Sedmica u svetu: Napad na premijera Slovačke, napredovanje Rusije i Gaza ostavljena na milost i nemilost

19.05.2024

21:13

0

Putin se sastao sa Sijem, britanska kraljevska porodica je punila novnske stupce, dok je Moskva iznenadila smenama u vrhu države

Sedmica u svetu: Napad na premijera Slovačke, napredovanje Rusije i Gaza ostavljena na milost i nemilost
Copyright Profimedia Printscreen/RT ru Tanjug/AP Photo/Abdel Kareem Hana/Geert Vanden Wijngaert

U nedelji za nama (13-19. maja) u Slovačkoj je pucano na premijera, Rusija je nastavila da napreduje dok je Ukrajina molila za pomoć, a Gaza je brojala nove mrtve. Putin se sastao sa Sijem, britanska kraljevska porodica je punila novnske stupce, dok je Moskva iznenadila smenama u vrhu države.

Predstava u Kijevu, sve slabija Ukrajina i intenzivni napadi na Rusiju

I ove sedmice brujalo se o NATO snagama u Ukrajini. Bivši agent CIA Lari Džonson istakao je da će raspoređivanje američkih trupa u Ukrajini dovesti do direktnog oružanog sukoba sa Rusijom i raketnih napada na teritoriju Sjedinjenih Američkih Država, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov poručio je Americi da je Rusija spremna ukoliko žele rešenje situacije na bojnom polju, a njegova portparolka Marija Zaharova izjavila je da NATO koristi Ukrajinu kao sredstvo protiv Rusije.

Profimedia
 

Rusi su jednim udarcem uništili tri ukrajinska helikoptera, prilikom čega je stradao i hrvatski bacač raketa, američki državni sekretar Entoni Blinken navodno je obavestio ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da je dugo odlagana vojna pomoć Vašingtona sada "na putu" i da se očekuje da će napraviti "značajnu razliku", a prilikom te posete Kijevu ručao je u nacističkom rastoranu i svirao gitaru, što je Zaharova oštro iskritikovala.

Bela kuća je saopštila da će američke vlasti iskoristiti nova ovlašćenja za zaplenu ruske imovine, Ukrajina je okrivila SAD za napredovanje Rusije na bojnom polju, Ruske trupe uništile su "iskanderom" komandno mesto ukrajinskih oružanih snaga u Harkovskoj oblasti na istoku Ukrajine, a predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da je potrebno nekoliko dodatnih PVO sistema "patriot" da bi se Harkov zaštitio od ruskih napada.

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane i Crnomorska flota presreli su tokom noći u petak 102 ukrajinske bespilotne letelice i uništili šest čamaca, Zaharova je upozorila Evropsku uniju, SAD i Kijev da se igraju vatrom ukrajinskim napadima na Rusiju, a bivši savetnik šefa Pentagona, pukovnik Daglas Makgregor izjavio je da će ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski biti uklonjen sa te pozicije do kraja specijalne operacije.

Profimedia/Ukrainian Presidency / Handout / Anadolu
Zelenski

Ustanovljeno je da su ruske snage pri napredovanju poslednjih nedelja, uključujući u Harkovskoj oblasti, zauzele više teritorija nego ukrajinska vojska tokom neuspešne kontraofanzive 2023. godine, američki novinar Taker Karlson izjavio je da tvrdnje iz Amerike o namerama ruskog predsednika Vladimira Putina da napadne Evropu nemaju nikakvu osnovu, a u analizi portala 24sedam možete pročitati da li je moćniji američki ATACMS ili ruski Iskander?

Gaza ostavljena na milost i nemilost

Iako je Izrael počeo da sprovodi operaciju u Rafi kojoj se ceo svet protivio, pa i Vašington, Sjedinjene Američke Države nastavile su da insitiraju da ni posle 35.000 ubijenih Palestinaca Tel Aviv ne sprovodi genocid u Pojasu Gaze.

Tanjug/AP Photo/Abdel Kareem Hana
 

Snimljeni su logori za Plestince koje Izrael drži u pustinji, šef grupe Hezbolah Sajid Hasan Nasralah izjavio je da stanovnici sa severa Izraela neće moći da se vrate svojim kućama za početak sledeće školske godine ako njihova vlada nastavi sa ofanzivom u Pojasu Gaze, a SAD su u tajnosti povukle iz Crvenog mora brod koji je tamo poslat da se bori sa Hutima.

Dvadeset osam osoba, od kojih je devet stranaca, uhapšeno je u utorak kada je policija izbacivala studente koji su prethodne večeri zauzeli Pravni fakultet u Atini" u znak solidarnosti sa Palestinom", a izraelski premijer Benjamin Netanjahu tvrdio je da njegova zemlja može sama da pobedi Hamas, iako je otkriveno da će SAD nastaviti da pomaže bez obzira na obećanje da će prekinuti sa tim u slučaju invazije na Rafu.

Tanjug/AP Photo/Abdel Kareem Hana
Američko privremeno pristanište u Gazi

Otkriveno je da je Španija odbila da dozvoli da izraelski brod koji prevozi oružje pristane u špansku jugoistočnu luku Kartahena 21. maja, prvi kamioni s humanitarnom pomoći koji su koristili privremeno pristanište koje su izgradile SAD u Pojasu Gaze stigli su u ovu palestinsku enklavu, a neimenovani visoki zvaničnik u izraelskom pregovaračkom timu za postizanje prekida vatre u Pojasu Gaze izjavio je da će proširenje operacije u gradu Rafi na jugu palestinske enklave dovesti živote talaca u opasnost.

Pucanj u čelo Slovačke

Slovački premijer Robert Fico povređen je u pucnjavi posle sednice vlade u gradu Handlova. Do pucnjave je došlo kada je izašao da se pozdravi sa okupljenima i kada je jedan od ljudi iz mase izvadio pištolj i počeo da puca, pogodivši ga tri puta. On je brzo prebačen u bolnicu, dok je napadač uhapšen, a nedugo zatim pojavili su se i snimci napada, od kojih je jedan zabeležio i trenutak pucnjave.

Jan Kroslak/TASR via AP
 

Posle petosatne operacije stanje mu se stabilizovalo, iako je izgubio dosta krvi, i stavljen je u veštačku komu, a narednog dana posetio ga je nivoizabrani predsednik Slovačke, koji je otkrio da je razgovarao sa njim.

Iz Ukrajine su slali jezive poruke ranjenom Ficu, želeći mu smrt, osvanuo je snimak u kom je slovački premijer pričao da bi neki političar mogao da bude ubijen, oslovno sluteći šta bi moglo da mu se desi, a njegov atentator Juraj Cintula optužen je za pokušaj ubistva s predumišljajem.

Cintula nije krio da je na strani Ukrajine i da zamera Ficu što je prekinuo pomoć, otkriveno je da je premijerovo obezbeđenje napravilo čak 6 grešaka, a britanski emiter Skaj njuz našao se na udaru kritika zbog sugerisanja da je pokušaj ubistva slovačkog premijera Roberta Fica u sredu bio očekivan s obzirom na kontroverzne stavove političara i "proruski" stav.

AP Photo/Petr David Josek
Robert Fico

Atentator je na sudu priznao krivicu, u nedelju su iz Slovačke stigle dobre vesti kada je saopšteno da Fico više nije životno ugrožen, a u analizama portala 24sedam možete pročitati ko je Robert Fico, šta će se desiti u slučaju da mora duže da se leči i kako su mu stav prema Ukrajini i želja za mirom skoro došli glave.

Putin i Si

Neposredno pre posete Kini, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da du odnosi te dve zemlje dostigli najviši nivo, u sredu uveče je sleteo u Peking, a već narednog dana sastao se sa Si Đinpingom, da bi ubrzo zatim usvojili zajedničku izjavu koja je odjeknula svetom.

Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Putin i Si

Šta su sve poručili tokom tog sastanka možete pročitati u zasebnom tekstu, a posle zvaničnih sastanaka usledilo je neformalno druženje lidera, prilikom kog je Putin uradio nešto što nikad ne radi.

Kraljevska porodica

Britanski vladar kralj Čarls III potvrdio je da je izgubio čulo ukusa tokom lečenja od kancera, objavljen je prvi njegov zvanični portret koji je zbog svog izgleda privukao veliki broj negativnih komentara na društvenim mrežama, a Bakingemska palata objavila je zvanično saopštenje o predstojećim događajima u kom se ne pominje princeza Kejt, što je zabrinulo javnost.

Profimedia
 

Osim toga, otkriveno je i da će proslava Čarlsovog letnjeg rođendana biti drugačija zbog njegovog zdravstvenog stanja.

Smene u Rusiji

U Rusije su tokom ove sedmice stizale iznenadađujuće vesti o smenama najviših funckionera. Prvo je odjeknulo da je predsednik Vladimir Putin smenio dugogodišnjeg ministra odbrane Sergeja Šojgua i na njegovo mesto doveo Andreja Belousova. Šojgu je ubrzo potom imenovan za novog generalnog sekretara Saveta bezbednosti Ruske Federacije, čime je bez funkcije ostao Putinov prijatelj Nikolaj Patrušev, koji je dobio "utešnu nagradu".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike