Ko je Amerikanac koji je ilegalno ušao u Severnu Koreju? Američki mediji tvrde da je bio vojnik

18.07.2023

15:23 >> 17:02

0

I dalje se prikupljaju informacije o incidentu koji se desio usred pojačanih tenzija između dve Koreje

Ko je Amerikanac koji je ilegalno ušao u Severnu Koreju? Američki mediji tvrde da je bio vojnik
Demilitarizovana zona između Severne i Južne Koreje - Copyright AP Photo/Ahn Young-joon

Državljanin SAD koji je danas bez dozvole prešao iz Južne u Severnu Koreju najverovatnije je američki vojnik, objavio je NBC pozivajući se na neimenovani izvor.

Vojnik koji je prešao u Severnu Koreju je redov druge klase Trevis King, rekli su zvaničnici za CBS News.

Kako se ranije pisalo, zvaničnik je rekao za CBS da je vojnik imao pratnju iz disciplinskih razloga i da je prošao kroz obezbeđenje aerodroma, ali da je uspeo da izađe iz terminala pre nego što se pridružio grupi turista koja je obilazila demilitarizovanu zonu.

Treći izvor, zvaničnik odbrane, kasnije je rekao za CBS da je vojnik "namerno" prešao granicu. Njegova motivacija ostaje nejasna.

Američki zvaničnici i dalje prikupljaju informacije o incidentu koji se desio usred pojačanih tenzija oko nuklearnog programa Severne Koreje.

Američka komanda u azijskom regionu prethodno je saopštila da je muškarac bio u šetnji u Zajedničkoj bezbednosnoj zoni (JSA) u pograničnom selu demilitarizovane zone koja deli dve zemlje.

 

 

Nakon toga je bez dozvole ušao u Severnu Koreju.

- Američki državljanin u zoni JSA prešao je, bez dozvole, u Severnu Koreju. Verujemo da ga trenutno drže u pritvoru i radimo sa našim partnerima iz južnokorejske vojske kako bismo rešili ovaj incident - tvitovala je američka komanda.

Bilo je brojnih incidenata u Demilitraizovanoj zoni između Južne i Severne Koreje od ranih 1950-ih, a severnokorejski prebezi povremeno uspevaju da se provuku preko DMZ-a u Južnu Koreju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike