Peking odbrusio NATO-u: Prestanite da klevećete Kinu i promenite stav o Ukrajini

18.06.2024

17:00

0

Lin je podsetio da Peking nije izazvao sukob i da nije njegov deo, već da neprekidno ulaže napore u cilju mirovnih pregovora

Peking odbrusio NATO-u: Prestanite da klevećete Kinu i promenite stav o Ukrajini
Ilustracija - Copyright Profimedia

Zvanični predstavnik kineskog Ministarstva spoljnih poslova Lin Đijan izjavio je da NATO treba da revidira svoje ponašanje prema ukrajinskoj krizi, umesto da proizvoljno kleveće Kinu.

Lin je istakao da međunarodna zajednica ima svoje pravedno mišljenje o ulozi NATO-a, kao najveće vojne organizacije na svetu i proizvoda hladnog rata, u ukrajinskoj krizi.

- NATO treba da revidira svoje aktivnosti umesto što proizvoljno kleveta Kinu - rekao je Lin povodom izjave šefa NATO-a da države članice treba da nateraju Kinu da plati zbog navodne vojne pomoći koju pruža Rusiji.

Lin je podsetio da Kina nije izazvala ukrajinski sukob i da nije njegov deo, već da neprekidno ulaže napore u cilju mirovnih pregovora.

- Savetujemo da odgovarajuće strane prestanu da prebacuju krivicu i odgovornost, seju razdor i da prestanu da dolivaju ulje na vatru i izazivaju blokovsku konfrontaciju već da počnu da traže političko rešenje za krizu - zaključio je on.

Krajem februara 2023. godine kinesko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je dokument od 12 tačaka u kom se iznosi stav o rešavanju konflikta u Ukrajini, sa naglaskom na momentalni prekid borbenih dejstava i prelazak na mirovne pregovore.

U dokumentu pod nazivom "Stav Kine o političkom rešavanju ukrajinske krize", navodi se da će Kina nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u nastavku mirovnih pregovora.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike