Analena Berbok nazvala Sija „diktatorom“: Pričala o Putinu, pa pomenula i kineskog lidera

16.09.2023

23:55

0

Ministarstvo spoljnih poslova Kine još nije komentarisalo njene reči

Analena Berbok nazvala Sija „diktatorom“: Pričala o Putinu, pa pomenula i kineskog lidera
Analena Berbok - Copyright AP Photo/Manu Fernandez

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok nazvala je kineskog predsednika Si Đinpinga „diktatorom“, upozorivši da bi pobeda Rusije u ukrajinskom sukobu mogla da ohrabri lidere poput njega.

U intervjuu za Foks njuz objavljenom u četvrtak Berbokova je zamoljena da kaže kako Berlin i Zapad misle da će se neprijateljstva između Kijeva i Moskve završiti. Prema njenim rečima, jedini ishod mogu biti „sloboda i mir u Ukrajini“.

- Jer ako Putin dobije ovaj rat, kakav bi to znak bio za druge diktatore u svetu? Kao, na primer, za Sija, kineskog predsednika? Dakle, zato Ukrajina mora da pobedi u ovom ratu - rekla je ona, ponovivši podršku Nemačke Kijevu „koliko god bude potrebno“.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine još nije komentarisalo ove reči.

Berbok nije prvi zapadni lider koji je otvoreno označio Sija kao „diktatora“ poslednjih meseci. U junu je američki predsednik Džo Bajden imao sličnu izjavu nakon incidenta koji je uključivao kineski balon koji je zalutao u vazdušni prostor SAD. Dok je Vašington tvrdio da je brod špijunirao američke vojne objekte, Peking je negirao optužbe, rekavši da je skrenuo sa kursa zbog „faktora više sile“.

Leah Millis/Pool Photo via AP
Si Đinping

- To je velika sramota za diktatore. Kada ne znaju šta se dogodilo. Taj balon nije trebalo da ide tamo gde je bio - rekao je tada Bajden. Njegove primedbe izazvale su oštar ukor iz Pekinga, koji ih je nazvao „izuzetno apsurdnim i neodgovornim“.

Komentari Berbokove usledili su nakon što je nemačka vlada u julu objavila svoju prvu „Strategiju o Kini“, koja je pozvala na promenu svog pristupa Pekingu. U dokumentu se insistira na smanjenju zavisnosti zemlje od Kine, glavnog nemačkog trgovinskog partnera, u brojnim „kritičnim sektorima“, uključujući medicinu, litijumske baterije i elemente koji se koriste u proizvodnji čipova.

Prepoznajući da Kina ostaje ključni partner Nemačke u borbi protiv klimatskih promena i podsticanju održivog razvoja, Berlin je izrazio zabrinutost zbog, kako je nazvao, sve odlučnije politike Pekinga i pokušaja da „preoblikuje postojeći međunarodni poredak zasnovan na pravilima“.

Berbok je u aprilu upozorila Evropu da ne zatvara oči pred tenzijama između Pekinga i Tajvana, ostrva koje Kina smatra delom svoje suverene teritorije, ističući da bi to moglo da dovede do „najgoreg scenarija“ za globalnu ekonomiju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike