Otkrivamo detalje akcije "Pandora": Ovako su Srbi iz kol-centra pljačkali naivne Nemce (FOTO/VIDEO)

02.05.2024

13:26

0

Autor: 24sedam

Kol-centri za dva meseca "zaradili" dva miliona evra

Otkrivamo detalje akcije "Pandora": Ovako su Srbi iz kol-centra pljačkali naivne Nemce (FOTO/VIDEO)
Akcija Pandora - Copyright Foto: MUP Srbije

Akcija "Pandora", pod rukovodstvom Europola u kojoj je učestvovala i srpska policija, razbila je 12 kol-centar u Albaniji, Nemačkoj, Bosni i Hercegovini i Libanu. Ukupno je identifikovano 39 osumnjičenih prevaranata, a njih 13 je uhapšeno u Srbiji pod sumnjom da su od Nemaca uzeli više od milion evra. 

Prva hapšenja su izvedena 18. aprila i odmah je identifikovano 12 kol-centara iz kojih je dnevno išlo po 14.000 prevarantskih poziva. Sumnja se da su za poslednja dva meseca uzeli na prevaru oko dva miliona evra.

Modus prevara, pokazuju zaplenjeni priručnici u kol-centrima, bili su šaroliki - od šokantnih lažnih policijskih poziva, ubedljivih investicionih prevara, do srceparajućih ljubavnih prevara. Prevaranti bi se predstavljali kao bliski rođaci, zaposleni u banci, agenti za korisničku podršku ili policajci. Koristeći razne taktike manipulacije, prevaranti su preko telefona žrtvama uzimali ušteđevinu.

Obećavali su im isplate na lutriji, mogućnostima ulaganja, naplatu dugova...

- Bili su nemilosrdni dok su ciljali svoje potencijalne žrtve - navode iz Europola.

Prevare u naplati dugova uglavnom su išle iz BiH, a pozivi o onlajn bankarstvu upućivani su sa Kosova i Metohije. Investicioni prevaranti zvali su uglavnom iz Albanije, a kriminalci specijalizovani za prevare sa pripejd karticama sedeli su u Libanu.

Kancelarija državne kriminalističke policije Baden-Virtemberga identifikovala je više od 1,3 miliona razgovora pohapšene grupe sa žrtvama. Nemački policajci su svakog trena pratili do 30 razgovora različite dužine.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike