Šta se do sada zna o američkom vojniku koji je ušao u Severnu Koreju i šta bi moglo da ga čeka tamo?

19.07.2023

21:13

0

Američki zvaničnici nisu rekli koliko dugo je redov Trevis King bio u Južnoj Koreji, ali su istakli da se u jednom trenutku suočio sa disciplinskom kaznom zbog napada

Šta se do sada zna o američkom vojniku koji je ušao u Severnu Koreju i šta bi moglo da ga čeka tamo?
Copyright Profimedia

Veruje se da je prvi put posle nekoliko decenija američki vojnik u severnokorejskom pritvoru. To je scenario koji bi mogao da izazove diplomatsku glavobolju Sjedinjenim Američkim Državama dok, zajedno sa saveznicom Južnom Korejom, pokušavaju da održe pritisak na Pjongjang u vreme kad izolovana nacija pojačava testiranje balističkih projektila i ratobornu retoriku.

Američka vojska identifikovala je vojnika koji je u utorak prešao liniju razgraničenja i ušao u Severnu Koreju kao redova Trevisa Kinga (23).

Američki vojni zvaničnici kažu da je King „namerno i neovlašćeno“ prešao u Severnu Koreju dok je obilazio Zajedničku bezbednosnu zonu (JSA), malu grupu zgrada unutar 240 kilometara duge demilitarizovane zone (DMZ) koja razdvaja Severnu i Južnu Koreju od završetka Korejskog rata 1953. godine.

- Verujemo da je on trenutno u pritvoru i radimo sa našim kolegama na rešavanju ovog incidenta - rekao je u saopštenju portparol američkih snaga u Koreji pukovnik Isak Tejlor.

U nastavku sumiramo šta o ovom slučaju znamo do sada.

Ko je Trevis King?

King je konjički izviđač koji se pridružio vojsci u januaru 2021. U vreme njegove rotacije u Južnoj Koreji, King je bio raspoređen u 6. eskadrilu, 1. konjički puk, borbeni tim 1. brigade, 1. oklopnu diviziju iz Fort Blisa u Teksasu, prema portparolu vojske Brajsu Dubiju.

Američki zvaničnici nisu rekli koliko dugo je King bio u Južnoj Koreji, ali su istakli da se u jednom trenutku suočio sa disciplinskom kaznom zbog napada i proveo je 50 dana u pritvorskom objektu.

Facebook
Trevis King

Nije poznato da li je King to vreme proveo u pritvoru Južne Koreje ili u američkom vojnom pritvoru, ali prema rečima američkih zvaničnika, u nekom trenutku nakon puštanja na slobodu otpraćen je na aerodrom na let nazad za SAD.

Na aerodromu Kingova pratnja nije mogla da prođe sa njim bezbednosni kontrolni punkt, a u nekom trenutku nakon toga on je napustio aerodrom i kasnije krenuo u obilazak Zajedničke bezbednosne zone.

Od terminala do graničnog prelaza prešao je čak 54 kilometra, a očevidac na istom obilasku granice ispričao je da je čuo vojnika kako se glasno smeje pre nego što je potrčao.

Veruje se da je King prvi američki vojnik koji je prešao u Severnu Koreju od 1982. godine.

Njegova majka Klodin Gejts rekla je za američki portal ABC da je „šokirana" vestima.

- Ne mogu da zamislim Trevis uradi nešto slično - rekla je Gejts za ABC, dodajući da se čula sa sinom pre nekoliko dana i da joj je on rekao da će se vratiti u svoju bazu u Fort Blisu.

Da li je vojnik planirao svoj potez?

Čini se da je njegov potez zaista bio unapred isplaniran.

Profimedia
 

Domaćin podkasta o Severnoj Koreji, Džako Zvetslut, koji je 2012. radio za turističku kompaniju koja je vodila američke vojnike u JSA, kaže da „nema šanse da neko jednog dana pobegne sa aerodroma i rezerviše neku od ovih tura sledećeg“.

On je objasnio da su za odlazak na jedno od ovih putovanja obično potrebna tri dana. Potrebno je da dostavite svoj broj pasoša i vojnu kartu Komandi UN-a, koja upravlja tom zonom.

- Kada sam vodio ture, morali smo da promenimo vreme zakazivanja unapred sa 48 na 72 sata jer je bilo previše grešaka - kaže on.

Takođe, od pandemije je bilo mnogo teže doći na ove ture. Tek nedavno su ponovo pokrenute, a čini se da postoje samo dve kompanije koje nude ture za strance. Da bi se rezervisao obilazak, potrebni su istraživanje i planiranje.

Zašto je ovaj događaj važan?

Odnosi između Sjedinjenih Američkih Država i Severne Koreje decenijama su napeti, ali situacija je posebno teška upravo sada.

Tenzije između Pjongjanga i Vašingtona rastu, pošto je Sever pojačao svoje nuklearne i raketne programe u godinama nakon sloma pregovora između bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una 2019.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File
 

Ti razgovori, koji su obuhvatali tri lična sastanka i tokom kojih je Tramp postao prvi predsednik SAD koji je prešao istu liniju razgraničenja koju je King prešao u utorak, završeni su bez značajnijih diplomatskih pomaka.

Do danas je Severna Koreja tri puta ove godine testirala interkontinentalne balističke rakete i optužila Vašington i Seul da podstiču tenzije vojnim vežbama i raspoređivanjem oružja, uključujući i slanjem podmornice američke mornarice sa balističkim projektilima u južnokorejsku luku Busan ove nedelje.

Prošle godine Severna Koreja je testirala više od 90 krstarećih i balističkih projektila, uključujući i onaj koji je leteo iznad Japana, uprkos međunarodnim sankcijama. Porast testiranja izazvao je zabrinutost da se možda priprema za potencijalni nuklearni test - prvi od 2017.

SAD nemaju zvanične diplomatske odnose sa Severnom Korejom. Umesto toga, švedska ambasada u Pjongjangu deluje kao veza za SAD.

Koliko je ugrožen Trevis King?

King je sada u rukama ozloglašenog režima koji SAD smatraju neprijateljem.

Neizvesno je kakvu obaveštajnu vrednost bi King mogao da ima za Severnu Koreju. Kao redov, on verovatno nije imao pristup informacijama najvišeg nivoa, ali samim tim što je u američkoj vojnoj instalaciji možda bi mogao da priča o stvarima kao što su raspored baza ili koje jedinice i broj trupa su tamo.

24sedam/Profimedia
 

Kao vojnik i državljanin SAD, King takođe daje Pjongjangu potencijalno moćnu pregovaračku kartu.

Komanda Ujedinjenih nacija, koja nadgleda operacije u DMZ, saopštila je da „radi sa kolegama iz Korejske narodne armije na rešavanju ovog incidenta“. Ne zna se šta bi Severna Koreja mogla da zahteva da se King vrati u američki pritvor.

Osim toga, Severna Koreja bi mogla da iskoristi Kinga u propagandne svrhe.

Nekoliko američkih vojnika prešlo je na stranu Severne Koreje u decenijama nakon završetka Korejskog rata, ali u skorije vreme nije bilo prebega.

Trenutno nije jasno kakve su bile Kingove namere.

Čak i pored toga, bilo je mnogo nedavnih slučajeva kada su američki državljani ostajali zarobljeni u Severnoj Koreji ili su držani u pritvoru, ponekad na duže vremenske periode dok američki zvaničnici pokušavaju da obezbede njihovo oslobađanje, a Pjongjang pokušava da izvuče ustupke.

Šta se desilo u prošlosti?

Poslednji Amerikanac za koga se zna da je držan u Severnoj Koreji bio je Brus Bajron Lorens, koji je, prema severnokorejskim državnim medijima, u zemlju ušao iz Kine.

Pjongjang je optužio Lorensa da radi za Centralnu obaveštajnu agenciju, ali ga je pustio oko mesec dana nakon što je priveden, što je omogućila švedska ambasada u Severnoj Koreji.

 

 

Najpoznatiji nedavni slučaj držanja Amerikanca u Severnoj Koreji bio je slučaj Ota Varmbiera, američkog studenta koji je tamo otišao kao turista 2016.

Njegov planirani petodnevni boravak pretvorio se u 17-mesečni pritvor pošto je optužen da je pokušao da ukrade politički transparent iz svog hotela.

Varmbier je osuđen na 15 godina teškog rada po toj optužbi, ali je pušten američkim zvaničnicima 2017. Međutim, Vormbierovo fizičko stanje je bilo loše, a Vašington je rekao da je mučen u pritvoru.

Prema zvaničnim informacijama, umro je manje od nedelju dana nakon što se vratio u SAD sa teškim oštećenjem mozga.

Možda je najpoznatiji slučaj prelaska američkog vojnika u Severnu Koreju bio slučaj Čarlsa Dženkinsa, narednika američke vojske koji je ušao u ovu zemlju 1965. dok je bio stacioniran u američkoj vojnoj jedinici u blizini DMZ.

Dženkins je kasnije tvrdio da je zažalio što je prebegao i za odluku je okrivio alkohol.

Dok je bio u Severnoj Koreji pojavljivao se u propagandnim filmovima, podučavao severnokorejske špijune engleskom i provodio do osam sati dnevno proučavajući spise severnokorejskih lidera.

Dozvoljeno mu je da napusti Severnu Koreju 2004. godine, dve godine nakon što je njegovoj supruzi, japanskoj državljanki koja je kidnapovana iz svog doma u Japanu 1978. godine, dozvoljeno da napusti Severnu Koreju prema sporazumu između Pjongjanga i Tokija.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike