Niger je bogat uranijumom, a kako to utiče na Francusku?

19.08.2023

21:04

0

Autor: N.P.

Uranijum je drugi najveći izvozni proizvod Nigera nakon zlata

Niger je bogat uranijumom, a kako to utiče na Francusku?
Rudnik uranijuma - Copyright Profimedia

Niger je dospeo u žižu svetske javnosti 26. jula kada je državnim udarom zbačen predsednik Mohamed Bazum, a naširoko je krenulo da se govori i o uranijumu kojim ova zemlja obiluje.

Niger je sedmi najveći proizvođač uranijuma, prema podacima Svetske nuklearne asocijacije (WNA).

Radioaktivni metal je najviše korišćeno gorivo za nuklearnu energiju, a takođe se koristi u lečenju raka i u nuklearnom naoružanju.

Profimedia/Balima Boureima / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM
Vojna hunta je u Nigeru zbacila prdsednika Bazuma

Niger, koji ima najkvalitetniju rudu uranijuma u Africi, u 2022. proizveo je 2.020 tona, što je oko pet procenata svetske proizvodnje ruda.

U 2020. godini je proizvedena 2.991 tona.

Inače, tri najveća svetska proizvođača uranijuma su Kazahstan, Kanada i Namibija.

Francuska državna kompanija "Orano" poseduje tri rudnika u Nigeru, a samo jedan je u funkciji.

"Orano" je u jeku državnog udara saopštio da nastavlja sa rudarenjem. Kako se navodi, 10 odsto uranijuma koji crpe francuske nuklearne elektrane dolazi upravo iz Nigera. Ova kompanija već četiri decenije posluje u Nigeru.

Na severu zemlje, u pustinji nadomak grada Arlita, nalaze se rudnici "Air" kojima rukovodi kompanija "Somair", a ona je 64 odsto u vlasništvu "Orana". Iako je rudarenje tu već pri kraju, iskopavanja su produžena do 2040. godine.

Rudnik "Akokan" se nalazi oko 10 kilometara od Arlita, a zatvoren je od marta 2021. Pošto su zalihe iscrpljene nakon četiri decenije kopanja, kompanija "Cominak2, koja je takođe u vlasništvu "Orana", radi na projektu koji bi trebalo ponovo da razvije ova nalazišta.

 

 

"Orano" poseduje i 63,52 odsto udela u rudniku "Imuraren" koji se nalazi oko 80 kilometara južno od Arlita. Smatra se da je to jedno od najvećih svetskih nalazišta uranijuma. Međutim, nakon što je dozvola za rad izdata 2009, proizvodnja je suspendovana zbog nepovoljnih uslova na tržištu.

Da li Francuska zavisi od nigerskog uranijuma?

Kako bi 56 nuklearnih reaktora u Francuskoj normalno funkcionisalo, potrebno je obezbediti 8.000 tona prirodnog uranijuma svake godine. Pošto se početkom dvehiljaditih na francuskom tlu prestalo sa rudarenjem, Pariz je od nekoliko različitih zemalja tražio uranijum da popuni zalihe.

Tokom proteklih 10 godina, oko 88.200 tona uranijuma je u Francusku dolazilo uglavnom iz tri glavna izvora: Kazahstan (27 odsto), Niger (20 odsto) i Uzbekistan (19 odsto).

Kako je preneo Mond, Niger ima važnu ulogu u popunjavanju francuskih zaliha, ali pojedini političari često precenjuju njegovu važnost.

Profimedia/AFP PHOTO PIERRE VERDY
 

- Niger je tokom godina postao sekundarni proizvođač, jer su troškovi proizvodnje visoki, a cene su padale do 2016. nakon havarije u Fukušimi - objasnio je Teva Mejer, predavač na Univerzitetu Ot-Alzas i istraživač na Francuskom institutu za međunarodna i strateška pitanja.

Do 2022. je Niger doprinosio svetskoj proizvodnji uranijuma samo sa četiri procenta, iza Kazahstana (43 procenta), Kanade (15), Namibije (11) i Australije (8).

Inače, uranijum je u ovoj afričkoj državi prvi put otkriven u Azeliku 1957, a komercijalna proizvodnja je počela u Arlitu 1971.

"Cominak" (Compagnie Minière d’Akouta) započeo je proizvodnju u podzemnom rudniku u Akuti 1978, proizvevši više od 75.000 tona do 2021, kada se završilo sa rudarenjem.

Uranijum je drugi najveći izvozni proizvod Nigera nakon zlata.

 

BONUS VIDEO

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike