Bajden Sija nazvao diktatorom dan posle Blinkenove posete: Kina burno reagovala

21.06.2023

11:01

0

Dobri odnosi između sve svetske sile nisu trajali dugo

Bajden Sija nazvao diktatorom dan posle Blinkenove posete: Kina burno reagovala
Predsednik Kine Si Đinping - Copyright Leah Millis/Pool Photo via AP

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova burno je reagovalo na komentar američkog predsednika Džoa Bajdena u kom je Si Đinpinga izjednačio s diktatorima, nazvavši ga smešnim.

- Komentari američke strane krajnje su smešni i neodgovorni, ozbiljno krše temeljne činjenice, diplomatski protokol i političko dostojanstvo Kine. Oni su otvorena politička provokacija - rekla je portparolka ministarstva Mao Ning.

Američki predsednik nazvao je svog kineskog kolegu „diktatorom“, tvrdeći da je Peking ponižen nakon što je jedan od njegovih meteoroloških balona slučajno zalutao u američki vazdušni prostor ranije ove godine.

Bajden je razgovarao o incidentu oko balona na prikupljanju sredstava u Kaliforniji u utorak, sugerišući da je upad bio nenameran, čak iako je naveo da je letelica dizajnirana za špijunažu. On je rekao da je incident zaslepeo kineske zvaničnike, uključujući Sija.

- Razlog zašto se Si Đinping veoma uznemirio, kada smo oborili taj balon sa dva vagona puna špijunske opreme u njemu, bio je što nije znao da je tamo. To je velika sramota za diktatore. Kad ne znaju šta se događa. On nije trebalo da ide tamo gde je bio. Skrenuo je sa kursa - izjavio je Bajden.

AP Photo/Alex Brandon
Džo Bajden

Kineski balon je u februaru doleteo u vazdušni prostor SAD i, posle nekoliko dana, oborio ga je borbeni avion. Dok je Vašington u više navrata opisivao uređaj kao „špijunski balon“, Peking tvrdi da je to bila civilna letelica koja se koristila za prikupljanje meteoroloških podataka i da je greškom skrenula sa kursa.

Bajdenova izjava usledila je samo dan nakon što je državni sekretar Entoni Blinken završio posetu Pekingu, gde je razgovarao sa Sijem i drugim visokim kineskim zvaničnicima. Putovanje je prvobitno bilo zakazano za februar, ali je odloženo zbog spora oko balona.

Blinken je prvi američki državni sekretar koji se sastao sa Sijem od 2018. godine, što dodatno ukazuje na rastuće tenzije između dve zemlje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike