Samit Rusija - Afrika: Šta je dogovoreno i koje su bile glavne poruke ovog skupa?

31.07.2023

21:17

0

Autor: N.P.

Samit Rusija - Afrika održan je u Sankt Peterburgu 27. i 28. jula, a glavni slogan je bio "Za mir, bezbednost i razvoj"

Samit Rusija - Afrika: Šta je dogovoreno i koje su bile glavne poruke ovog skupa?
Ruski lider Vladimir Putin se obratio učesnicima samita Rusija-Afrika - Copyright Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin u nedelju se oprostio, posle ture brodom do Kronštata, od afričkih lidera koji su učestvovali na samitu Rusija - Afrika u Sankt Peterburgu.

- Zahvaljujući našem prijateljstvu i našim odnosima, uspeli smo da sa vama održimo ove trodnevne aktivnosti i da izgradimo dobru bazu za dalje napredovanje. Sve što smo dogovorili biće realizovano - poručio je Putin u Muzeju pomorske slave.

On je podsetio da su u Kronštatu nekada bile smeštene glavne snage Baltičke flote, a da su trenutno raspoređene u Kalinjingradu.

Među zvaničnicima koji su učestvovali u obilasku brodom bili su predsednici Konga, Eritreje i privremeni predsednik Burkine Faso, kao i šefovi delegacija Sudana, Tanzanije i Ekvatorijalne Gvineje.

AP Photo/Dmitri Lovetsky
Brojni afrički lideri su prisustvovali proslavi Dana mornarice Rusije

Podsetimo, samit Rusija - Afrika održan je u Sankt Peterburgu 27. i 28. jula, a glavni slogan je bio "Za mir, bezbednost i razvoj".

Putin je tokom samita rekao da su afrički lideri pokazali političku volju, nezavisnost i zainteresovanost za razvoj saradnje sa Rusijom i da Moskva to ceni, dodavši da je planirano uspostavljanje novog rusko-afričkog mehanizma za koordinaciju po pitanjima bezbednosti.

Nekoliko ključnih stvari je obeležilo samit Rusija - Afrika, posebno kada je reč o ukrajinskoj krizi.

Moskva spremna za "bilo koji scenario sa NATO-om"

Ne računajući rat u Ukrajini, ruske snage su ovog meseca imale i nekoliko okršaja sa američkim letelicama iznad Sirije. Obe strane su krivile jedna drugu za nemarno i opasno ponašanje.

- Rusija bi želela da izbegne direktan sukob sa Zapadom, ali drži najgori scenario na umu. Ukoliko neko to bude poželeo, a to nismo mi, onda ćemo biti spremni - poručio je Putin.

Prema rečima ruskog predsednika, Zapad za sopstvene greške okrivljuje Rusiju, dok je koren ekonomskih problema zapadnih zemalja u greškama „koje su se decenijama ponavljale iznova i iznova, na osnovu oportunističkih unutrašnjepolitičkih razmatranja”.

Putin je istakao da se afričke zemlje dobro odnose prema Ukrajini i iskreno razmišljaju šta da urade da se tamo okonča sukob. 

Valery Sharifulin/TASS Host Photo Agency Pool Photo via AP
 

One to ne rade pod pritiskom spolja, već "na osnovu unutrašnjih motiva'', rekao je ruski lider.

- Uostalom, kada govorimo o tome da je Sovjetski Savez pružio pomoć afričkim zemljama u borbi za nezavisnost, ne smemo zaboraviti da je u to vreme Ukrajina bila deo Sovjetskog Saveza. Generalno, oni se prema Ukrajini dobro i iskreno odnose. Želim ovo da istaknem, oni iskreno razmišljaju šta da urade da okončaju sukob - rekao je Putin novinarima.

Putin ne komanduje direktno

Prema rečima Vladimira Putina, kao vrhovni komandant ruskih snaga redovno dobija izveštaje sa fronta i nekoliko puta dnevno razgovara sa najvišim generalima. Kako je dodao, može se obratiti specijalnim jedinicama kada je to potrebno.

- Ali bilo bi pogrešno za predsednika da se meša u vojna pitanja i počne direktno da komanduje trupama - kazao je.

Ukrajinska kontraofanziva

- Ukrajinska vojska nema samo velike gubitke na ratištu već se bori i sa nedostatkom ljudstva - poručio je Putin.

Prema njegovim rečima, ruske vlasti su prilikom razgovora sa ukrajinskim zarobljenicima shvatile da je Kijev formirao nekoliko vojnih jedinica sačinjenih od vazduhoplovnih tehničara.

- Šta nam to govori? Njihova mobilizacija nije urodila plodom - dodao je.

Rusija nije odbila mirovne pregovore

Rusija nije odbila mirovne pregovore o Ukrajini, dok je Kijev potpisao ukaz o zabrani pregovora, rekao je Putin.

- Stalno govorim da nikada nismo odbili mirovne pregovore. Ali ako se tamo potpiše dekret o zabrani pregovora... Kažem, postoji uredba o zabrani pregovora, ali mi ne odbijamo da pregovaramo, tako su juče mislili ljudi za stolom, razmenili poglede, ali kako da insistiraju na tome - rekao je, i dodao da je, da bi proces počeo, potrebna saglasnost  obeju strana.

Yegor Aleyev/TASS Host Photo Agency Pool Photo via AP
Član delegacije Gvineje je stajlingom pokazao da je Putinov veliki fan

Naveo je da se sprovode neke odredbe mirovne inicijative afričkih zemalja, na primer, razmena zatvorenika i humanitarna pitanja.

- Sama inicijativa - kao i svaka druga mirovna inicijativa, jeste dobra jer je usmerena na pronalaženje mirnog rešenja konflikta. Ima stvari koje se posle našeg sastanka u Sankt Peterburgu pre mesec i po dana - ove odredbe, da tako kažem, i tačke ove mirovne inicijative - sprovode - istakao je.

Međutim, kako je naveo, jedan broj tačaka iz Afričke mirovne inicijative o Ukrajini je teško sprovesti, na primer, prekid vatre.

- Ima stvari koje je teško sprovesti ili su neostvarljive. Na primer, jedna od tačaka je prekid vatre. Ali ukrajinska vojska napreduje, napadaju, kako kažu, sprovode strategiju velikih razmera. Zašto nam se obraćati za prekid vatre? Mi ne možemo da prekinemo vatru kada nas napadaju - istakao je ruski predsednik.

Yegor Aleyev/TASS Host Photo Agency Pool Photo via AP
 

"Rusija je važnija za snabdevanje hranom od Ukrajine"

Udeo ukrajinskog žita na svetskim tržištima je manji od pet odsto, dok je ruski veći od 20 procenata, naveo je Putin.

On je naveo da su cene na svetskom tržištu nakon povlačenja Rusije iz crnomorske inicijative za žito porasle, pa će Ruska Federacija dobijati više, a deo prihoda deliće se sa najsiromašnijim zemljama.

- Kada smo objavili da se povlačimo iz žitnog posla, cene na svetskom tržištu su malo porasle. To znači da će naše kompanije dobijati više, što znači da ćemo dobiti više poreza. A ako dobijemo više poreza, delićemo deo našeg prihoda sa najsiromašnijim zemljama i besplatno ih snabdevati određenim količinama hrane - rekao je Putin.

Inače, predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramafosa insistirao je tokom razgovora sa ruskim predsednikom na obnavljanju sporazuma o izvozu ukrajinskog žita preko crnomorskih luka.

Ramil Sitdikov/Photo host Agency RIA Novosti via AP
Siril Ramafosa

Ramafosa je rekao da afričke zemlje žele da Crno more bude otvoreno za svetska tržišta i da "nisu došle da traže poklone za afrički kontinent".

Južnoafrički predsednik je rekao Putinu da razume da je on iz velikodušnosti odlučio da besplatno snabdeva žitom neke afričke zemlje, ali da glavni cilj afričkih zemalja nije da dobiju pošiljke takve vrste.

Zapadne zemlje kritikovale su samit kao "Pi ar šou" i kao pokušaj Putina da afričke zemlje učini još više zavisnim od ruskog žita.

Rusija je ovoga meseca istupila iz sporazuma o izvozu žita preko ukrajinskih crnomorskih luka zbog, kako je navela, nepoštovanja dela sporazuma koji se odnosio na izvoz ruskih prehrambenih proizvoda i mineralnih đubriva.

Na samitu u Sankt Peterburgu je odlučeno da će Moksva siromašnijim afričkim zemljama besplatno isporučivati žito.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike