Svi se pripremaju za veliki rat: Globalna potrošnja na odbranu dostigla istorijski maksimum, ove tri države su najviše uložile u vojsku

23.04.2024

17:15

0

Svetski vojni rashodi porasli su devetu godinu zaredom

Svi se pripremaju za veliki rat: Globalna potrošnja na odbranu dostigla istorijski maksimum, ove tri države su najviše uložile u vojsku
Copyright Profimedia

Globalna vojna potrošnja porasla je za 6,8 odsto u 2023. godini u odnosu na prethodnu godinu i dostigla novi rekord od 2.443 milijarde dolara, a tri najveća potrošača su SAD, Kina i Rusija, prema novim podacima koje je u ponedeljak objavilo Atokholmski međunarodni institut za istraživanje mira (SIPRI).

- Svetski vojni rashodi porasli su devetu godinu zaredom na najviši nivo od 2.443 milijarde dolara - saopštio je SIPRI.

Štaviše, vojni rashodi su porasli u svih pet geografskih regiona koje je definisao SIPRI, dodaje Institut.

SAD su ostale zemlja koja najviše troši na vojsku sa 37 odsto udela u ukupnom iznosu i 916 milijardi dolara potrošenim 2023.

Slede Kina sa 12 odsto udela i procenjenih 296 milijardi dolara potrošenih na vojsku i Rusija sa 4,5 odsto udela i procenjenih 109 milijardi dolara potrošenih na odbranu prošle godine, što predstavlja povećanje od 24 odsto u poređenju sa 2022.

Ukrajina, osmi najveći potrošač u 2023. godini, povećala je svoju vojnu potrošnju za 51 odsto u odnosu na prethodnu godinu na 64,8 milijardi dolara, što je 58 odsto ukupne državne potrošnje u zemlji.

Na Bliskom istoku je došlo do porasta vojnih izdataka za 9 odsto, pri čemu je potrošnja Izraela porasla za 24 odsto na 27,5 milijardi dolara tokom operacije u Pojasu Gaze, dodaje institut.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike