Neredi u Francuskoj: Zašto policija uopšte koristi oružje tokom saobraćajnih kontrola? (VIDEO)

03.07.2023

09:16

0

Autor: N.P.

Javni tužilac Nantera je istakao da upotreba oružja u ovom slučaju nije bila opravdana

Neredi u Francuskoj: Zašto policija uopšte koristi oružje tokom saobraćajnih kontrola? (VIDEO)
Veliki neredi su usledili posle ubistva tinejdžera Naela u Francuskoj - Copyright Profimedia

Ubistvo francuskog tinejdžera Naela Merzuka (17) tokom saobraćajne kontrole u Nanteru, predgrađu Pariza, pokrenulo je veliki talas protesta širom zemlje.

To je treće ubistvo ove godine tokom zaustavljanja u saobraćaju, a prethodne godine je zabeleženo 13 ovakvih smrtnih slučajeva, što je bio rekord.

Većina žrtava su afričkog ili arapskog porekla.

Koje su pravne osnove za upotrebu oružja tokom saobraćajne kontrole?

Prema francuskom zakonu, policajcima je dozvoljeno da pucaju u pet različitih situacija, što je rezultat odluke donete 2017, posle određenih izmena.

Pod tim se podrazumeva i scenario kada se vozač ili putnici automobila ogluše o naređenja i ne zaustave vozilo ili predstavljaju pretnju po bezbednost i život policajca i drugih ljudi.

AP Photo/Aurelien Morissard
Neredi u Nanteru

Francuski ombudsman za ljudska prava je otvorio istragu Naelovog ubistva, što je šesti takav slučaj od početka godine.

Policajac optužen za ubistvo se nalazi u pritvoru, a od porodice ubijenog je zatražio oproštaj.

Zašto je policajcima proširena upotreba oružja?

Neredi u francuskim predgrađima nisu retkost jer se radi o područjima gde živi siromašnije stanovništvo, sa visokom stopom nezaposlenosti i kriminala, a policija kaže da se suočava sa sve većim nasiljem.

Jedan policajac je 2016. u naselju na periferiji Pariza, nakon što je grupa mladih njegov automobil zasula zapaljivim sredstvima, zadobio ozbiljne opekotine, posle čega je stavljen u veštačku komu.

Policijski sindikati su protestovali i tražili snažan odgovor vlasti.

Profimedia
Narod traži pravdu za stradalog Naela

Tadašnji ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev je glasao da se izmeni zakon o upotrebi oružja od strane policije, pa je u martu 2017. usvojen član 435-1.

Podsetimo, policija je u Nanteru 27. juna zaustavila "mercedes" kojim je upravljao Nael Merzuk, mladić alžirskog porekla. Policajci su tvrdili da je pokušao da pobegne, zbog čega su ga upucali, a njegov drug, koji je bio na mestu suvozača, kazao je da su ga prethodno više puta udarili pištoljem u glavu, posle čega ga je jedan saobraćajac upucao.

Šta kažu kritičari zakona?

Prošlogodišnja studija je pokazala da su se smrtonosne policijske pucnjave, kada je reč o okršajima sa vozačima, upetostručile.

Od 39 ljudi, koliko ih je policija ubila 2022. godine, 13 su bili vozači koji su se oglušili o naređenja.

Kritičari smatraju da je porast ovakvih incidenata direktna posledica usvojenog člana 435-1, za koji kažu da je previše nedorečen jer ostavlja policajcima mogućnost da utvrde da li vozačevo odbijanje zaustavljanja predstavlja pretnju.

Anri Lekler, predsednik nevladine organizacije Liga za ljudska prava, kazao je da je zakon omogućio policajcima da budu "nesputani" sa svojim oružjem jer im pruža "legalnu zaštitu" u slučaju pucnjave.

AP Photo/Lewis Joly
 

Pojedini francuski političari su tražili da izmene zakona prođu revizije.

Žan Luk Melenšon, sa krajnje levice, naveo je da je zakon "dozvola za ubijanje".

Šta kažu vlasti?

Aktuelni ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin odbacio je kritike zakona i insistirao je da su policajci odgovorni za manje ubistava od 2017. godine.

Međutim, studija istraživačkog medija Basta je to opovrgla, a tvrdi se da, iako je od 2017. policija ubila 27 ljudi, taj broj je 2020. narastao na 40, a onda na 52 u 2021. godini.

Kaznev je ranije ove nedelje branio zakon o naoružanju policajaca rekavši da to ne znači da oni imaju dozvolu da pucaju bilo kada.

Prema njegovim rečima, ne treba kriviti zakon zato što policiji fali profesionalizma i obuke.

Iz jednog policijskog sindikata su naveli da će istraga utvrditi da li je oružje u Naelovom slučaju bilo zakonito upotrebljeno.

Profimedia
Brojni objekti su zapaljeni tokom nereda

Javni tužilac Nantera Paskal Praš rekao je da su saobraćajci zaustavili vozača jer je izgledao veoma mlado, a vozio je "mercedes" poljskih tablica saobraćajnom trakom namenjenom za autobuse.

Navodno, prošao je kroz crveno svetlo kako bi izbegao da bude zaustavljen, a onda se zaglavio u gužvi.

Policajci su naveli da su se plašili da će ih Nael pregaziti kolima kada je pokušao da pobegne.

U svakom slučaju, Praš je istakao da upotreba oružja u ovom slučaju nije bila opravdana.

Francuski policajci su 2021. bili odgovorni za 37 smrtnih slučajeva tokom policijskih operacija, a desetoro njih je upucano, stoji u izveštaju policijskog regulatora IGPN-a, iako se te brojke razlikuju od onih koje je izneo medij Basta.

Profimedia
Francuska policija u Nici

Ta brojka znači da u Francuskoj na milion ljudi ima 0,5 smrtnih slučajeva povezanih sa policijom, što je mnogo manje nego u SAD - 3,5 na milion ljudi, poređenja radi.

Ipak, policijskih pucnjava ima mnogo više u Francuskoj nego u Engleskoj i Velsu, gde su tokom protekle dve godine zabeležene samo dve fatalne pucnjave.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike