Lavrov kritikovao delovanje Alijanse: NATO želi da dominira svetom, bombardovanje Jugoslavije otvorilo je Pandorinu kutiju

01.12.2022

09:10

0

Autor: 24sedam

Alijansa se, prema rečima ruskog ministra spoljnih poslova, vratila prioritetima hladnog rata

Lavrov kritikovao delovanje Alijanse: NATO želi da dominira svetom, bombardovanje Jugoslavije otvorilo je Pandorinu kutiju
Sergej Lavrov - Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov održava danas konferenciju za štampu na temu evropske bezbednosti.

Šef diplomatije Rusije konstatovao je da Organizacija za bezbednost i saradnju u Evropi ima mnogo problema.

- Danas se u Lođu održava događaj koji se obično nazivao sednica Saveta ministara spoljnih poslova Organizacije za bezbednost i saradnju u Evropi. Ovo je dobra prilika da vidimo kakvu je ulogu igrala ta organizacija od momenta svog osnivanja. Danas se nagomilao ogroman broj problema na prostoru onoga što se zove OEBS - rekao je Lavrov.

OEBS se pretvara u marginalnu organizaciju, a Poljska, koja trenutno predsedava organizacijom, cele godine joj je „kopala grobnicu“, rekao je Lavrov.

- Bezbednosni prostor u Evropi se definitivno deli, a sama OEBS postaje, blago rečeno, marginalna tvorevina. U proteklih nekoliko godina predsedavajući OEBS-om nisu goreli od želje da prekinu taj negativni trend. Šveđani su predsedavali prošle godine i već tada su prestali da deluju kao pošteni posrednici, nego kao aktivni učesnici zapadne politike u OEBS-u. U suštini, upravo su Šveđani počeli da pripremaju sahranu OEBS-a, dok su naše komšije Poljaci celu ovu godinu vredno kopali grobnicu za tu organizaciju, uništavajući ostatke kulture konsenzusa - ocenio je ruski ministar.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Sergej Lavrov

NATO se, prema njegovim rečima, vratio prioritetima hladnog rata. Kako je istako, oni žele da drže Ruse van Evrope.

- NATO želi da dominira svetom i ima ambicije u svim regionima planete. Zemlje u razvoju pokušavaju da shvate šta Alijansa sprema protiv njih. Setimo se kako je nastao NATO: kada je prvi generalni sekretar Alijanse, gospodin Ismej, smislio formulu „Držite Ruse van Evrope, Amerikance u Evropi, a Nemce pod kontrolom“. To što se sada dešava apsolutno znači vraćanje NATO-a onim konceptualnim prioritetima koji su razvijeni pre 70 godina - rekao je Lavrov.

On je skrenuo pažnju na istrajnost Zapada da uvuče Ukrajinu u NATO, „što je bila očigledna crvena linija, čega su svesni već dugi niz godina".

- Predložili smo da se odustane od širenja NATO-a i da se dogovorimo o konkretnim bezbednosnim garancijama za Ukrajinu, Rusiju i EU. Nije bilo diskusije, na naš poziv na kreativan pristup ovoj situaciji rečeno nam je samo jedno: „svaka zemlja, pre svega Ukrajina, ima pravo da uđe u NATO i niko tu ne može ništa da uradi“ - objasnio je Lavrov.

Ruski ministar spoljnih poslova skrenuo je pažnju i na to da je bombardovanje Jugoslavije otvorilo Pandorinu kutiju i zgazilo međunarodno pravo.

AP Photo/Achmad Ibrahim,Pool
Sergej Lavrov

- Osnovni instinkt koji nikad nije nestajao ni kod Amerikanaca, ni kod drugih natovaca, objašnjava kurs na bezobzirno širenje NATO koji je obezvređivao i osnovni smisao OEBS-a kao kolektivnog instrumenta osiguranja jednake i nedeljive bezbednosti, i sva ona lepa dokumenta usvajana u OEBS-u od devedesetih godina. Zapadu je bilo principijelno važno da u opšteevropskom domu koji su se svi obavezali da kolektivno grade dokaže ko je gazda i zapravo upravo tada počinje famozna koncepcija svetskog poretka zasnovanog na pravilima. Zapad je već tada ta pravila smatrao neodvojim delom svoje pozicije na međunarodnoj sceni i upravo taj osećaj da zapadna pravila mogu da reše bilo koji problem bez konsultacija sa nekim drugim bio je i razlog što je Zapad smatrao da mu je dozvoljeno da skoro 80 dana varvarski bombarduje Jugoslaviju, uništavajući čitavu njenu civilnu infrastrukturu, da zatim s izmišljenim izgovorom izvrši invaziju na Irak, da tamo izbombarduje sve što je neophodno za život civilnog stanovništva i za funkcionisanje države, zatim da uništi libijsku državu, kao i mnoge druge avanture koje dobro znate - objasnio je on.

Na agresiju protiv Jugoslavije, rekao je on, podsetio je pre svega zato što se njeni "rezultati i danas osećaju, ona je bila najgrublje kršenje helsinških principa i upravo su tada, marta 1999. godine, natovci, još jednom naglašavam da bi pokazali da im je sve dozvoljeno, otvorili Pandorinu kutiju, zgazivši načela evropske bezbednosti proglašene u OEBS-u".

Osim toga, dodao je da Rusija neće ponovo uspostaviti odnose sa NATO kakvi su ranije bili.

- Jasno je da bi to trebalo da budu suštinski novi počeci saradnje. Ali da li će biti prilike za takvu saradnju u dogledno vreme, ne znam. O tome će odlučiti Zapad - koji je sve ove duge decenije sistematski rušio sve što je bilo postavljeno kao principi funkcionisanja jedinstvene panevropske organizacije koja se zove OEBS - rekao je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike