Amerikanci podvili rep pred Hutima: U tajnosti vratili kući razarač koji je bio kec u rukavu u Crvenom moru

14.05.2024

16:44

0

USS Carney je bio prvi američki ratni brod koji je učestvovao u napadu na bespilotne letelice i rakete jemenskih militanata

Amerikanci podvili rep pred Hutima: U tajnosti vratili kući razarač koji je bio kec u rukavu u Crvenom moru
Copyright Profimedia

Otmice brodova i napadi raketama i dronovima na komercijalna plovila povezana sa Izraelom, SAD i Velikom Britanijom koje mesecima sprovodi jemenska militantna grupa Huti dovela je do toga da saobraćaj plovnim putem u Crvenom moru opadne za dve trećine.

Huti su obećali da će okončati svoju kampanju ako Izrael zaustavi svoj vojni upad u Gazu.

Razarač USS Carney, ratni brod koji je prošle jeseni postao lice operacija američke mornarice protiv Huta, napustio je Crveno more i stigao u Norfolk u Virdžiniji nakon višemesečnog boravka na Bliskom istoku.

Razarač sa vođenim projektilima klase Arleigh Burke bio je raspoređen za "rutinske operacije" sa 5. i 6. flotom SAD krajem septembra 2023, ali se brzo našao u centru eskalacije bliskoistočnih tenzija u oktobru nakon Hamasovog napada na Izrael, a potom i izraelskog bombardovanja i kopnene invazije na Gazu.

USS Carney je bio prvi američki ratni brod koji je učestvovao u napadu na bespilotne letelice i rakete Huta, pri čemu je jemenska milicija pokušala da napadne Izrael od 19. oktobra, a američki ratni brod raspoređen je da štiti Tel Aviv. Milicija je promenila taktiku u novembru, uspostavivši polublokadu Crvenog i Arapskog mora, jednostrano zatvorivši vodene površine za sva plovila za koja se sumnja da su "povezana sa izraelom".

Ratni brod je pratio komercijalne brodove u pokušaju da ih zaštiti od napada Huta, a sam je više puta bio na meti dronova i projektila. U januaru je razarač počeo da ispaljuje krstareće rakete na ciljeve unutar Jemena u očajničkom pokušaju da oslabi borbeni potencijal Huta.

- Ne mogu biti ponosnija na ono što je tim Carney-a uradio od septembra. Izveli ste 51 angažman za 6 meseci - rekla je šefica američkih pomorskih operacija admiral Liza Frančeti na ceremoniji dobrodošlice ratnom brodu u Norfolku.

Mornarica nije elaborirala kada je tačno Carney napustio Crveno more i počeo dugi put preko Atlantika. Nakon opskrbe u Norfolku, očekuje se da će ratni brod otploviti do svoje matične baze u Pomorskoj stanici Mejport izvan Džeksonvila u Floridi.

USS Carney je najnoviji ratni brod iz dve odvojene zapadne koalicije, operacije Čuvar prosperiteta koju predvode SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo i operacije EU Aspides, koji je napustio Crveno more i krenuo kući. Prošlog meseca fregata nemačke mornarice Hesen napustila je to područje i otplovila nazad u Nemačku dok je vođa Huta Abdul Malik al Huti obećao evropskim zemljama bezbedan prolaz ako "ne idu ka izraelskom neprijatelju". Operacija koju je predvodila EU bila je daleko manje ratoborna od one koju su predvodili SAD i Britanija, jer ratni brodovi EU nisu napali ciljeve unutar Jemena.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike