Nemački kancelar uporedio Ukrajinu sa Jugoslavijom: Sramnim rečima opisao NATO agresiju

15.09.2023

14:32

0

Nemačku intervenciju predstavio je kao „vojnu operaciju za zaustavljanje ubistava“

Nemački kancelar uporedio Ukrajinu sa Jugoslavijom: Sramnim rečima opisao NATO agresiju
Olaf Šolc - Copyright AP Photo/Michael Sohn

Angažovanje Nemačke u Ukrajini je „prekretnica“ uporediva sa intervencijom Berlina u bivšoj Jugoslaviji 1990-ih, rekao je kancelar Olaf Šolc.

Bombardovanje Jugoslavije bilo je prvi put da je Nemačka odlučila da koristi sopstvenu vojsku od Drugog svetskog rata, rekao je Šolc u podkastu za radio WDR Cosmo, koji je emitovan u sredu uveče. Takođe je napomenuo da je odluka da se uključi bila „praktično prva“ o kojoj je morao da glasa kao novoizabrani poslanik Bundestaga.

Šolc je u intervjuu opisao nemačku intervenciju u Jugoslaviji kao „vojnu operaciju za zaustavljanje ubistava“.

NATO je u martu 1999. pokrenuo takozvanu Operaciju Saveznička sila sa ciljem da primora Saveznu Republiku Jugoslaviju da ustupi srpsku pokrajinu Kosovo albanskim separatistima. Tokom napada nemački Luftvafe je učestvovao u bombardovanju srpskih gradova.

Sukob u Ukrajini je na sličan način izazvao „duboku transformaciju“ nemačke nacionalne psihologije, napisao je Šolcov ambasador u Vašingtonu u decembru 2022, nazvavši ga „najznačajnijom prekretnicom“ od ponovnog ujedinjenja 1990. godine.

AP Photo/Matthias Schrader
Šolc i Zelenski

Berlin u početku nije bio voljan da sledi vođstvo SAD u slanju oružja Ukrajini, ali je brzo promenio kurs pod pritiskom saveznika.

NATO bombardovanje Jugoslavije okončano je posle 78 dana, kada je vojni blok predvođen SAD odustao od većine svojih zahteva i pristao da njegova „mirotvorna“ misija na Kosovu ostane pod okriljem UN, uz garantovanje suvereniteta Srbije nad pokrajinom. Te odredbe su, međutim, ostale samo na papiru, pošto je NATO brzo podržao privremenu vladu etničkih Albanaca i podržao njenu deklaraciju o nezavisnosti iz 2008. godine.

Nemačke mirovne snage su neslavno stajale po strani tokom pogroma etničkih Albanaca nad Srbima u martu 2003, što je navelo neke nemačke medije da ih nazovu „zečevima Kosova“.

Dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić više puta govorio da Nemačku smatra važnim ekonomskim partnerom, on je na ceremoniji komemoracije u martu podsetio i NATO da Srbi nikada neće oprostiti 1999. godinu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike