SAD razmatraju upotrebu mikrotalasnog oružja protiv Irana? Može da sprži nuklearna postrojenja, do sada nije upotrebljeno

20.04.2024

13:40

0

Američko vazduhoplovstvo ima operativne rakete koje bi mogle da onesposobe elektroniku iranskih nuklearnih objekata

SAD razmatraju upotrebu mikrotalasnog oružja protiv Irana? Može da sprži nuklearna postrojenja, do sada nije upotrebljeno
Copyright Profimedia

Pentagon istražuje opcije futurističkog elektronskog ratovanja kao što su mikrotalasni emiteri i laseri sa usmerenom energijom, rekao je najviši oficir američkog Ministarstva odbrane za pitanja borbe protiv bespilotnih letelica, general-major Šon Gejni, 2023. godine, dodajući da se investira u mikrotalasne mogućnosti velike snage.

Američko vazduhoplovstvo ima operativne rakete koje bi mogle da onesposobe elektroniku iranskih nuklearnih objekata koristeći mikrotalase velike snage, objavio je Dejli mejl.

Mikrotalasno oružje opremljeno elektromagnetnim pulsnim topom ugrađeno je u krstareće rakete i može se ispaliti iz bombardera B-52.

Sa dometom od oko 1.120 kilometara, oružje može prividno da se infiltrira u neprijateljski vazdušni prostor na maloj visini i da cilja elektronske uređaje impulsima mikrotalasne energije velike snage. Konkretno, kaže se da mikrotalasno oružje generiše koncentrisani snop energije koji ima za cilj da generiše napon u elektronskoj opremi i onesposobi je. Ove rakete su navodno dizajnirane kako bi bile izbegnute civilne žrtve.

Prema izveštaju, strogo poverljivi projekat Counter-Electronics High Power Microvave Advanced Missile (CHAMP) zamisao je Boingovog Phantom Works-a, a naručila ga je Laboratorija za istraživanje američkog vazduhoplovstva. Od testiranja 2012. godine mikrotalasno oružje je navodno raspoređeno i operativno je na različitim lokacijama širom sveta.

List je citirao Otanu Zuč, službenicu za javne odnose istraživačke laboratorije američkog ratnog vazduhoplovstva, koja je rekla da su projektili CHAMP prvobitno bili demonstracioni program, nakon čega je usledio razvoj "naprednih elektromagnetnih tehnologija velike snage".

Profimedia
 

Mikrotalasno odeljenje vazduhoplovne Laboratorije za istraživanje u američkoj vazduhoplovnoj bazi Kirtland govorilo je još 2016. godine o raketama CHAMP, navodeći da su one operativne.

Sjedinjene Američke Države decenijama pokušavaju da usavrše koncentrisano mikrotalasno oružje. Međutim, razvoj sistema koji emituje zrake dovoljno moćne da oštete neprijateljsku elektroniku, a da pritom bude i praktičan pokazao se izazovnim.

- Usmerena energija, mikrotalasi velike snage, jeftini presretači su ono što želimo da ostvarimo - rekao je general-major američke vojske Šon Gejni prošle godine na sastanku Centra za strateške i međunarodne studije, vašingtonskog istraživačkog centra koji se finansira iz doprinosa vojske. Godinu dana pre toga, Gejni, šef Vojne kancelarije za sisteme protiv bespilotnih letelica, izjavio je da američka vojska istražuje korišćenje mikrotalasne tehnologije velike snage kako bi se suprotstavila rojevima naoružanih dronova na bojnom polju.

Novi izveštaj pojavio se u vreme dramatične eskalacije tenzija na Bliskom istoku, kada je Izrael u petak izveo salabašni vazdušni napad na Iran odgovarajući na napad Teherana raketama i dronovima tokom vikenda. Izrael je ispalio tri balističke rakete iz vazduha tokom napada na Iran, javio je NBC njuz, pozivajući se na zvaničnike, dok Iran tvrdi da su u pitanju samo tri bezopasna drona.

Kao rezultat "ograničenog" uzvratnog udara na lokacije u Iranu, prijavljene su eksplozije u blizini grada Isfahana. Tasnim je izvestio da su nuklearna postrojenja u provinciji Isfahan potpuno bezbedna. Tri iranska zvaničnika potvrdila su za Njujork tajms da su napadi bili usmereni na bazu iranskih vazduhoplovnih snaga u blizini Isfahana. Prema rečima iranskog ministra spoljnih poslova Hoseina Amir-Abdolahijana, dronovi oboreni iznad Isfahana nisu izazvali nikakvu štetu.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike