Šta se događa u Nigeru: Sprema li se vojna intervencija stranih država?

07.08.2023

21:00

0

Autor: N.P.

Puč je izveden 26. jula kada su predsednički gardisti zadržali Bazuma i njegovu porodicu

Šta se događa u Nigeru: Sprema li se vojna intervencija stranih država?
Pristalice državnog udara u Niameju - Copyright AP Photo/Sam Mednick, File

Članice Ekonomske zajednice zapadnoafričkih nacija (ECOWAS) nisu spremne da izvedu intervenciju u Nigeru nakon što je hunta u toj zemlji zbacila predsednika Mohameda Bazuma i preuzela vlast, preneo je "Volstrit žurnal", pozivajući se na reči visokopozicioniranog komandanta jedne od zapadnoafričkih zemalja. 

Sedmodnevni rok koji je ECOWAS dao vojnoj hunti u Nigeru, da će biti pokrenuta vojna akcija ukoliko se Bazum ne vrati na vlast, istekao je u nedelju.

Hunta nije pokleknula i u međuvremenu je zatvorila vazdušni prostor tvrdeći da je jedna strana zemlja planira invaziju na Niger, ne navodeći o kojoj državi je reč.

Zasada nema naznaka mobilizacije u nekoj susednoj afričkoj državi.

AP Photo/Sam Mednick
 

Puč u Nigeru osudila je međunarodna zajednica, uključujući bivšeg kolonijalnog vladara te afričke države Francusku, kao i ostatak EU, SAD i UN.

Podsetimo, Burkina Faso i Mali su u zajedničkom saopštenju naveli da će bilo koja vojna intervencija u Nigeru za njih biti objava rata.

Neimenovani vojni komandant je "Volstrit žurnalu" rekao da će ECOWAS nastaviti da pritiska huntu ekonomskim sankcijama.

Puč je izveden 26. jula, kada su predsednički gardisti zadržali Bazuma i njegovu porodicu. Pukovnik Amadu Abdraman, portparol grupe koja je preuzela vlast, naveo je da je državni udar izveden kako bi se stalo na put režimu zbog sve gore bezbednosne situacije i lošeg rukovođenja zemljom.

Tranzicionu vladu sada predvodi general Abdurahman Čijani, koji je od 2011. rukovodio predsedničkom gardom.

Bazum je, inače, bio prvi demokratski izabrani lider u Nigeru nakon sticanja nezavisnosti 1960. godine.

Francuska i Kina pozivaju svoje građane da ne putuju u Niger

Francuska i Kina pozvale su danas svoje građane da ne putuju u Niger, nakon što su lokalne pobunjeničke vlasti zatvorile vazdušni prostor.

- Francuski državljani u Nigeru treba da budu izuzetno oprezni: neophodno je ograničiti putovanja, držati se podalje od bilo kakvih okupljanja i redovno se informisati o situaciji - navodi se u saopštenju francuskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ambasada Kine je takođe svojim državljanima preporučila da se uzdrže od putovanja, osim ako to nije neophodno.

Istovremeno, dodaju da državljani Kine koji se nalaze u Nigeru treba da napuste tu zemlju ili da se vrate kući.
 

Zašto je Niger važan?

Niger je ključni deo afričkog regiona Sahela koji se proteže od Atlantskog okeana do Crvenog mora. Ovu oblast odlikuje prisustvo džihadista, ali i brojnih vojnih režima.

Zapadne države smatraju da je Niger jedna od zemalja u kojima treba da se suprotstave rastućem ruskom uticaju u regionu.

U pitanju je najveća država u Zapadnoj Africi.

Politički, bila je primer relativne demokratske stabilnosti proteklih godina, za razliku od susednih Burkine Faso i Malija u kojima se često odigravaju državni udari.

Strateški, tu se nalaze francuske i američke vojne baze, a Niger je jedan od ključnih partnera u borbi protiv radikalnih islamista.

Profimedia/Balima Boureima / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM
Vojna hunta je preuzela vlast u Nigeru 26. jula

Stejt department opisuje Niger kao osnov za stabilnost u Sahelu i pouzdanog partnera u borbi protiv grupa povezanih sa Islamskom državom ili Al Kaidom.

Ekonomski, Niger je bogat uranijumom jer proizvodi sedam odsto svih globalnih rezervi. Jedna od najvećih avenija u prestonici Niameju se zove Avenija uranijuma.

Ipak, narod Nigera uglavnom živi u nemaštini.

Kako je pokrenut državni udar?

Sahel važi za turbulentno i nestabilno područje. 

Nasilne islamističke grupe kontrolišu teritoriju i konstantno napadaju tromeđu Malija, Nigera i Burkine Faso.

AP Photo/Sam Mednick
Na ulicama se mogu videti i ruske zastave

Oficiri koji su preuzeli vlast u Nigeru naveli su da su se odlučili na taj korak jer se napadi džihadista nastavljaju, zbog čega građani nisu bezbedni.

Pojedine struje smatraju da samo čvrsta vojna ruka može da reši problem, zbog čega pučevi često imaju veliku podršku u brojnim afričkim državama, pa tako i u Nigeru.

Na ulicama su se mogle videti i ruske zastave usled sve većeg nezadovoljstva prema Zapadu.

Međutim, samim tim je nejasno koliko će i ova hunta potrajati na vlasti.

Osim toga, Sahelu prete i klimatske promene jer se pustinja Sahara sve više širi. Stručnjaci predviđaju da temperature u ovom području rastu brže nego bilo gde drugde na svetu, prenosi BBC. To svakako utiče i na priliv migranata ka Evropi.

Vlada predsednika Bazuma se složila, kao partner evropskih država, da preuzme nekoliko stotina migranata iz prihvatnih centara u Libiji, ali to je sada dovedeno u pitanje.

 

BONUS VIDEO

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike