U Francuskoj nešto mirnija noć! Uhapšeno skoro 500 izgrednika (FOTO/VIDEO)

02.07.2023

08:09

0

U subotu je mobilisano i raspoređeno 45.000 policajaca i žandarma širom Francuske i samo u Parizu je uhapšeno 196 osobe, a u Marseju 65, prenosi BFMTV

U Francuskoj nešto mirnija noć! Uhapšeno skoro 500 izgrednika (FOTO/VIDEO)
Demonstranti - Copyright Tanjug/AP Photo/Lewis Joly

Peti dan nakon policijskog ubistva 17-godišnjeg Nahela M. nasilni nemiri nastavljeni su i sinoć širom Francuske, ali prema rečima ministra unutrašnjih poslova Žeralda Dermanina, bilo je mirnije i manje nasilno nego prethodnih dana, iako je uhapšeno ukupno 486 izgrednika.

 

 

U subotu je mobilisano i raspoređeno 45.000 policajaca i žandarma širom Francuske i samo u Parizu je uhapšeno 196 osobe, a u Marseju 65, prenosi BFMTV. Mladi Nahel M, koga je u utorak ubio policajac tokom rutinske saobraćajne provere, sahranjen je u subotu na groblju Mont Valerijen u Nanteru u prisustvu majke, bake i nekoliko stotina ljudi koji su došli da se oproste od njega.

 

Ceremonija je završena oko 17.30 i protekla je u "veoma mirno", uz prisustvo velikog broja mladih ljudi, saznaje BFMTV od osobe koja prisustvovala sahrani. 38-godišnji policajac koji je ispalio smrtonosni hitac optužen je za ubistvo sa predumišljajem i u četvrtak mu je određen pritvor. 

 

 

Nanter je grad koji, iako udaljen od socijalne deprivacije, pokazuje sukob između dva sveta. Dok se na jednom nivou vidi standardna infrastruktura i beneficije francuske države, postoji i drugi svet koji se oseća potpuno otuđenim od sistema i gaji neprijateljski stav prema njemu.

Ovaj izveštaj pruža uvid u atmosferu i stavove meštana Nantera nakon smrti tinejdžera, ilustrujući kompleksnost situacije i duboko podeljena mišljenja u vezi s ovim događajem.

U Nanteru je jedno lice Francuske protiv drugog.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike