Putin progovorio o bombardovanju bolnice u Gazi, rekao i šta misli da li će se sukob proširiti na ceo svet: "Tamo je katastrofa"

18.10.2023

14:34

0

Ruski predsednik je takođe osudio napad na bolnicu u Pojasu Gaze, opisujući ga kao tragediju i humanitarnu katastrofu

Putin progovorio o bombardovanju bolnice u Gazi, rekao i šta misli da li će se sukob proširiti na ceo svet: "Tamo je katastrofa"
Ruski predsednik Vladimir Putin - Copyright Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao danas  da sukob između Izraela i Hamasa verovatno neće eskalirati u širi rat. On smatra da trenutno nema ključnih aktera spremnih da prošire konflikt.

Putin je takođe osudio napad na bolnicu u Pojasu Gaze, opisujući ga kao tragediju i humanitarnu katastrofu. Izrazio je očekivanje da bi ovaj događaj mogao biti signal za okončanje sukoba i naglasio važnost pokretanja kontakata i dijaloga.

- Što se tiče napada na bolnicu, tragedija koja se tamo dogodila je stravična. Stotine mrtvih i ranjenih je, naravno, katastrofa. To se dogodilo na lokaciji humanitarne prirode. Zato očekujem da će ovo biti signal da sukob treba što pre okončati. U svakom slučaju, potrebno je pokrenuti neke kontakte i razgovore - rekao je on novinarima nakon razgovora sa kineskim predsednikom Sijem Đinpingom u Pekingu.

Profimedia
 

Putin je naveo da ima utisak da glavni regionalni igrači na Bliskom istoku ne žele da se palestinsko-izraelski sukob produbi i eskalira do širih razmera.

- Neophodno je tražiti jedinstvo palestinskog naroda - istakao je on i dodao da to treba da bude stvar samih Palestinaca.

Putin je podsetio da je Rusija oduvek zagovarala formiranje suverene palestinske države sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

"Uvek smo bili za to da se formira samostalna, suverena država Palestina, sa glavnim gradom u istočnom Jerusalimu, o čemu mi odavno govorimo, još od 1948. godine", ponovio je Putin i danas.

AP Photo/Fatima Shbair
 

On je priznao da postoje protivrečnosti u okviru palestinskog društva – s jedne strane postoji Gaza a, s druge strane, Zapadna obala, ali da ne bi rekao da su to suprotstavljene snage.

"Sve to ipak ne znači da ne treba težiti objedinjenju palestinskog društva", dodao je.

Takođe, istakao je da ne zna da li bi trenutni konflikt mogao da pomogne da se uspostavi palestinska država, ali da bi njeno formiranje pomoglo da dođe do dugoročnog mira na Bliskom istoku.

"Potrebno je rešavati fundamentalne zadatke", zaključio je Putin, komentarišući palestinsko-izraelski konflikt.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike