Analena Berbok na udaru kritika zbog izjave da je Evropa u ratu sa Rusijom: Ona je pretnja po bezbednost nemačkog naroda

28.01.2023

12:10

0

Nekoliko opozicionih političara izrazilo je svoj stav o nepromišljenoj rečenici ministarke spoljnih poslova

Analena Berbok na udaru kritika zbog izjave da je Evropa u ratu sa Rusijom: Ona je pretnja po bezbednost nemačkog naroda
Copyright AP Photo/Jean-Francois Badias

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok suočila se sa brojnim kritikama nakon što je na Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) izjavila da je Nemačka u ratu sa Rusijom. Ovaj komentar je naveo opozicione političare da se zapitaju da li je ona sposobna za taj posao.

- Izjava Berbokove da je Nemačka u ratu sa Rusijom pokazuje da ona nije prikladan izbor za taj posao - napisala je u petak poslanica Sara Vagenkneht, bivša šefica Levice u Bundestagu.

Ministar spoljnih poslova treba da bude „vrhunski diplomata“ i „da se ne ponaša kao slon u kineskoj radnji“, dodala je ona, optužujući Berbokovu da „ruši“ reputaciju Nemačke.

Tokom debate u utorak Analena Berbok je rekla da se evropske nacije „bore u ratu protiv Rusije“ i da moraju učiniti više da odbrane Ukrajinu.

Nemačkoj je potreban ministar spoljnih poslova koji bi bio sposoban da se ponaša „kao odgovoran diplomata, a ne kao podstrekač“ usred sukoba u Evropi, rekla je Alis Vajdel, kopredsedavajuća desničarske Alternative za Nemačku (AfD) u Bundestagu, dodajući da ministar spoljnih poslova treba da zastupa isključivo interese Nemačke.

Gerhard Papke, regionalni poslanik iz Severne Rajne-Vestfalije i predsednik Nemačko-mađarskog udruženja, optužio je Berbokovu da je „potpuno politički luda“ zbog ove izjave.

AP Photo/Jean-Francois Badias
Analena Berbok

Poslanik levice Selim Dagdelen zahtevao je da kancelar Olaf Šolc „odmah“ da objašnjenje o tome da li Berbokova ima podršku svoje vlade „u njenoj objavi rata“. On je dodao da ministarka predstavlja pretnju po bezbednost nemačkog naroda.

Ni Berbokova ni Šolc do sada nisu odgovorili na kritike. Ministarstvo spoljnih poslova navelo je u izjavi za tabloid „Bild" da Berlin nije strana u sukobu Kijeva i Moskve.

- Podrška Ukrajini u ostvarivanju njenog individualnog prava na samoodbranu... ne čini Nemačku stranom u sukobu - navodi se u saopštenju, u kom se ukazuje na Povelju UN. Ministarstvo spoljnih poslova je dodalo da je ruska vojna operacija u Ukrajini „rat protiv evropskog mira i poretka“ i da je Berbokova na to mislila.

Moskva je saopštila da reči Berbokove samo pokazuju da je Zapad godinama planirao ovaj sukob.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike