra u Pojasu Gaze ubijeno najmanje 35.173 ljudi. Tvrde da žene i deca čine većinu ubijenih.

Ministarstvo je saopštilo da je do 30. aprila identifikovano gotovo 25.000 ubijenih.

Od toga su 40 odsto bili muškarci, 20 odsto žene i 32 odsto deca, dok su osam odsto činile starije osobe.

Portparol ZSO je rekao da je nova analiza "najopsežnija" do sada.

6.50 - Dve osobe su poginule u izraelskom napadu na automobil u Libanu

Libanska državna novinska agencija objavila je da su dve osobe poginule u napadu izraelske bespilotne letelice na automobil na jugu zemlje.

Hezbolah je razmjenjivao vatru sa izraelskom vojskom preko južne granice Libana uporedo sa ratom u Gazi.

Naoružana grupa je saopštila da je lansirala rakete na Izrael kako bi podržala svog saveznika Hamas i odvratila Izrael od napada na Liban.

Kako je protekao jučerašnji dan u Pojasu Gaze možete pročitati u našem blogu uživo.

Najvažnije činjenice

- Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.100 ljudi.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

U izraelskim napadima u Gazi je stradalo više od 31.000 ljudi.

Jemenski Huti su počeli da napadaju brodove u Crvenom moru, izražavajući tako podršku palestinskom narodu, ali je ugrožena jedna od najvažnijih svetskih trgovačkih ruta.

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi. Izrael je najverovatnije 7. oktobra primenio i kontroverznu Hanibalovu direktivu.

- Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra 2023. godine.

Južna Afrika je podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv Izraela zbog "sprovođenja genocida u Gazi". MSP je potom naredio Izraelu da preduzme mere za sprečavanje genocida.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike